İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ABD İle Korkunç Uçurum

Kasım Cindemir
ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk’un Kobani ziyareti, Ankara ile Washington arasında, PYD ve PKK konularındaki görüş ayrılığının açık ve somut bir göstergesi olarak nitelendirildi. Brett McGurk’un ziyareti sırasında görüştüğü isimler arasında, PKK’nın Kandil kadrosundan önemli bir isim olan Polat Can’ın yer aldığı da bugün basına yansıdı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) Türkiye Programı Direktörü Dr. Bülent Alirıza, “Ankara ile Washington arasında korkunç bir görüş ayrılığı ve uçurum var. Başkan Obama’nın Özel Temsilcisi Brett McGurk’un Kobani’ye yaptığı ziyaret bunun çok açık ve somut bir göstergesidir” dedi.

Silahlar
Türk basınında Ankara’nın Kobani ziyaretinden rahatsızlık duyduğu yolunda haberler yer alırken, PYD’ye verilen silahlar konusunun ise ayrı bir sorun olarak ortaya çıktığı ifade edildi. Bu haberlere göre, ABD’nin IŞİD ile mücadele için PYD ve silahlı kolu YPG’ye verdiği silahlar sınırdan Türkiye’ye giriyor ve de PKK tarafından Güneydoğu Anadolu’daki çatışmalarda kullanılıyor. Silahların seri numaralarının belirlendiği ve hazırlanan bir listenin başka ülkeler ile paylaşıldığı haberlerde yer aldı.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın çok kısa bir süre önce yaptığı İstanbul ziyaretini hatırlatan Bülent Alirıza, “Biden, PKK için terörist ifadesini kullanmakla beraber, PYD ve YPG’ye karşı tek kelime bile sarf etmedi” dedi. Washington ile Ankara’nın önceliklerinin farklı olduğunun altını çizen Alirıza, Türkiye’nin PKK ile mücadeleyi, ABD’nin ise IŞİD ile savaşı öne çıkardığını vurguladı.
Sınırlar
ABD Başkanı Barack Obama dahil, Washington’un en önde gelen liderleri sık sık Ankara’yı Suriye ile uzun sınırını IŞİD’in geçişlerine karşı daha iyi korumaya ve denetlemeye davet ediyor. Zaman zaman ve IŞİD söz konusu olduğunda “başka tarafa bakmakla” suçlanan Ankara, geçen yaz aylarından beri sınır denetimlerini ve bölgedeki güvenlik görevlisi sayısını artırdı.
ABD, 1997’den bu yana PKK’yı “terör örgütü olarak tanıyor. Ancak, Washington, PKK’nın Suriye kanadı olan PYD ile silahlı kolu YPG’yi, Ankara gibi terörist olarak nitelemiyor. Bu durum sürtüşmelere yol açarken, uluslararası arenada yoğun bir izolasyon yaşayan Türkiye en yakın müttefiki ABD ile ters düşüyor. ABD, IŞİD ile savaşan PYD ve YPG ile işbirliği yapıyor ve ayrıca silah veriyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise “hepsi terörist” tezini savunuyor.
‘Niye AKP belediyesi?’
Ancak, IŞİD konusu, Türkiye’de de iktidar partisi AKP’ye yönelik eleştirilere neden olmaya devam ediyor. Son olarak, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, intihar eylemleri için planlar yaparken yakalanan IŞİD militanı Adnan Yıldırım’ın Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri’nin bir çalışanı olmasını gündeme taşıdı. Erdem, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na bir soru önergesi verdi. Erdem, AKP belediyeleri ile IŞİD ilişkilerinin “bir tesadüf olup olmadığını” sordu. Eren Erdem, bombalarla yakalananlara 12 yıldan 31 yıla kadar hapis cezası istenirken, Can Dündar ve Erdem Gül gibi gibi gazetecilere neden ömürboyu hapis cezası talep edildiği sorusunu da Davutoğlu’na yöneltti.
Kaç kişiler?
IŞİD mensupları Adnan Yıldırım, Musa Canöz ve iki diğer kişi, Ankara’yı kan gölüne çevirecek eylemlerin hazırlığını yaparken alınan ihbar sonucu yakalanmışlardı. Bu IŞİD mensupları, askeri tesislerde, kiliselerde ve bazı AVM’lerde canlı bomba eylemi için keşiflerde bulunduklarını polise itiraf etmişti.
Erdem, son beş yılda AKP’ye ait belediyelerde görev yaptığı belirlenen ve hakkında yakalama kararı bulunan terör örgütü üyesi ve sempatizanlarının sayısını da sordu.

Yorumlar kapatıldı.