İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vicdani retten ibadet yerlerine: İnanç özgürlüğü yerlerde sürünüyor

Burcu Karakaş / brckarakas@gmail.com / @burcuas
Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi, Türkiye’nin inanç özgürlüğü konusunda bir kez daha sınıfta kaldığını vurguladı. Komite, Türkiye’de Temmuz 2014-Haziran 2015 arasında meydana gelen inanç özgürlüğüne ilişkin ihlalleri raporlaştırdı. Dr. Mine Yıldırım tarafından hazırlanan rapor, son bir yıl içindeki inanç özgürlüğünü ihlal eden vakaları ortaya koyuyor.

Rapordan satırbaşları şöyle:
* Ateizm Derneği’ne yönelik nefret söylemi ve tehdit içeren mesajlara ilişkin yapılan dört şikayetten ikisi kovuşturmaya yer olmadığı gerekçesiyle reddedilmiştir, ikisiyle ilgili soruşturma ise devam etmektedir.
* Davaların sadece din veya İslam’ı reddeden ve eleştiren içeriklere yönelik olması, çoğunluğun mensup olduğu inancın korunduğu ve buna yönelik olarak ‘aşağılayıcı‘ olarak değerlendirilen söylemlerin kovuşturmaya uğrayacağı, buna karşılık sayıca daha küçük grupların inançlarına veya şahıslarına yönelik olarak ‘aşağılayıcı‘ olarak görülen söylemlerin işe hoş görüleceği mesajını vermektedir.
* Musevi ve Hristiyan öğrencilerin zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden muafiyet hakkından yararlanabilmeleri için üzerinde ‘Hristiyan‘ veya ‘Musevi‘ yazılı kimliklerini açıklama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kuralın daha sıkı bir şekilde uygulanması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 3 Şubat 2015 tarihinde valiliklere gönderdiği yazıyla, azınlık okulları hariç olmak üzere, nüfus cüzdanında din hanesi boş bırakılan ya da Hristiyanlık ve Musevilik dışında herhangi bir dine mensup olan öğrencilerin, din dersi alması zorunluluğu getirilmiştir. Bu öğrenciler kimlerinde din hanesini boş bırakma hakkından yararlanamamaktadır.
Vicdani ret bir haktır
* Vicdani ret olarak adlandırılan askerlik hizmetinin reddi inanç özgürlüğü kapsamında korunan bir insan hakkıdır. Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9’uncu maddesi taahhütleri itibariyle vicdani ret hakkını koruma yükümlülüğü altında olsa da, bu hakkın kullanılmasına ilişkin olarak hâlâ herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır.
* 7 Kasım 2014 tarihinde Neve Şalom Sinagogu’nun kapısına üzerinde ‘Yıkılacak Mekan‘ yazılı bir afiş asılmıştır. 10 Kasım’da ise Alperen Ocakları üyesi bir grup, Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’da yaşanan gerilimi protesto etmek amacıyla Şişhane’de bulunan Neve Şalom Sinagogu’na yürümek istemiştir. Bir hafta sonra benzer bir afiş asma girişimi polis tarafından engellenmiştir.
* 16 Mayıs 2015 tarihinde Samsun’da bulunan Agape Kilisesi’ne gelen eli sopalı bir şahıs, kilisenin kapısını çalmış ve “Çocuklarımızı dinden çıkarıyorsunuz” diyerek kilise görevlilerine hakaret etmiştir. Olay yerine gelen polis ekiplerinin saldırganın elindeki sopayı almasına rağmen, bu şahıs hakkında herhangi bir işlem yapmadığı bildirilmiştir.
Tekbirle kilise ateşe verildi
* Bingöl’ün Toklular köyündeki tarihî Ermeni Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edilmiştir.
* 10 Haziran 2015’te 25 yaşlarında bir şahıs, tekbir getirerek Kadıköy Bahariye Caddesi’nde bulunan Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nin kapısını tiner dökmüş ve ateşe vermiştir.
* 13 Temmuz’da Sivas Madımak katliamı anısına Ankara’daki Karşıyaka Mezarlığı’nda yaptırılan anıt mezarlar saldırıya uğramış, kimliği belirsiz kişiler anıtın üstündeki isimleri sökmüş ve mezar taşlarını tahrip etmişlerdir.
* 12 Ağustos 2014 tarihinde İzmir’e bağlı Selçuk ilçesinin Zeytin köyünde Alevilere ait olan mezarlığın kimliği belirsiz kişiler tarafından tahrip edildiği bildirilmiştir.
* Suruç’ta meydana gelen saldırı sonucunda hayatını kaybeden Ece Dinç’in Karacaahmet Mezarlığı’ndan bulunan mezarına bir grup tarafından saldırıda bulunulmuştur.
Cemevlerinin ibadet yeri statüsü hâlâ verilmedi
* Protestan Kiliseler Derneği üyesi çok sayıda Protestan cemaatinin ibadet yeri statüsü için yaptıkları başvurular da sonuç vermemiştir.
* Cemevlerinin ibadet yeri statüsünün tanınmaması uygulaması devam etmiştir.
* 16 Mart 2015 tarihinde Işık Kilisesi tarafından Karşıyaka Belediyesi’ne yapılan dileyenlere inançlarını anlatmak ve isteyenlere broşür ve kitap vermek amacıyla stand açma talebi reddedilmiştir. Daha önceki yıllarda kabul edilen başvurunun bu yıl neden reddedildiği açıklanmamıştır.
* 27 Haziran 2015 tarihinde İskenderun İncil Kilisesi’nin bina girişine monte edilmiş tanıtım kutusu kimliği belirsiz kişiler tarafından kırılarak yerinden sökülmüştür.
* Bir yandan, azınlık dinlerinin mensuplarının MEB ve Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) çatısı altında olmadan kendi kurumlarını kurma ve yaşatma imkanı, Heybeliada Ruhban Okulu örneğinde olduğu gibi engellenmektedir.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.