İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu: Rus pilotun cenazesini Rusya’ya teslim edeceğiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yapılacak AB zirvesine gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbakan, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyle ilgili son bir gelişmeyi de paylaştı. Davutoğlu şunları söyledi: “Sınır ihlâli sırasında hayatını kaybeden pilot dün gece geç saatlerde tarafımıza teslim edildi. Gece Hatay’da bulunan Ortodoks din adamları tarafından yapılan katkılarla da kendi geleneği açısından cenaze töreni yapıldı. Silahlı kuvvetlerden bir temsilcimizle Rus ateşe Hatay’a gidecekler ve cenaze Rusya’ya teslim edilecek.”

***
Başbakan Davutoğlu, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağın pilotunun dün gece geç saatlerde kendilerine teslim edildiğini açıkladı. Pilotun cenazesi Rusya’ya gönderilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel’de yapılacak AB zirvesine gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı’nda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyle ilgili son bir gelişmeyi de paylaştı. Davutoğlu şunları söyledi:
“Sınır ihlâli sırasında hayatını kaybeden pilot dün gece geç saatlerde tarafımıza teslim edildi. Gece Hatay’da bulunan Ortodoks din adamları tarafından yapılan katkılarla da kendi geleneği açısından cenaze töreni yapıldı. Silahlı kuvvetlerden bir temsilcimizle Rus ateşe Hatay’a gidecekler ve cenaze Rusya’ya teslim edilecek.”
“Kasıt ve hedef Rusya değil”
Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye’ye misilleme niteliğinde ekonomik kararlar içeren bir kararname imzalamıştı. Türkiye’den bazı ürünlerin ithalatına ve bazı Türk şirketlerin Rusya’daki faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmişti. Davutoğlu bununla ilgili sorular üzerine şunları söyledi:
“Bu ihlâl Türkiye’nin sadece kendi sahasını savunma amaçlı yaptığı bir eylemdir, Türkiye açısından bir görevdir. Kasıt ve hedef Rusya değil. Hangi uçak olursa olsun aynı tavır sergilenirdi. Sorumluluğu Türkiye tarafına atmaya yönelik çabalar geçersizdir, doğru değildir. Türkiye hava sahasını daha önce de defalarca ihlâl edenlerin kendisini sorgulaması icap eder. Açıklamalar kabul edilebilir değil. Türkiye – Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkisine dayanıyor. Rusya yetkililerinin tüm bunları göze alıp soğukkanlı biçimde bir tavır sergilemesini beklemek en doğal hakkımız. Önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak ve benzer olayların yaşanmaması için Suriye’deki operasyonlarda koordinasyon sağlanmasıdır. İki farklı koalisyonun operasyonlarında böyle bir kaza olabileceğini de bu olay ortaya koydu. ABDöncülüğündeki koalisyon ve Rusya. Eğer DEAŞ’a karşı mücadele ediliyorsa, iki koalisyon da ortak tavırda buluşmalı.”
“11 yıl sonra ilk”
Başabakan Davutoğlu, Brüksel’deki zirvenin hem Türkiye’nin AB sürecine ivme katacağını hem de mülteci sorunuyla ilgili ortak bir tavır alınacağını da ifade etti.
Zirvenin sonuç bildirgesiyle ilgili sorulara, “Müzakereler genelde son dakikaya kadar sürer. Ama sonunda makul bir noktada buluşulur. Muhatabımız bir taraf değil. Onlar da 28 ülke ile müzakere ediyor. Önemli olan alınan netice. 11 yıl sonra ilk defa Türkiye – AB zirvesi gerçekleşiyor. Bu 64. Hükümetimizin de dünyaya verdiği en önemli mesajdır” diye yanıt verdi.
Kaynak: Al Jazeera

Yorumlar kapatıldı.