İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karabağ’da Ermeni siviller tahliye ediliyor, çözüm için Moskova bastırıyor

Karabağ’daki Ermeni işgalinin sona erdirilmesi için Moskova taraflar arasında önemli bir gelişmenin eşiğine yaklaşıldığını duyurdu. Bu arada Azerbaycan ordusunun ezici gücü Ermenilerin kabusu haline geldi. Ermenistan, Karabağ’da en az 20 köyü tahliye etti… Azerbaycan ile Ermenistan arasında mekik dokuyan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ise silahlı Ermeni birliklerinin Karabağ’ın büyük bir bölümünden çekilmesi için baskı uyguladığı iddia ediliyor. Azeri kaynaklar bu konuda temkinli, ancak Rusya hükümetinden adı açıklanmayan kaynaklardan biri sputnik.ru’da yayınlanan açıklaması  “Ermeniler, Karabağ etrafında kontrol ettikleri bölgelerin büyük bir kısmını Azerbaycan’a iade edecek” dedi.

***
Karabağ’daki Ermeni işgalinin sona erdirilmesi için Moskova taraflar arasında önemli bir gelişmenin eşiğine yaklaşıldığını duyurdu. Bu arada Azerbaycan ordusunun ezici gücü Ermenilerin kabusu haline geldi. Ermenistan, Karabağ’da en az 20 köyü tahliye etti..
Ermeni teröristlerin işgal altında tuttuğu ve Ermenistan’ın da her türlü desteği verdiği Karabağ’da önemli gelişmeler yaşanıyor. Son 5 yılda güçlenen Azerbaycan ordusunun ani bir baskınından korkan Ermenistan, Karabağa’daki sivilleri tahliye ettiği ortaya çıktı. Azerbaycan yetkilileri Ermeni sivillerin tahliye haberlerine temkinli yaklaşırken geçtiğimiz Eylül ayında sınır bölgesinde yaşanan çatışmanın ardından Ermeni çetecilerin adeta sindirildiği bildiriliyor.
LAÇİN KORİDORU HARİÇ
Azerbaycan ile Ermenistan arasında mekik dokuyan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un ise silahlı Ermeni birliklerinin Karabağ’ın büyük bir bölümünden çekilmesi için baskı uyguladığı iddia ediliyor. Azeri kaynaklar bu konuda temkinli, ancak Rusya hükümetinden adı açıklanmayan kaynaklardan biri sputnik.ru’da yayınlanan açıklaması  “Ermeniler, Karabağ etrafında kontrol ettikleri bölgelerin büyük bir kısmını Azerbaycan’a iade edecek” dedi.
Lavrov, Eylül ayında benzer bir ziyareti Azerbaycan’a gerçekleştirmişti. Ancak Erivan ziyaretinin ardından taraflar arasında yakınlaşma olduğu açıklanmadı.
Rusya’nın ünlü gazetelerinden Kommersant, “Diplomatik çözümde çıkmaz yaşanırken Ermenistan ve Azerbaycan orduları arasında cephe hattındaki durum gerginliğini koruyor” diye yazdı.
‘GENİŞ ÇAPLI ÇATIŞMA OLABİLİR’
Gazeteye konuşan Azerbaycan ordusundaki kaynaklar, hatta geniş çaplı çatışmanın başlama olasılığı konusunda uyarıda bulundu. Erivan ise karşı tarafın aktif askeri eylemlerinin ‘derhal Rusya tarafından sonlandırılacağı’ umudunu taşıyor. Moskova ise, iki taraf arasındaki gerginliği yatıştırmaya çalışıyor.
‘LAVROV KARABAĞ İÇİN GİTTİ’
Kommersant, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un Bakü ziyaretinden 2 ay sonra Erivan’a gittiğine dikkat çekti. Her iki ziyaretin temel konusunun Yukarı Karabağ olduğu belirtildi.
Bölgede zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. 1988’den bu yana süren çatışmaya diplomatik çözüm bulma çabalarından sonuç alınamıyor.
ERMENİLER KARABAĞ’DA KONROL ETTİKLERİ BÖLGERİ İADE EDECEK’
Rusya hükümetinden adı açıklanmayan kaynaklardan biri, Kommersant’a, şu anda ele alınan barış planlarından birinin şöyle göründüğünü söyledi:
“Ermeniler, Karabağ etrafında kontrol ettikleri bölgelerin büyük bir kısmını Azerbaycan’a iade edecek, ancak Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Laçin koridoru ellerine kalacak.”
AZERİ YETKİLİ: SAVAŞA HAZIRIZ
Bakü’deki üst düzey bir kaynak, müzakerelerin çıkmaza girmesi nedeniyle Karabağ’daki karşı durmanın bir anda geniş çaplı çatışmaya dönüşmesi olasılığının yüksek olduğunu söyledi.
Gazeteye konuşan kaynak, “Eğer başka çıkış yolu bulunamazsa savaşmaya hazırız. Son yıllarda güç dengesi değişti ve Ermenistan lehine olmadığı ortada. Askeri bütçemiz Ermenistan’ın tüm bütçesinden daha fazla. Ordumuza, Erivan’ın sahip olmadığı en yeni silahlar alıyoruz. Ayrıca Nahçıvan’a yerleştirilen ordu birlikleri, savaş durumunda Erivan’a saldırıya geçmeye hazır” dedi.
SİVİL ERMENİLER TAHLİYE EDİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı açıklamasında, “Ermenistan yönetimi, daha ağır saldırılar endişesiyle, askeri tatbikat bahanesiyle cephe bölgesinde bulunan yaklaşık 20 yerleşim biriminden köy halkını tahliye etmeye başladı” denildi.
Bakanlık, köy ve sivillere yönelik saldırılara son verilmemesi durumunda, Azerbaycan ordusunun tüm silahları kullanarak ‘Ermenistan silahlı kuvvetlerine ait mevzileri yok edeceğini’ vurguladı.

Yorumlar kapatıldı.