İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni-Yahudiler “Pakraduniler” Kim (1-2)

Selçuk Silsüpür

Pakradunilerin 2500 yıllık tarihi ve macerası hakkında yabancı dillerde yazılmış birkaç araştırma kitabı var. Doğu Anadolu’da bağımsız devletler bile kurmuşlar. Sonra izleri silinmiş… Dıştan Ermeni görünürken bir kısmı Kürt ve Müslüman kimliğine bürünmüş. Kürtlükleri, Müslümanlıkları samimi midir? Pakradunilerin, asıl Ermenilere çok işler ettiklerini duydum. Aynı işleri şimdi Kürtlere, Müslümanlara etmesinler. üç kimlikli, sır içinde sır, gizli mi gizli, görünmez bir grup. Pakraduniler ise üçlü oynuyor. Dıştan Müslüman görünüyorlar… Bir alttaki ikinci kimlikleri Kripto Ermenilik… En alttaki Yahudilik…”  diye yazmaktadır. (1100 yıl gizlenen üç katlı tarikat masalına inanmak için farklı bir kafa yapısı gerekir. HYETERT)

***
Mehmed Şevket Eygi, Pakradunilerin rolü nedir? Adlı makalesinde; “Kafası çalışan Müslümanların bu konuyu bilmesini istiyorum. En azından Türkiye’de Pakradunilerin olduğunun, bazılarının mühim nüfuz ve tesire sahip olduğunun, önemli roller oynadıklarının bilinmesi… Pakradunilerin 2500 yıllık tarihi ve macerası hakkında yabancı dillerde yazılmış birkaç araştırma kitabı var. Doğu Anadolu’da bağımsız devletler bile kurmuşlar. Sonra izleri silinmiş… Dıştan Ermeni görünürken bir kısmı Kürt ve Müslüman kimliğine bürünmüş. Kürtlükleri, Müslümanlıkları samimi midir?
Pakradunilerin, asıl Ermenilere çok işler ettiklerini duydum. Aynı işleri şimdi Kürtlere, Müslümanlara etmesinler. üç kimlikli, sır içinde sır, gizli mi gizli, görünmez bir grup. Pakraduniler ise üçlü oynuyor. Dıştan Müslüman görünüyorlar… Bir alttaki ikinci kimlikleri Kripto Ermenilik… En alttaki Yahudilik…”  diye yazmaktadır. (1) 
Mustafa Aydın’da 2006 tarihli Aksiyon Dergisinde yayımlanan “Ermenileri Yöneten Yahudiler” adlı makalesinde  “Selanikli Sabetaycılar, İspanyol Maranolar ve İranlı Meşhedilerden sonra Ermeniler içinde de Yahudi orijinli bir unsurun 2 bin 700 yıldır varlığını sürdürdüğü ortaya çıktı. Pakraduniler (Bagratuni/Bagratids) adı verilen ve asırlarca ermeni toplumunu yöneten cemaatin hikayesi M.Ö 730 yılında başlıyor ve günümüze kadar uzanıyor. Bizans’ın krallıklarına son verdiği Pakraduniler, Selçukluların hakimiyetine girdikten sonra yüzyılımıza kadar hayatiyetini cemaat içinde devam ettiriyor.
Ermeni Kralı Sannasar, yaptığı seferde İsrail Kralı Osee’yi öldürerek, 10 Yahudi
kabilesini esir alır ve onları Fırat’ın ötesine, Güney Ermenistan’a yerleştirir. M.Ö. 700’lerde, bu kez Babil Kralı Nabukadnezar, Kralı Necho ile Kudüs Kralı Yoachim’e karşı bir sefer açar. Söz konusu sefere, Doğu Ermenistan Kralı Hıraçya da büyük bir ordu ile katılır. Hıraçya’nın bu savaşta gösterdiği olağanüstü başarı, Nabukadnezar’ı fazlasıyla memnun eder ve esir aldığı 10 bin Yahudi’nin yarısını Kral Hıraçya’ya hediye eder. Bu esirler arasında İsrailoğulları’nın önemli şahsiyetlerinden Prens Şampat da vardır. Şampat, kısa zamanda Hıraçya’nın takdirlerine mazhar olur. Devlet hizmetine alınıp, önemli mevkilere yükselir” demektedir.
KAYNAKÇALAR: 1-Mehmed Şevket Eygi Pakradunilerin Rolü Nedir? Milli Gazete/ 25 Ocak 2014, 2-Mustafa Aydın, Ermeniler’i Yöneten Yahudiler/ Aksiyon Dergisi 03 Nisan 2006/


ERMENİ- YAHUDİLER “PAKRADUNİLER” KİM? (2)
Araştırmacı-yazar Levon Panos Dabağyan, Yahudi asıllı Pakradunilerin M.S. 1045 yılına kadar Ermenileri “acımasızca” yönettiğini ifade ederken, iddialarına dayanak olarak dünyaca ünlü Yahudi tarihçilerinden Prof. Dr. Abraham Galante’yi gösteriyor. Galante, “Pakraduniler veya Bir Ermeni-Yahudi Tarikatı” adlı kitabında, “Pakraduniler, varlıklarını Juda İmparatorluğu’nun sonlarından (M.Ö. 7. yüzyıl), 20’nci yüzyıla dek sürdürmüş olan Ermeni-Yahudi karışımı bir kavimdir.” diyor. (3)
            “Kripto Yahudilik” konusunda uzman olan Türkiyeli Yahudi Prof. Abraham Galante, “ Pakraduniler veya Bir Ermeni-Yahudi Tarikatı adlı eserinde bu konuda hayli enteresan bilgiler veriyor: “Pakraduniler varlıklarını Juda İmparatorluğu’nun sonlarından (M.ö. 7. yüzyıl), 20’inci yüzyıla kadar sürdürmüş olan Ermeni-Yahudi karışımı bir kavimdir. ‘Erzurum- Sivas arasında’, Marmara Denizi’nin Avrupa yakasında ve İstanbul Hasköy’de yaşamış oldukları bilinen Pakraduniler, 26 yüzyıldır Yahudi yönlerini sürdürmekte gösterdikleri kararlılık nedeniyle Portekizli Marano’lar, Selanikli Dönmeler ve İranlı Meşhediler gibi Yahudi kökenli topluluklar arasında sayılabilirler.” (4)
            Dabağyan, Pakradunilerin kullandığı isimlerin Ermenilerden farklı olabildiğini söyleyerek;Ermeni tarihçi Gatoğigos Ğorenazi’den şu nakilde bulunuyor: “Simpat adını, ‘Pakraduniler’ oğullarına verirler. Bu isim İbranice’den geliyor ve aslı ‘Şampat’tır.Ermeniler arasında asırlarca pek revaç görmüş olan ‘Pakrat, Simpat, Aşot, Kakik, İsrael, Tavit’ gibi isimlerin Ermeni menşe’li olmadığı bariz şekilde meydana çıkmaktadır.” Dabağyan, Bizanslı tarihçi Pavstos’un, 3. Asır’da bölgede iskan edilmiş ve kısmen Hıristiyan olmuş Yahudilerin miktarını 400 bin olarak verdiğini de kaydediyor. (5)

KAYNAKÇALAR:3- Levon Panos Dabağyan, Osmanlıda Şer Hareketleri ve II.Abdülhamid Han, IQYay.İst. 2005; 4- Prof. Abraham Galante,  Pakraduniler veya Bir Ermeni-Yahudi Tarikatı, İst. 1933; 5-Dabağyan a.g.e.

Yorumlar kapatıldı.