İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ünlü Ressam Arshile Gorky Çeşmesi Yeniden Yapılıyor !

Edremit Belediyesi, Edremitli Ermeni asıllı ünlü Amerikalı Ressam Arshile Gorky isminin verildiği tarihi çeşmenin yapım ve onarıma başlayarak yeniden hizmete koymak için çalışmaları başlattı. Ermeni asıllı Amerikalı ünlü ressam ArshileGorky 1915 Ermeni tehciri öncesinde yaşadığı Edremit ilçesine bağlı Dilkaya ( Xorkom) Mahallesi’nde bulunan evlerinin yanında bir çeşme yaptığı tarihi kaynaklardan ve mahallede yaşayan yurttaşların verdiği bilgilerden bilinmektedir.

ArshileGorky’in ismi yaşatılacak !
Mahalle içinde bulunan Gorky’in ailesine ait olduğu evin yanında bulunan ve herhangi bir koruma tedbiri alınmadığından kaynaklı sadece suyun aktığı bir çeşme konumunda olan alanda, Edremit Belediyesi yeni bir çeşme yapısı yapmak için çalışmalara başladı.
Çalışma kapsamında 4 bölmeli olarak tasarlanacak olan çeşmenin dört yanında Kürtçe, Ermenice, İngilizce ve Türkçe olmak üzere 4 dilde ArshileGorky’in biyografisi bulunacak. Tahrip edilen ve yıkılan çeşme Kurubaş Taşı da denilen eskitme taşların kullanımıyla yapılacak ve restorasyonuyla ilk yapıldığı dönemdeki görünümüne kavuşturulmaya çalışılacak. Yaklaşık iki haftalık yapım aşaması bulunan çeşme yeni yapısıyla daha da kullanılabilinir duruma gelecek.
ArshileGorky Kimdir?
Ünlü Ressam ArshileGorky 20.yy Amerikan resim sanatının  en önemli simalarından biri olmayı başarmış 15 Nisan 1904 tarihinde Van doğumlu bir Ermeni Kilise kayıtlarına göre adı VostanikManukAdoyan… VostanikManuk  henüz 6 yaşındayken babası çalışmak için eşini ve çocuklarını Van´da  bırakarak Amerika’ya gurbet yoluna çıkar, Vostanik 11 yaşında 1915 Felaketini yaşar, kırım nedeniyle  annesi ve kız kardeşi ile Erivan’a göç etmek zorunda kalır.
Erivan’da sıkıntılar, sefalet ve yoksulluklar yaşar, henüz 15 yaşında iken, annesi açlık ve yoksulluktan ölür.
9 ay süren uzun bir yolculuktan sonra Vostanik ve kardeşi Hartuş birlikte New-York’un Ellis adasına ulaşırlar.1920 yılında artık iki kardeş  Amerika’da  babalarının yanındadırlar, ancak sıkıntılar ve zorluklar peşlerini bırakmaz, çetin bir yaşam mücadelesine girişirler.
Vostanik Amerika’da kendini, hayranı olduğu  yazar Maksim Gorky’nin akrabası, Arshile (Arşil) Gorki olarak tanıtır.1922 yılında Boston’da ”New School of Desıgn”adlı bir  sanat akademisine  kaydını yaptırır, daha sonraları aynı akademide öğretim  görevlisi olarak  görev alır, Amerika resim sanatının  önemli kişilerine  hocalık yapar.
Ancak, onun hayatının bu en verimli yılları  üst-üste  gelen  felaketlerle  kesintiye uğrar, önce atölyesi yanar, sonra kanser olduğunu öğrenir, geçirdiği trafik kazasında  resim  yaptığı sağ elini  yaralar ve felç geçirir.
1948 yılında 44 yaşındayken kendini asarak yaşamına son verir.
Kaynak: Wangundem haber merkezi

Yorumlar kapatıldı.