İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’nin ‘soykırım’ kararından sonra ilk başvuru yapıldı

Erdem Güneş / Berlin
Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği, AİHM zaferinin ardından Alman Meclisi’nin 2005’ta aldığı ‘Ermeni Katliamı’ kararını geri alması istemiyle resmi başvuruda bulundu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Perinçek-İsviçre davasında Perinçek’i haklı bulan kararından sonra harekete geçen Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği, 2005’te Alman Meclisi’nin aldığı “Dönemin Osmanlı Hükümeti’nin planlı, organize eylemleri sonucu Anadolu’daki Ermeni nüfusun tamamına yakınının imha edildiği” yönündeki kararın geri alınması için resmi başvuruda bulundu.  (Allah’tan bu adamlar okuduklarını da anlamıyor. HYETERT)

Başvuru sonrası Alman Meclisi önünde yapılan basın açıklamasında, AİHM’nin Perinçek kararı sonrası, sözde soykırımı tanıyan 30’a yakın parlamentonun kararlarının geri alınması için Almanya’dan ilk adımı atması istendi. Kararın geri alınması için hazırlanan 2 sayfalık dilekçe, Alman Meclisi Dilekçe Komisyonu, Meclis Başkanlığı, Almanya Başbakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, partilerin genel başkanlarına ve grup başkanlarına verildi.
Alman Meclisi önünde Türkçe, Almanca ve İngilizce açıklama yapan Vatan Partisi Avrupa Temsilcisi Beyhan Yıldırım, “Soykırım bir suç tanımıdır. Herhangi bir mahkeme kararı olmadan, ‘soykırım oldu’ ifadelerini kullanmak parlamentoların, milletvekillerinin görevi değildir” dedi.
Yıldırım açıklamasına şöyle devam etti: “Parlamentolar mahkeme, vekiller hâkim değillerdir. Almanya, 2005 kararını mutlaka gözden geçirmeli, geri almalıdır. Soykırım bir suç tanımıdır. 1948 BM Soykırım Sözleşmesi geri doğru işlemez. Lahey Adalet Divanı’nın Sırbistan-Hırvatistan Savaşı ile ilgili aldığı karar ortada. Tehcir soykırım icin yeterli bir sebep degildir, imha kastı olması gerekiyor. Alman Meclisi 2005 kararında asılsız iddiaları dolaylı olarak kabul etmiştir.”
“Başvurumuz Türk-Ermeni dostluğuna hizmet ediyor. Parlamentoların aldığı soykırım kararı hukuka aykırı olduğu gibi, ülkeler arası dostluğa da hizmet etmiyor. Ermeni meselesi, Türkiye ile Ermenistan, Türkler ile Ermeniler arasında bir sorun değildir. Türkiyemizi parçalamayı, mahvetmeyi amaçlayan emperyalizm ile Türkiye arasında bir sorundur.”
Alman Meclisi Bundestag, 15.06.2005 tarihli kararında, “Dönemin Osmanlı Hükümeti’nin planlı, organize eylemleri sonucu Anadolu’daki Ermeni nüfusun tamamına yakınının imha edildiğini” iddia ederek asılsız iddiaları dolaylı olarak kabul etmişti. Kararın gerekçesinde, “Birçok bağımsız tarihçi ve parlamento, uluslararası kuruluş Ermenilerin imha edilmesini soykırım olarak tanımaktadır” ifadesine yer verilmişti. Almanya’da başta NRW eyaleti olmak üzere ders kitaplarında, “Türkler, Ermenilere soykırım yaptılar” denilmesi Alman Meclisi’nin 2005 kararına dayanıyor.
‘100. YIL’DA KARAR ALAMAMIŞTI
Alman Meclisi Bundestag, asılsız iddiaların 100. yılı nedeniyle 24 Nisan 2015’te gerçekleştirdiği özel oturumda karar alamamıştı. Vatan Partisi Avrupa Temsilciliği, Almanya’daki 630 milletvekilinin tamamına 2 sayfalık mektup göndererk, AİHM’de görülen Perinçek-İsviçre Davası’nı görmezden gelinemeyeceğini vurgulamştı. Bundestag’da temsil edilen partiler, 24 Nisan’da yaptıkları açıklamada, önce kararın yaz aylarına ertelendiği açıkladılar. AİHM 15 Ekim 2015 Büyük Daire kararından sonra ise, Alman Meclisi’nin asılsız iddiaları resmen tanımasını süresiz olarak ertelendiği açıklamıştı.

Yorumlar kapatıldı.