İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ukrayna’da Ermeni Matbaacılığı 400. Yılını kutluyor

2016 yılı Ukrayna Ermeni Diasporası için önemli yıldönümleriyle dolu ve bu vesileyle birçok projemiz var. Bilgi AnalitikaUA.net’e açıklamada bulunan Ukrayna Ermenileri Birliği (UEB) Tarihi ve Kültürel Miras İşleri Komisyonu Başkanı Davit Davtyan’dan geldi. Tarihçi Davtyan, Ukrayna’nın tarihi olarak büyük ve örgütlü Ermeni toplumlarını barındıran bir yerleşke olduğunu kaydederek şunları belirtti:  “Lvov’da (Lviv veya İlbav-çev.) 1616 yılında Karamante’li Hovhannes’in Venedik, Konstantinopolis ve Roma’dan sonra Ermeni matbaacılığının 4. Merkezi olacak olan Ermeni matbaası kurması rastlantı değildir. Bu yıl Ukrayna Ermeni Matbaacılığının 400. Yılını, ilk basılan “Davit ve Süleyman(ın  Özdeyişleri)” kitabının yıldönümünü  kutluyoruz.

Bu Ukrayna Ermeni Diasporası için oldukça önemli bir yıldönümü olup, asırlar esnasında şekil bulmuş onun tarihi ve kültürel çok zengin mirasına tanıklık etmektedir. Lvov Ermeni matbaacılığı Ermeni toplumubnun rasyonel ilericiliği, değerler ve potansiyelinin evrensel kültüre paha biçilemez katkılarını göstermektedir.
Önemli bir tarih olduğundan, daha geçtiğimiz yıldan jüblerye yönelik etkinlikler gerçekleştirmeye başladık. 2015 yılında ülkenin birçok çevresinde şimdi artık geleneksel hale dönüşen Ermeni kitap fonu tesisi projeleri başladı.
Bu yıl hem Ermeni matbaacılığının hem de diğer yıldönümlerine yönelik farklı etkinlikler düzenlenmesi planlandı”.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.