İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aragon Parlamentosu, Ermeni Soykırımı Tasarısını kabul etti

Aragon parlamentosu 2 Aralık’ta Ermeni Soykırımını tanıyan ve kınayan bir tasarıyı kabul etti; Tasarının kabulü Ermenistan’ın Avrupalı Dostları (www.EuFoA.am) kuruluşu ve bir dizi parlamenterin  Ermenistan ve Dağlık Karabağ’a tanıma amaçlı gerçekleştirdikleri birçok ziyaret sonrasında geldi.

 Aragon, İspanya’da özerk bir bölge olup 1.2 milyon nüfusa sahiptir. Aragon; Bask ülkesi, Katalonya, Balear Adaları ve Navarra özerk bölgelerinden sonra Ermeni Soykırımını tanıyan 5. bölge oldu.
Milletvekili Gregorio Briz Sánchez tarafından hazırlanan metin, Osmanlı İmparatorluğunda gerçekleşen işlemler sonucu katledilen 1.5 milyon Ermeni’nin anısına saygısını ifade etmekte. Milletvekili aralarında Türkiye Hükümeti de olmak üzere Türk kurumlarına bu tarihi gerçekliği kabul etme çağrısında bulunmakta.
Tasarıda 2015 yılında Ermeni Soykırımının 100. Yılı olduğu, aralarında Avrupa Parlamentosu ve birçok siyasi kurum olmak üzere Soykırım 100. Yıl anme etkinliklerinde tavırlarını sergilediklerinin hesaba alındığı kaydedilmekte. Papa Francisco’nun  Nisan 2015’te kabul edilen Bildiriyle Ermeni Soykırımını tanıdığına işaret edilmekte.
Tasarının Ermeni Soykırımı kurbanlarının anısına saygı ve Avrupa hakkaniyetinin işareti olduğu belirtilmekte.
Tasarı Türkiye Hükümetine Ermeni Soykırımının 100. Yılını tanımada bir fırsat vesilesi addederek, Türkiye arşivlerini açması, Türk ve Ermeni halkları arasında uzlaşı yolunu seçmesi çağrısında bulunmakta.
EuFoA kuruluşu bşk. Eduardo Lorenzo Ochoa konuya ilişkin açıklamasında ‘Bu yıl sadece Avrupa ülkelerinde değil, AB üyesi ülkeler yanısıra ve Bölgesel parlamentoların da Ermeni Soykırımını tanıyan tasarılar kabul ettiğini görmek oldukça umut verici. Bunun Türkiye’ye Avrupa’nın Türkiye’nin kendi tarihini tanımasını beklediği yönünde bir mesaj olarak kabul etmek mümkündür sanıyorum. Bugün Ermenilere de net bir mesaj yollanmakta: Aragon’lular 20. yy.’ın ilk Soykırımını tanıyarak, yanınızdadır’.
Tasarıda İspanya’ya, Türkiye’nin topraklarında bulunan Ermeni kültürel mirasını koruyup muhafaza etmesi ve Ermenistan ve Türkiye arasında uzlaşıya katkı işindeki sözünü tutması için yardımcı olması çağrısında da bulunulmakta.
Aragon, İspanya’da özerk bir bölge olup 1.2 milyon nüfusa sahiptir. Aragon; Bask ülkesi, Katalonya, Balear Adaları ve Navarra özerk bölgelerinden sonra Ermeni Soykırımını tanıyan 5. bölge oldu.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.