İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Freedom House: Ermenistan, Rusya’nın olumsuz etkisi altında bulunuyor

Dünya Özgürlük Düzeyi Yıllık Raporunu değerlendiren insan haklarını savunma kurumu Freedom House Başkanı yardımcısı Arch Puddington, “Sizler Ermenistan’da, Azerbaycan veya Rusya gibi gerçekten kaba otoriter sistemlere sahip ülkelerle çevrelenmiş durumdasınız” diyen Paddington “Bu çevrede demokratlar için çalışmak oldukça çetin” dedi… Son yıllarda Ermenistan’ın değişmeyen ‘kısmen özgür ülke’ statüsüne ilişkin olarak Puddington, bunun esasta Rusya’nın baskısı ve olumsuz etkisinden kaynakladığını, Ermenistan’ın AB’ye değil de Avrasya’ya yöneliminin de bundan kaynaklandığını kaydetti.

***

Ermenistan, insan haklarının korunması bağlamında çetin bir bölgede bulunuyor. Beyanat Amerikan’nın Sesine (VoA) verdiği röportajda Dünya Özgürlük Düzeyi Yıllık Raporunu değerlendiren insan haklarını savunma kurumu Freedom House Bşk. yard. Arch Puddington’dan geldi.

“Sizler Ermenistan’da, Azerbaycan veya Rusya gibi gerçekten kaba otoriter sistemlere sahip ülkelerle çevrelenmiş durumdasınız” diyen Paddington “Bu çevrede demokratlar için çalışmak oldukça çetin” dedi.

Ermenistan 2015’te, özgür olmayan medya ve özgür Internet’le  kısmen özgür ülkeler arasında yer aldı.

Son yıllarda Ermenistan’ın değişmeyen ‘kısmen özgür ülke’ statüsüne ilişkin olarak Puddington, bunun esasta Rusya’nın baskısı ve olumsuz etkisinden kaynakladığını, Ermenistan’ın AB’ye değil de Avrasya’ya yöneliminin de bundan kaynaklandığını kaydetti.

“Ermenistan gibi bir ülke Rusya’ya hodri meydan diyemez, zira bunu yaparsa, Rusya’nın ülkeyi idare edilemez hale dönüştürerek ve iktidar değişikliği tertipleyerek Ukrayna’da yaptığını yapar” diyen Puddington, bağımsızlıktan bu yana Ermenistan’ın gerçekte yarı-demokratik ülke olduğunu, burada farklı partilerin katılımıyla seçilerin gerçekleştiği, ancak galip gücün mutlaka sivil toplumun gelişim sürecini baltaladığı ve özgürlükleri kısıtladığını sözlerine ekledi.

Puddington “Baskı Azerbaycan’da olduğu kadar had safhada değildi, ancak güçlü bir muhalefetin engellenmesi ve siyasi alanine denetimi için yeterliydi” dedi.

Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.