İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘CHP’ye aspirin tedavisi uygulayacağız’

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, önceliğimiz özgürlük ve demokrasiyle ilgili paketler. Irkçılık, şovenizim konusunda özgüvenli adımlar atmayı planlıyoruz. Partide revizyonlar zaten oluyor. Kılıçdaroğlu başlıkları kendisi açacak. Fakat şu kadarını söyleyebilirim, yönetsel olarak büyük bir değişim bekleniyor… CHP önce bu anlamda kendini değişime açacak. Türkiye’nin dış ilişkilerinde CHP artık daha aktif hale gelecek. Özellikle belirtmek gerekir ki partinin içinde çok sayıda isim değişecek. Temiz siyaset diyeceğiz ve bunu yapmayanlar sorgulanacak.  Parça parça aspirin tedavisi uygulanacak CHP’nin daha geniş katmanlara ulaşabilmesi için. Azınlıkların, farklılıkların özgürce kendini ifade edebileceği bir CHP modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Kürt, azınlık, Alevi meseleleri velhasıl pek çok konu başlığı çıkacak.

**
CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Cumartesi günü yapılacak olağan kurultaydan sonra partide büyük bir değişimin başlayacağını belirterek, “Artık dış politikada aktif olacağız. Birçok isim değişecek. CHP’ye aspirin tedavisi uygulayacağız” dedi.
16 Ocak’ta yapılacak CHP Kurultayı’nda partide çok daha fazla şeyin değişmesi beklentisi var. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin kurultay öncesi Yeni Yüzyıl’a sıcak bilgiler ve başlıklar aktardı. Partinin hedefinde bir sonraki seçimlerde iktidar olma iddiası var.
CHP birkaç yıldır değişeceğini söylüyor, fakat bu konuda gözle görülür anlamda bir yol alamadı. CHP gerçekten değişecek mi?
– Cumhuriyet Halk Partisi’ne çok büyük bir misyon yüklüyoruz. Her kurultayda bu tartışma yaşanıyor. Türk siyasetinin tıkandığı bir noktada CHP’nin neyi ne kadar yapabileceği bir tartışma konusu. Şu anda maalesef üzülerek söylüyorum Türkiye bir ev hapsinde. Böyle bir süreç ve siyasette CHP’de kendisini yeniden yaratamadı.
Kurultaydan neler çıkabilir?
– Önceliğimiz özgürlük ve demokrasiyle ilgili paketler. Irkçılık, şovenizim konusunda özgüvenli adımlar atmayı planlıyoruz. Partide revizyonlar zaten oluyor. Kılıçdaroğlu başlıkları kendisi açacak. Fakat şu kadarını söyleyebilirim, yönetsel olarak büyük bir değişim bekleniyor. Siyasi partiler yasası değişmeli. Dolayısıyla kurultay da bu başlıkta açılacak. CHP önce bu anlamda kendini değişime açacak. Türkiye’nin dış ilişkilerinde CHP artık daha aktif hale gelecek. Özellikle belirtmek gerekir ki partinin içinde çok sayıda isim değişecek. Temiz siyaset diyeceğiz ve bunu yapmayanlar sorgulanacak. Hedefimiz bir dahaki seçimlerde iktidar olmak. CHP’nin vizyonu geçtiğimiz seçimlerde aynen kopya edildi. Ekonomi paketi bunun başında. Davutoğlu asgari ücret, emeklilerle ilgili düzenlemelerle konuşuyor, bunların hepsi bize ait. Dış politika konusunda bizim ısrarla mücadele edip yaptıramadıklarımızı nihayet küresel dünya AKP’ye yaptırır konuma geldi. Özellikle Suriye ve Ortadoğu konusunda.
CHP değişiyor diyorsunuz, halihazırda bir Ermeni milletvekiliniz de var ama partinizin tarihsel geçmişi nedeniyle farklı mezheplerden, etnik kökenlerden insanların CHP’ye bakışı hâlâ çok sancılı. Bu kesimlere nasıl ulaşacaksınız?
– Parça parça aspirin tedavisi uygulanacak CHP’nin daha geniş katmanlara ulaşabilmesi için. Azınlıkların, farklılıkların özgürce kendini ifade edebileceği bir CHP modeli oluşturmaya çalışıyoruz. Kürt, azınlık, Alevi meseleleri velhasıl pek çok konu başlığı çıkacak.
Bundan böyle CHP’yi önceki ve sonraki CHP olarak mı adlandırılmalıyız?
– CHP’yi önceki CHP sonraki CHP diye adlandırmak çok doğru bir bakış açısı değil. CHP sürekli değişim geçiren tek parti. Türkiye’de bugüne değin 400’ün üzerinde siyasi parti kuruldu fakat yaşamadılar. Partiler dikkat ederseniz ancak iktidar olunca yaşıyor. Fakat uzun yıllar iktidar olmamasına karşın ayakta durmasını bilen tek parti CHP bu da değişimden kaynaklanıyor. Değişen dünyaya ve Türkiye’nin değişimine ayak uyduran tek siyasi parti CHP.
Partinizin Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın adı bir skandala karışmıştı. Sorumlu olarak çilingir bulundu; neler söylemek istersiniz?
Deniz Baykal olayının üzerinden 5 yıl geçti. Böylesine güçlü bir istihbaratı olan bir ülke bir komployu bile çözemiyorsa biz kime güveneceğiz. Bula bula suçlu olarak bir çilingiri mi buldunuz? Yazıklar olsun. Sadece Baykal değil ailesi, CHP, herkes zan altında kaldı. Daha ciddi bir devlet mantığı gerekiyor. Ortaya çıkan tam anlamıyla ciddiyetsizlik.
“Öyle ki Kürt sorunu AKP’yi bile yiyebilir”
“Kürt meselesi yılların meselesi. AKP’yi de aşan bir mesele, hatta şöyle söyleyeyim, bu sorun AK Parti’yi bile yiyebilir. Bu sorunu çözebilmek için iktidar olmamız lazım. Terör hangi noktaya tırmandı, uluslararası boyutu nedir bunların hepsinden habersiziz.”

Yorumlar kapatıldı.