İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rusya Parlamento Başkan Yardımcısı Soykırımın inkarını yasaklayan tasarıyla ilgili açıklamada bulundu

Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkan Yardımcısı Nikolay Levichev, şunları söyledi: “…Daha 2015 arifesinde Adil Rusya Partisi Ermeni Soykırımı konulu uluslararası konferans düzenledi. Nisan ayında Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı kardeş Ermenistan’ın acının paylaştığını belirten bir açıklama yaptı. Nisan’da Duma heyeti hem Yerevan, hem de Moskova’da yapılan anma törenlerine katıldı. Yasa tasarısının Parlamento gündemine taşınması da bu zincirin devamıdır ve ilk olarak tarihi adaletin yerine getirilmesinin gerektiği hakkında bir hatırlatmadır…  Eğer tarihi gerçeklerine dikkat etmezsek, bu kanlı olayların tekrarlanmasına şahit olmaya mahkum oluruz” ifadelerini kullandı.  

***
Ermeni Soykırımı’nın inkarını yasaklayan tasarının hazırlayıcılarından biri olan Rusya Federasyonu Devlet Duması Başkan Yardımcısı Nikolay Levichev Panarmenian.net sitesine verdiği demeçte konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Sitenin, “Niye Ermeni Soykırımının inkarını yasaklayan tasar Rus uçağının vurulmasının ardından parlamentoya sunuldu?” sorusunu yanıtlayan Levichev şunları söyledi:
“Soykırımın 100. yıldönümünü olan bu yılda ne gibi tartışmalar yaşandığını herkes bilir.
Daha 2015 arifesinde Adil Rusya Partisi Ermeni Soykırımı konulu uluslararası konferans düzenledi. Nisan ayında Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı kardeş Ermenistan’ın acının paylaştığını belirten bir açıklama yaptı.
Nisan’da Duma heyeti hem Yerevan, hem de Moskova’da yapılan anma törenlerine katıldı. Yasa tasarısının Parlamento gündemine taşınması da bu zincirin devamıdır, ve ilk olarak tarihi adaletin yerine getirilmesinin gerektiği hakkında bir hatırlatmadır.
Uluslararası durumun da tasarının Duma gündemine taşınmasını etkilediğini diyen Duma Başkan Yardımcısı “Şu anda IŞİD’nin faaliyetlerinde birçok soykırım usulleri var. Eğer tarihi gerçeklerine dikkat etmezsek, bu kanlı olayların tekrarlanmasına şahit olmaya mahkum oluruz” ifadelerini kullandı.  
Levichev, gelecekte Rusya ile Türkiye arasında gerginliğin düşmesi durumunda tasarının onaylanmayabileceğine dair endişeleri ile ilgili olarak ise “Bu gibi yasa tasarıları asla bir anda kabul edilmez. Ama daha uygun zamana beklersek eğer belki bir sonraki 100. yıldönümüne beklemek zorunda kalsanız.
Bu konuda Rusya kamuoyunda görüş ayrımı yok. Dolayısıyla bu yasa tasarısının kabul etmesi sadece zaman meselesidir. Ancak Rusya-Türkiye ilişkilerinin ısınmadı veya dondurması bu sürecinin neticesini etkileyen son şey olur. Sağduyu eninde sonunda kazanacak. 1915-1922 tarihlerinde yaşanan trajediye dair hafıza Nürnberg davasında olduğu gibi yasa ile savunmuş olacak” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.