İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PKK’lılar Diyarbakır’ı Ermeni ismi ile anıyor!

Eski Sur belediye başkanı Cemal Toptancı, PKK’lıların özellikle vurguladığı Diyarbakır’ın eski ismi olduğu iddia edilen ”Amed” in Ermenilerin gönlünü hoş etmek için kullanıldığını söyledi… Arap tarihçilerinin kayıtlarında bu şehir; “Hamid-i Sevda” diye anılır. Timur’un savaşlarını anlatan zafernamelerinde; ”Karaca Kale” veya “Kara Kale” diye taşlarının renginden aldığı simgeyle bütünleşir. 19 Yüzyıl sonlarında ise; ”DİYARBEKİR”’dir ismi. 15 Kasım 1937’de CHP döneminde, Mustafa Kemale yalakalık uğruna isim soykırımına uğrar;”DİYARBAKIR” olur. Çok ilginçtir, Bekir isminden Bakır ismine dönüştürülen süreç, aslında insanın madene, manevinin maddeye kurban edildiği zamandır. Şimdiler de ise dayatılan ismi Ermenilerin gönlünü hoş etmeye yönelik, tarihi boyunca anılmadığı ismi olan;”AMED” tir.

***
Eski Sur belediye başkanı Cemal Toptancı, PKK’lıların özellikle vurguladığı Diyarbakır’ın eski ismi olduğu iddia edilen ”Amed” in Ermenilerin gönlünü hoş etmek için kullanıldığını söyledi.
Tarihçiler derki;” Diyarbekiri tarihten değil, tarihi Diyarbekir’den sorun.” Şairler ise, bu kadim şehrimiz için farklı yaklaşır; ”Diyarbekir yazılıp ta okunamayan şehir.” Derler. Ben bütün bu benzetmelere saygı duyarken, hizmet ettiğim zaman diliminde hep;”Diyarbekir taşları konuşan şehir.” Demiştim. Günümüzde ise, adım adım ihanet gören özellikle ana rahmi diye andığım Suriçinde bir kültürel kıyımla karşı karşıyayız.
Tarih hep Moğol istilalarındaki yıkımları anlatır, Hülagü’nün barbarlıkları tarihin utanç sayfasıdır. Günümüzde Hülagünün rolüne soyunanlar ne yazık ki, uzaklardan gelmiyor, bizzat onun eseri zihniyetin çocukları var içimizde.
MÖ.1310 Yıllarından kalma Kılıç kabzalarında yazılı ismiyle bu kadim şehir;”AMİDİ” olarak anılır. 7000 yıllık bu şehrin, MÖ.305 yıllarında, döneminde; “AMİD” olarak isim değişikliğiyle karşılaşırız. Sonraları sırasıyla; Romalılar, “AGUSTA” der buraya. MS.800 yılından itibaren “KARA AMİD” ismini alır. Dede Korkut kitabelerinde şehrin adı;”HAMİD” diye geçer. Arap tarihçilerinin kayıtlarında ise bu şehir; “HAMİD-İ SEVDA” diye anılır. Timur’un savaşlarını anlatan zafernamelerinde;”KARACA KALE” veya “KARA KALE” diye taşlarının renginden aldığı simgeyle bütünleşir. 19 Yüzyıl sonlarında ise;”DİYARBEKİR”’dir ismi. 15 Kasım 1937’de CHP döneminde, Mustafa Kemale yalakalık uğruna isim soykırımına uğrar;”DİYARBAKIR” olur. Çok ilginçtir, Bekir isminden Bakır ismine dönüştürülen süreç, aslında insanın madene, manevinin maddeye kurban edildiği zamandır. Şimdiler de ise dayatılan ismi Ermenilerin gönlünü hoş etmeye yönelik, tarihi boyunca anılmadığı ismi olan;”AMED” tir.

Yorumlar kapatıldı.