İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

9 yıldır hasta Patrik için annesi vasi olsun

Erhan Öztürk
Bunama hastası olan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan görevini yapamadığından mahkemeye vasi tayini talebi yapıldı. Mutafyan’ın 80 yaşındaki annesi vasi olarak önerildi. Türkiye Ermenileri patriği Mesrob Mutafyan’ın 9 yıldır yaşadığı ‘frondontemporal demans’ isimli bunama hastalığı nedeniyle hastanede tedavi görmesi ve görevini yapamaması nedeniyle vasi tayin edilmesi için mahkemeye başvuruldu. Tatyos Bebek, Artin Mezedur, Nazaret Binatlı ve Harut Özer’in Çağlayan Adliyesi’ne yaptıkları başvuruda, “9 yıldır temyiz kudretini kaybetmiş durumda” denildi. (Demek ki, durumdan vazife çıkarmışlar. Umarım en azından yıllardır oğlunun başında bekleyen annenin acısına saygı gösterip iznini almışlardır. Vay Kez Kağak… HYETERT)

Mahkemenin kabul ettiği dilekçede, patriğin hastalığını belgeleyen, uzman hekimlerin düzenlediği, 21 Temmuz 2008 tarihli rapor da sunuldu. Başvuruda vasi için ise Mutafyan’ın annesi Mari Mutafyan önerildi.
BİRİLERİ BİR ŞEY YAPMALIYDI
Tatyos Bebek, “Hukukçular, Patriğimizin başına bu hastalık geldiğinde vâsi tayininin aslında en başında yapılması gerektiğini söylüyor. Bugüne kadar bunun ne sebeple yapılmadığını bilmiyoruz. Son dönemde, Kilise hukukuna göre, bir patriğin 7 yıl boyunca görevini yapamaması durumunda makamın boş sayılması gerektiğine dair sözlerin söylenmeye başlanması, uzun zamandır yapmak istediğimiz başvuru için bizi harekete geçirdi. Başvurunun sonucunda, öncelikle, patriğimizin sağlık durumu hukuksal anlamda resmiyet kazanacak” dedi.
‘YAŞADIĞI SÜRECE SEÇİM OLMAZ’
2010’da Başpiskopos Ateşyan’ın “eş patrik seçimi” için yaptığı başvuruya cevaben İçişleri Bakanlığı’nca gönderilen yazıda, “patrik yaşadığı sürece seçim yapılamaz” şeklinde ifadelerin yer almasıyla ilgili Bebek, “Vâsi tayini yapıldığında, bu argüman çökmüş olacak. Çünkü hukukun vâsi tayin edilmesine karar verdiği kişi, hukuksal anlamda yaşamıyor demektir. Bu durumdan hoşnut değiliz fakat toplumun geleceği için bir şey yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmemizde de sağlık raporunun sunulması halinde seçimin yapılmasıyla ilgili devlet açısından bir engel olmadığı yanıtını aldık” dedi.

Yorumlar kapatıldı.