İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransa’dan inkâr yasası tasarısına revizyon kararı

Vercihan Ziflioğlu  / Yeni Yüzyıl
Fransa’da, ‘Ermeni Soykırımı İnkar Yasa Tasarısı’ yeniden gündeme gelecek. Valeri Boyer’in adıyla özdeşleşen tasarı, geçtiğimiz yıllarda gündem yaratmıştı. Tasarı, Fransa Anayasa Mahkemesi’nden ‘ifade özgürlüğüne’ engel oluşturduğu gerekçe gösterilerek iptal edilmişti. Yeni Yüzyıl Gazetesi yeniden gündem yaratması beklenen tasarı öncesinde ilk tasarının gündeme gelmesinde rol oynayan Valeri Boyerin’in Eski Danışmanı Garo Yalic’le konuştu.

Costa hazırlayacak
Yalic, yeni yasanın meclisten geçme olasılığının kuvvetli bir ihtimal olduğuna değinerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz süreçte yaşandığı gibi yasanın yeniden reddini sağlayacak noktalar ciddi anlamda ele alınacak, öyle anlıyoruz. Yeni anayasa Avrupa İnsan Hakları Eski Başkanı Jean Paul Costa’nın öncülüğünde hazırlanacak. Costa uzman bir hukukçu.”
Hollande’dan yoğun mesai
François Hollande Hükümeti, yeni yasanın Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmesini engellemek ve dahası yasanın kabulü için çalışmaları yoğun bir şekilde başlattı. Cumhurbaşkanı Hollande, geçtiğimiz günlerde Paris’te aralarında ünlü Ermeni siyasetçi Patrick Devejian ve Fransa Diasporası’nın önde gelen isimlerinden Franck Papazyan’ın da hazır bulunduğu yemekte bir araya geldi.
İkinci kez ret ihtimali
YEMEKTE dünyaca ünlü Ermeni kökenli Fransız yorumcu Charles Aznavour da vardı. Hollande yaptığı açıklamada 2012’de Anayasa Mahkemesi’nden dönen tasarının, Fransa Ermenileri arasında yarattığı rahatsızlığın farkında olduğunu söyledi. Hollande yeni tasarının ikinci kez reddedilmemesi için büyük çaba harcanacağını aksi bir durumun ‘Ermeni soykırımının inkarı’ anlamına geleceğini söyledi.
Seçim öncesi hamle mi?
FRANSA’DAKI yeni Cumhurbaşkanlığı seçimleri gelecek yıl yapılacak. Hollande Hükümeti’nin tasarıyı yeniden gündeme getirmesi sizce bir seçim hamlesi olarak değerlendirilebilir mi sorusuna ilk tasarının hazırlayıcılarından Valeri Boyerin’in eski Danışmanı Garo Yalic şu yanıtı verdi: “Bu yasanın kabulü gerçekten isteniyor. Dolayısıyla bu noktada bir seçim yatırımı yapıldığını düşünmüyorum.” Yalic, kendilerinin gündeme getirdiği yasaya sosyalistlerin o dönemde ‘fikir özgürlüğünü’ gerekçe göstererek karşı çıktıklarını söyledi ve ekledi: “Şimdi bizzat sosyalistlerin kendisi bu yasaya dahil olacaklar…”
YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Yorumlar kapatıldı.