İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Benim vaftizli bacıma hakaret ettiler…

Ahmet Sezer / @Ahmetsezer1 / Ahmetnecatisezer
De ki ben Hristiyan’ım; de ki ben Yezidi’yim, Ermeni’yim; de ki Yahudi’yim! Sana ne? Devletin el koyduğu, yönetsin diye kayyum atadığı bir paçavra manşetten bir siyasetçinin, muhalefet partisinin sözcüsünün dinini sorgulamış. “Sayek, ailesi Hatay’ın en köklü ailelerinden olarak biliniyor. Baba Prof. İskender Sayek’in ailesi Rum Ortodoks Kilisesi’ne bağlı bir Hristiyan olduğu iddia ediliyor. Böke’nin dini kimliği CHP’de ciddi rahatsızlık yarattı ve birçok partili “Parti sözcülüğünü Hristiyan birinin yapması yanlış” söylemlerini dillendirmeye başladı. Kılıçdaroğlu, Hataylı Böke’yi seçilmesi garanti olsun diye İzmir’den aday göstermişti.” Demiş. Bu ayrımcılığın, bölücülüğün hadsizliğin muhattabı olan siyasetçi veya onun partisi CHP ne der, bilmiyorum ama ben ne düşündüğümü söyleyeyim. Senin inancın başkalarının inancını sorğulamaya cevaz veriyorsa, ben o inançtan değilim.

Sorsak, biz kimsenin inancına karşı değiliz ki, derler, hanği dinden olursa olsun, ama çık söyle, korkma çekinme derler. Evet, esas amaç gerçekten bu! Siyasetçiler çıksın inancını, mezhebini, etnik kökenini söylesin, bu kimlikler üzerinden siyaset yapsın. Yani siyasi tercihler, görüşler ve düşünceler üzerinden değil, aidiyetler  üzerinden yapılsın; saflaşmalar bu aidiyetler üzerinden yürütülsün, esas amaç bu. Kimdi  “Kılıçdaroğlu sen alevi olabilirsin. ben buna saygı duyarım. bunu açık açık söyleyebilirsin. ben de sünniyim. ben de bunu açık açık söylüyorum. milleti aldatmaya gerek yok.” Diyen? Bizzat Recep Tayyip Erdoğan değil mi?   Aynı zat değilmiydi, Selahattin Demirtaş’a, çık zaza olduğunu söyle, milleti kandırma mealinde sataşan.

Burada amaç herkesin inancını, mezhebini rahatça söyleyebildiği bir toplum arayışı değil. Burada amaç, Partileri, siyasileri bu aidiyetler  üzerinden tasnif edip, ona göre oy devşirmek. Amaç vatandaşa sen oyunu alevi, hristiyan veya zerdüştlere mi vereceksin, yoksa müslüman sünniye mi diye sormak. Seçim propağandasını bu sorgulama üzerinden yapmak. Yoksa başkasının inancına sayğı falan duyduklarından değil, öyle olmasaydı çık inancını açık açık söyle diyen zat, Ermeni’den bahsederken “afedersin” deme ihtiyacı duymazdı. Veya bir grubu şeytanlaştırmak isterken “Dağlardaki kamplarda işte elimize geçen belgeler, bunlar Zerdüşt dininin eğitimini veriyorlar. Bunları çok iyi tanımamız, çok iyi bilmemiz gerekiyor” demezdi. Başka inançlara da saygı duyan birisi olsaydı “ne güzel bakın, dagda bile çocuklarına dini eğitim veriyorlar, inlerini öğretiyorlar” demesi gerekmezmiydi. Herkes inancını açık açık söylesin, ne güzel onlar da zerdüştmüş, saygı duyarız demesi beklenmezmiydi. Değil ama, amaç önce senin “farklı” bir inançtan oldugunu “teşhir” etmek sonra şeytanlaştırmak.
Bu zihniyetin mensupları diğer inançlara, etnitisiye  sayğılarını son dönemlerde kürt illerinde çok açık ve net olarak serğiliyorlar. Devletin güvenlik görevlileri Cizre’de megafondan haykırıyordu bu engin “hoşgörüyü”  “Hepiniz Ermenisiniz, hepniz piçsiniz!” diyerek.
Yaratılmak istenilen toplum türk ve sünni olacak. Bunun dışında kalan tüm gruplarla mücadele edilecek, aynen IŞID ın yaptığı gibi. Maçta “barış” diye  haykıran seyirciyi cezalandıracak,  “ya allah ? bismillah ? allahu ekber” diyenleri bağrına basacaksın.  Ne mutlu Türk’üm diyene şiarını daga taşa yazacaksın ama senin memurun kürdün duvarına “türksen  övün, degilsen itaat et” yazacak. Maaşlı troliçen “CHP artık alvei parisi mi oldu” diye sorgulayacak  ve aklınca seçmene mesaj verecek; dikkat bunlar alevi partisi oldu diye. Yoksa  yüzde 99,9 u sünni olan partiye acep AKP artık sünni partisi mi oldu diye sormak da aklına gelirdi.  Ama sormuyor; çünkü  o  dogal olanı. Türk ve sünniysen avazın çıktığı kadar haykıra bilirsin, sorun değil. Sorun, sıkıntı farklı isen hasıl oluyor.
Selin Sayek vaftiz edilmiş; PKK lıların çogu zaten sünnetsiz; HDP liler zerdüşt, bazıları “afedersin” ermeni; Mustafa Denizli yahudi mi?; Demirtaş Jambon yedi mi manşetlerinin amacı bellidir. Ötekileştirmek ve neferti körüklemek.  Yoksa bu ayrımcılıga da itiraz edip, benim vaftizli bacıma, benim sünnetsiz kardeşlerime hakaret ettiler demesi gerekmezmiydi?
Boşuna beklemeyin, demez.

Yorumlar kapatıldı.