İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kurtuluş: ABD’deki Ermeni Lobisi Eskisi Kadar Güçlü Değil

ABD’de Türk ve Ermeni Amerikan toplumu arasındaki ilişkilerde gerginliğin geçmişe nazaran azalsa da devam ettiğini ifade eden Kurtuluş, “Türk ve Ermeni toplumları bugün halen birbiriyle çatışan ve uzlaşması mümkün olmayan bakış açılarıyla kutuplaşmış durumdalar. Bu nedenle de her iki taraf da ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için partner bulmakta zorlanıyor. “Soykırım” terimi üzerindeki tartışmalar yanlızca her iki taraf için de kapıların kapatılmasına değil aynı zamanda toplumsal düzeyde uzlaşı için birçok şansın kaçırılmasına neden oldu. Sivil toplum kuruluşları her iki tarafta da yumuşama sağlanması için önemli rol üstlenebilir. Buna bir örnek kültür, spor ve akademik sahada sık ve uzun dönemli ilişkilerin tesisi olabilir ki bu sayede geniş kapsamlı kamu diplomasisi girişimleri için temel oluşturabilir.

***
New York’taki Türk Amerikan Toplumunun önde gelen aktivistlerinden İbrahim Kurtuluş, Turkishny.com’a ABD’deki Türk lobisinin katettiği aşama, Ermeni lobisinin durumu, Yahudi lobisinin Türkiye’ye ilişkin tavrı ve Türk Ermeni ilişkileri hakkında tafsilatlı açıklamalarda bulundu.
“Türk ve Ermeni Diasporası Arasındaki İlişkiler Eskisi Kadar Kötü Değil Ama…”
ABD’de Türk ve Ermeni Amerikan toplumu arasındaki ilişkilerde gerginliğin geçmişe nazaran azalsa da devam ettiğini ifade eden Kurtuluş, “Türk ve Ermeni toplumları bugün halen birbiriyle çatışan ve uzlaşması mümkün olmayan bakış açılarıyla kutuplaşmış durumdalar. Bu nedenle de her iki taraf da ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için partner bulmakta zorlanıyor. “Soykırım” terimi üzerindeki tartışmalar yanlızca her iki taraf için de kapıların kapatılmasına değil aynı zamanda toplumsal düzeyde uzlaşı için birçok şansın kaçırılmasına neden oldu. Sivil toplum kuruluşları her iki tarafta da yumuşama sağlanması için önemli rol üstlenebilir. Buna bir örnek kültür, spor ve akademik sahada sık ve uzun dönemli ilişkilerin tesisi olabilir ki bu sayede geniş kapsamlı kamu diplomasisi girişimleri için temel oluşturabilir. Ayrıca ortak projelere ilişkin girişimlerin genişletilmesi de uzlaşı için daha geniş bir kamuoyu oluşturulmasına yardımcı olacaktır” dedi.

 “ABD’deki Türk Lobisi 10 Öncesine Göre Çok Daha Etkili”
Türk lobisinin etkisini güçlendirdiğini vurgulayan Kurtuluş, “Dönemin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış ABD’de güçlü bir Türk lobisi olduğuna işaret etmişti. 10 ila 20 yıl geriye bakıldığında, Türk lobisi Amerikan siyasetini etkileme hususunda çok daha müessir. Türk Amerikan gruplar ABD’deki siyasi nüfuzlarını güçlendirme yolunda adımlar attılar ve ABD Kongresi’nde Ermeni ve Rum lobilerine karşı bir etkili bir güç oluşturmayı hedeflediler. Ayrıca Türk Amerikan taban kuruluşlarının güçlendirilmesi, seçilmiş yetkililer ve medya ile ilişkilerin geliştirilmesi ve Türkiye’nin pozisyonunu savunanların hukuki açıdan müdafaa edilmesi konularında koordineli çalışmalar gerçekleştirildi. Türk grupları Kongre’deki Türk Dostluk Grubu üyelerinin sayısını artırarak 148’e yükseltmeyi başardı. Türk lobi grupları bu hususta özellikle siyahi Kongre üyelerini hedef aldılar. Türk gruplar ayrıca ABD’deki diğer etnik gruplarla bilhassa İrlandalı, Boşnak, Makedon ve Arnavut Amerikalılarla ittifaklar tesis ettiler, Yahudi lobisiyle de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Türk hükümeti ve Amerikan şirketleri arasındaki bağlar da Amerikalı siyasetçileri etkileyen faktörler arasında. Bu nedenle de toplumumuzun siyasi nüfuz açısından hayal edebileceğinden çok daha ileri bir noktaya geldiğine inanıyorum” dedi.

