İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Bütçe yok’ denilerek Ermeni Kızıl Kilisesi onarılmıyor

Selman Keleş
Kaderine terk edilen kilisenin defineciler tarafından kazılmadık yeri bırakılmazken, mahalle sakinleri ise, “Onlar restore etmezse biz edeceğiz” diyor. Ermeni soykırımının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen Ermenilere duyulan kin ve nefretin izleri halen kendisini Ermenilere ait kilise, manastır, ev, han gibi tarihi eserler üzerinden gösteriliyor. Van’ın Başkale ilçesine bağlı Soredêr (Yanal) Mahallesi’nde bulunan Ermeni Aziz Ejmiacin anısına yapıldığı belirtilen Kızıl Kilisesi, mahalle sakinlerinin defalarca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne restore edilmesi için başvurmasına rağmen her seferinde “Yatırım programı ödeneklerinin kısıtlığı ve 2015 ılı yatırım programının belirlenerek yürürlüğe girmiş olması nedeniyle söz konusu yapının proje ve restorasyonun yapılması konusu değerlendirilmemekte” denilerek restore edilmiyor.
***

VAN (DİHA) – Van Başkale’de Ermenilere ait Kızıl Kilisesi, mahalle sakinlerinin defalarca yetkililere restore edilmesi için başvuruda bulunmasına rağmen “Yeterli bütçe yok” denilerek onarılmadı. Kaderine terk edilen kilisenin defineciler tarafından kazılmadık yeri bırakılmazken, mahalle sakinleri ise, “Onlar restore etmezse biz edeceğiz” diyor.
Ermeni soykırımının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen Ermenilere duyulan kin ve nefretin izleri halen kendisini Ermenilere ait kilise, manastır, ev, han gibi tarihi eserler üzerinden gösteriliyor. Van’ın Başkale ilçesine bağlı Soredêr (Yanal) Mahallesi’nde bulunan Ermeni Aziz Ejmiacin anısına yapıldığı belirtilen Kızıl Kilisesi, mahalle sakinlerinin defalarca İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne restore edilmesi için başvurmasına rağmen her seferinde “Yatırım programı ödeneklerinin kısıtlığı ve 2015 ılı yatırım programının belirlenerek yürürlüğe girmiş olması nedeniyle söz konusu yapının proje ve restorasyonun yapılması konusu değerlendirilmemekte” denilerek restore edilmiyor.
7 ve 9. Yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen kilise yetkilerin duyarsızlığa kurban gidererek çürümeye terk edilirken birçok duvarına çirkin yazılmalar yapılarak defineceler tarafından kazılmadık yeri bırakılmadı. Girişi kapısı yerinden söküldüğü için mahallede bulunan başı boş hayvanların uğrak mekanı olan kilisenin restore edilmemsine tepki gösteren mahalle sakinleri ise, “Ermenilere duyulan kin ve nefretten dolayı kilise şimdiye kadar onarılmadı” dedi.
Her seferinde ‘Bütçe yok’ deniliyor
Şimdiye kadar onlarca kez İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne kilisenin onarılması için dilekçe yazdığını belirten mahalle muhtarı Mahsut Alagöz, her defasında dilekçelerinde kendilerine verilen cevapta ise ‘Bütçe yok’ denildiğini söyledi. Alagöz, “Bizim için bir utançtır, kilisenin bu halde olması. Bizim için önemli bir turizm hazinesidir. Bunun korunması gerekir. Bu tür değerli bir hazine eğer farklı bir yerde olsaydı korunurdu. Kaderine terk edilmiş. Bizim için bir zenginliktir. Bu halde olması bizde üzmektedir. Buraya gelen yerli ve yabancı turistler bizi ayıplıyorlar kilisenin bu halde olduğu için. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz çocukları ve hayvanları uzak tutmaya çalışıyoruz kiliseden” dedi.
Onlar restore etmezse biz edeceğiz’
Alagöz, Ermeni kilisesinin halen restore edilmesini nedenini olarak Ermenilere devlet kurumlarının halen kin ve nefret duyulmasında kaynaklandığını ifade ederek onarılmaması halinde kendi imkanlarıyla kiliseyi restore edeceklerini söyledi. Alagöz, “Peki yıllardır neden yapılmıyor hep aynı bahane ile bizleri geçiştiriyorlar. Bizim ayıbımızdır bir ibadet hanin halen yapılmayışı. Devlet halen Ermenilere kin duyuyor, nefret duyuyor. Bir camide olabilirdi. Bizim bütün inançlara saygımız vardır ve bu kilisenin ibadethanenin böyle olması üzüyor bizi. En kısa sütrede restore edilmesi gerekir. Eğer restore edilmese bizler kendi imkânlarımızla bir şeyler yapacağız. Onlar restore etmezse biz edeceğiz” diye konuştu.
(kk)

Yorumlar kapatıldı.