İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin Rusya’da çekildiği sektörleri başka ülkeler kapıyor

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de Türkiye ve Rusya arasındaki çelik ticaretinin önemli boyutta olduğunu ifade etti, yaşanan olaylar sonrası Rusya’nın tarife dışı engeller getirdiğini açıkladı. Türkiye’den 1 milyar dolarlık ürün alan Rusya, ithalatı durdurdu. Türkiye’nin pazardan çekilmesiyle doğan boşluğu doldurmak için rakip ülkeler harekete geçti. 1 milyar dolarlık pazar payını kapmak için Brezilya, Mısır, İsrail, Tacikistan, Ermenistan, İran ve Çin yarışa girdi. Yasaktan sonra Brezilya ve Arjantin, Rusya’ya narenciye ürünlerinin ihracatını artırmayı planlıyor. Mısır ve İsrail de Türkiye’nin yerini almak için Rusya ile temasa geçti.

***
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin altı maddelik tedbir kararnamesini imzaladıktan sonra Türkiye’den meyve sebze ithalatına yasak getirildi.
Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci de Türkiye ve Rusya arasındaki çelik ticaretinin önemli boyutta olduğunu ifade etti, yaşanan olaylar sonrası Rusya’nın tarife dışı engeller getirdiğini açıkladı. Türkiye’den 1 milyar dolarlık ürün alan Rusya, ithalatı durdurdu. Türkiye’nin pazardan çekilmesiyle doğan boşluğu doldurmak için rakip ülkeler harekete geçti. 1 milyar dolarlık pazar payını kapmak için Brezilya, Mısır, İsrail, Tacikistan, Ermenistan, İran ve Çin yarışa girdi. Yasaktan sonra Brezilya ve Arjantin, Rusya’ya narenciye ürünlerinin ihracatını artırmayı planlıyor. Mısır ve İsrail de Türkiye’nin yerini almak için Rusya ile temasa geçti. Mısır, Rusya’dan gelecek her türlü talebi karşılayabileceklerini bildirirken İsrail, önümüzdeki günlerde Moskova’ya bir heyet gönderme kararı aldı. İsrailli ihracatçılar, Rusya’daki Türk ürünlerinin boşluğunu tek başlarına doldurabileceklerini iddia ediyor. Tacikistan da Türkiye’den doğan boşluğun bir kısmını karşılamaya talip. İran ise pazara girebilmek için Rusya’nın tarifeleri esnetmesini bekliyor. Rusya’nın Türk ürünlerine yasak getirmesi, Ermeni üreticileri de umutlandırdı. Çin, meyve ve sebze yüklü ilk treni Moskova’ya gönderdi.
Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Tarık Kabil, tarım üretimi yapan ve ihraç eden bir ülke olduklarını belirterek, Rusya’nın meyve ve sebze ihtiyacını yeterince karşılayabileceklerini söyledi. Kabil, “Rusya’nın Türkiye’den yasakladığı tarım ürünlerini karşılamaya hazırız. Bunun için yakın bir zamanda Mısırlı üreticilerle Rusya’yı ziyaret edeceğiz.” dedi. Tacikistan İktisat Enstitüsü Müdürü Nikita İsayev de Rusya ile tarım ürünlerinde önemli bir ortak olmayı planladıklarını söyledi. Tacik ihracatçıların, Rusya pazarına yönelik geniş ürün yelpazesi sunduğunu belirten İsayev, bunlar arasında özellikle hurma, elma ve üzümün önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. İsayev, Rusya’ya ihracatı artırmak için iki büyük lojistik merkezi kurmayı planladıkları bilgisini verdi. İsrail Tarım Ürünleri Konseyi Başkanı Avi Alon, Rusya’nın İsrail tarım sektörü açısından önemli bir pazar olduğunu belirterek, “Bundan 5-7 yıl önce Rusya’ya sadece 20 bin ton havuç ihraç ediyorduk, şimdi bu rakam 180 bin tona kadar çıktı.” dedi. Ermenistan Tarım Bakanlığı yetkilileri, Rusya’ya tarım ürünleri ihracatını artırmak için yeni bir plan hazırlayacaklarını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.