“Ermeni Lobisi Eskisi Kadar Etkili Değil”
Ermeni lobisinin özellikle Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik Amerikan dış politikasını etkileme kapasitesini yitirdiğini ifade eden Kurtuluş, “Özellikle de Kongre’de sözde soykırımın tanınmasına ilişkin son girişimlerinin mutlak başarısızlığı göz önüne alındığında daha önce oldukları kadar güçlü olmadıklarını söyleyebiliriz. Lakin her şeye rağmen Ermeni diasporasının iyi organize olmuş ve önemli hususların birçoğunda başarılı bir karneye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan Ermeni lobisinin Türkiye ve Azerbaycan’a yönelik Amerikan dış politikası üzerindeki nüfuzunu kaybettiğini söyleyebilirim. Günümüzde Amerikalı siyasetçiler dış politika önceliklerini yapılandırırken alternatif yollara doğru kayıyor ve genellikle bunu terörle mücadele ve ticaret serbestisi çerçevesinde hareket ediyorlar. Ticari anlaşmalar ve terörle mücadele konusu öne çıktıkça da Türkiye ve Azerbaycan karşıtı grupların lobi çalışmaları, “milli menfaatlerle” çelişmeleri nedeniyle baltalanmış oluyor ve Ermeni Amerikan toplumu da sahne gerisinde ABD’nin Hazar Denizi yakınlarındaki dış politikasını belirleme konusunda sahne arkasında sahip oldukları özel pozisyonlarını kaybediyorlar. Nihayetinde, diaspora toplumlarının nüfuzları, ulusal öncelikler ve bu lobi gruplarının menfaatlerinin uyuşmadığı durumlarda akim kalıyor” dedi.

“Yahudi Lobisinde Küçük Bir Grup Hariç Türkiye’ye Destek Sürüyor”
ABD’deki Yahudi lobisinde Türkiye’ye desteğin devam ettiğini söyleyen Kurtuluş, “Maalesef Yahudi Amerikan toplumu dahilindeki bir grup Türkiye’ye sırtını döndü. David Harris liderliğindeki Amerikan Yahudi Komitesi bunlardan biri. Lakin düşmanlıklarının tabana yayılmış bir seviyede olmadığını umut ediyorum. Yaklaşık 3 hafta kadar önce İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL) eski İcra Direktörü Abraham Foxman ile görüştüm. Kendisi bana Türkiye’nin yanında olmaktan vazgeçmediklerini ifade etti.
Türkler ve Yahudiler arasındaki tarihi ve kültürel bağlar her zaman referans noktamız olmuştur ve bu ilişkileri daha ileri taşımak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.
Bölgede yükselen kargaşa ile birlikte her iki ülkenin de karşı kaşıya oldukları zorluklar, karşılıklı işbirliğinin ehemmiyetinin turizm, askeri teçhizat satışı ve enerji ihtiyaçlarının karşılanmasından daha öte olduğunu ortaya koyuyor. Tarihi bağların ikili ilişkiler için oluşturduğu sağlam temel, bugün her zaman olduğundan çok daha önemli. Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemi konusunda kelimeler kifayetsiz” dedi.
New York’taki Türk Amerikan Toplumunun önde gelen aktivistlerinden İbrahim Kurtuluş ile gerçekleştirdiğimiz mülakatın tam metnine ulaşmak için tıklayınız!

Yorumlar kapatıldı.