İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akın: Ermeni soykırımını yapan akıl değişmedi”

Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi, Eğitim-Sen Kocaeli Şube binası toplantı salonunda Osmanlı döneminde yaşayan sosyalistler ve Ermeni kadın hareketi ile alakalı bir panel düzenledi… Panelde konuşma yapan araştırmacı-yazar Murat Akın, “Osmanlı döneminde bu topraklarda sadece Ermeniler değil Rumlar da katledildi ve soykırıma uğradı. İttihat ve Terakki döneminde kıyılarda yaşayan Rumlar üzerinde katletme politikası güdüldü. Topraklarından sürüldüler. Daha sonra bunun büyük versiyonunu Ermeniler üzerinde denediler. Aradan yüz yıl geçmesine rağmen o aklın hala devam ettiğini son olaylarda görüyoruz.

***
Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi, Eğitim-Sen Kocaeli Şube binası toplantı salonunda Osmanlı döneminde yaşayan sosyalistler ve Ermeni kadın hareketi ile alakalı bir panel düzenledi. Moderatörlüğünü SYKP yöneticisi Deniz Çamur’un yaptığı panelde araştırmacı-yazar Murat Akın ve Ermeni Kadın Hareketinden Kayuş Çalıkman Gayrilof programda panelist olarak yer aldı. Program ermeni tehcirinde ve son dönemde doğudaki olaylarda ölenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başladı. Eski AB Bakanı Ali Haydar Konca da paneli izleyenler arasındaydı.
RUMLAR DA SOYKIRIMA UĞRADI
Panelde konuşma yapan araştırmacı-yazar Murat Akın, “Osmanlı döneminde bu topraklarda sadece Ermeniler değil Rumlar da katledildi ve soykırıma uğradı. İttihat ve Terakki döneminde kıyılarda yaşayan Rumlar üzerinde katletme politikası güdüldü. Topraklarından sürüldüler. Daha sonra bunun büyük versiyonunu Ermeniler üzerinde denediler. Aradan yüz yıl geçmesine rağmen o aklın hala devam ettiğini son olaylarda görüyoruz. Devletin katliamcı yüzü hala etkisini koruyor. Bugün Cizre’de, Silopi’de, Sur’da geçmişte Ermeni ve Rumlara yapılanlar aynen tekrarlanıyor. Tayyip Erdoğan bu noktada Kemalist kafayla soykırım ve katliamlar konusunda anlaşmıştır” ifadelerini kullandı.
TAŞNAK’LI ERMENİLERE ANIT YAPACAKLAR
Akın, “Osmanlı döneminde ilk sosyalist hareketi başlatan Mustafa Suphi olarak biliyorduk.”Ancak ondan öncesi de varmış. Bunu da yaptığım araştırmalarla gördüm. Taşnak partisi Devrimci Sosyalist bir partiydi. Bunun önderlerinden biri de Paramaz idi. Bunlar Osmanlı döneminde asılarak öldürülüyor ve Ermeni mezarlığına gömülüyor. Bu yıl onları mezarları başında anıp anıt mezar dikeceğiz” dedi.
HDP’NİN PROGRAMI TAŞNAK PARTİSİ’NDEN
Kendisinin HDP’nin kurucularından olduğunu söyleyen Akın, “HDP’nin kurucuları arasındayım. Taşnak Partisi’nin o dönemki parti programı şu an ki HDP’nin parti programıyla uyuşuyor. Aynısı bile diyebilirim. Ayrıca belirtmek isterim ki o dönemin Taşnak üyesi bazı gerillalar meclise girmiştir. Yani meclise gerillanın girmesi ilk değildir” dedi.
KADIN SOSYALİSTLER VARDI
Murat Akın’dan sonra konuşan panelistlerden Kayuş Çalıkman Gayrilof, “Osmanlı döneminde kadın sosyalistlerin olup olmadığını bilmiyordum. Murat’ın kitabını okuduktan sonra” araştırma yapmaya karar verdim. Bana ilham oldu diyebilirim. Taşnak Sosyalist Partisi’nin kuruluşunda Maro adlı bir kadın vardır. Ama bu pek konuşulmazdı ve bilinmezdi. Daha niceleri varmış. Tarih kadınları hiç sevmiyor ki hiç yazma gereği duymamış” ifadelerini kullandı.
ERMENİ KADINLAR SATILDI
Gayrilof, “Ermeniler bu topraklardan sürülürken erkekleri katlediliyor, kadınlar ise yaşayarak öldürülüyordu. Zorla Müslümanlaştırma, tecavüzler, kadınların satılması gibi birçok şeyler yaşadı kadınlarımız. Antep ve Urfa’dan yola Çıkarak sürgün edilen kadınlarımız yol üzerinde Türk, Kürt, Arap aşiretlerine satılıyordu. Bunları alanlar kadınlarımızın ellerine ve alınlarına damgalar vuruyordular. Bu damga yüzünden hiçbir yerde istenmiyordu bu insanlar. Damgalı sözünün bir özünü yaşıyordular. Arap yarımadasına kadar nerdeyse sürülen kadınlarımız buralarda Amerika kıtasına göç ettirildi. Orada da dışlandı. Hatta orada onlara mavi dudaklar deniyordu. Bizler Türk’ün keskin kılıcından kaçıp nerelere sığındık bilmenizi istedim” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.