İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TBMM’de “soykırım” tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Ermeni soykırımı” tartışması yaşandı… CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, konunun sadece Ermenilerin ve sadece Türklerin değil Türkiye’nin bir meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Dolayısıyla, dünyanın diğer parlamentolarında değil bu Meclis çatısı altında çözümlenmesi gereken bir mesele. Yoksa biz her 24 Nisanda matbu ifadelerle, alelacele bu konuyu geçiştirip duracağız. Hiçbirimizin bunu arzu etmediği kanaatindeyim ve son olarak, zannediyorum, 2015 yılında bir Erzurum mitingindeydi, Sayın Başbakan tehcirin bir insanlık suçu olduğunu açıkça ifade etmiştir”

***
CHP’li Doğan: “Mesele, dünya parlamentolarında değil TBMM’de çözülür”
Ankara – Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Ermeni soykırımı” tartışması yaşandı. CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, konunun sadece Ermenilerin ve sadece Türklerin değil Türkiye’nin bir meselesi olduğunu belirterek “Dolayısıyla, dünyanın diğer parlamentolarında değil bu Meclis çatısı altında çözümlenmesi gereken bir mesele” dedi.
Askerlik Kanunu’nda değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmeleri sırasında HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan kimlik kartlarında “din” hanesinin yer almasını ve “soy kodu uygulamasını” eleştirdi. Bunlardan dolayı defalarca ayrımcılığa maruz kaldığını belirten Paylan’ın konuşmasında geçen “soykırım” ifadesi tartışma yarattı.
Partilerin grup başkanvekilleri konuyla ilgili görüşlerini açıklarken Paylan bir kez daha söz alarak “Yüzyıl önce Ermeni halkı bir devlet kararıyla bu topraklarda kökünden söküldü ve yok edildi. Bu olaylarda benim ailem de, bahsettiğim dedem ve ailesi… Dedem bir yetimdir, anne tarafından da, baba tarafından da yetimler yani kılıç artıkları tarafından ben bu topraklarda yaşıyorum, yetim kalmışlar. Benim soyum kırılmıştır” dedi.
Bazı milletvekilleri sürekli Paylan’a laf atarken MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek’in “Türkiye Büyük Millet Meclisindeyiz, hiç kimse ‘soykırım var’ diyemez! Böyle terbiyesizlik olmaz” dediği duyuldu.
Daha sonra şahsı adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, 1915’te yaşananların tanımlanmasından önce üslup önerisinde bulundu. Meseleyi MHP Grup Başkanvekilinin yaptığı gibi bir halkın diğer bir halka hakareti seviyesinden kurtarmak gerektiğini belirten Doğan, “Konuyu daha insani bir boyutta tartışabilirsek Sayın Grup Başkan Vekilimizin ifade ettiği gibi geleceğe çok daha güvenle bakabileceğimize inanıyorum” dedi.
“BU PARLAMENTODA ÇÖZÜMLENMELİ”
Doğan, konunun sadece Ermenilerin ve sadece Türklerin değil Türkiye’nin bir meselesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Dolayısıyla, dünyanın diğer parlamentolarında değil bu Meclis çatısı altında çözümlenmesi gereken bir mesele. Yoksa biz her 24 Nisanda matbu ifadelerle, alelacele bu konuyu geçiştirip duracağız. Hiçbirimizin bunu arzu etmediği kanaatindeyim ve son olarak, zannediyorum, 2015 yılında bir Erzurum mitingindeydi, Sayın Başbakan tehcirin bir insanlık suçu olduğunu açıkça ifade etmiştir”

Doğan, konuşmasında barış için açıklama yapan akademisyenleri tehdit eden mafya lideri Sedat Peker’i de kınadı. Peker’in akademisyenleri öldürerek kanlarıyla yıkanacaklarına ilişkin sözlerini anımsatan Doğan, AKP’nin bu sözleri kınamamasını eleştirdi. Doğan, “Soruyorum: Sedat Peker kimdir? Hangi sıfatla bu sözleri sarf edebilmektedir? Bu sözlerin IŞİD zihniyetinden bir farkı var mıdır? IŞİD’le mücadele ettiğini iddia eden iktidarın buna karşı bir kınaması olmayacak mıdır?” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.