İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Jordi Savall Brüksel’e Geliyor

24 Ekim 2015’te Brüksel Güzel Sanatlar Sarayı (Bozar), Europalia Türkiye kapsamında Yunus Emre Enstitüsü- Brüksel ve Romanya Kültür Enstitüsü’nün işbirliği ile barok ve ‘erken müzik’ döneminin yaşayan efsane ismi Jordi Savall’e evsahipliği yapacak. 16. ve 17. yüzyılın arşivlerde unutulan bestelerini keşfedip, unutulmaya yüz tutmuş kültürlerin anlatıcısı olma görevini üstlenmiş İspanyol besteci, viyola de gamba virtiözü Jordi Savall ‘Dimitrie Kantemir- İstanbul’ adlı konser için Brüksel’e geliyor.

Savall, Osmanlı İmparatorluğunda yaşamış ve Klasik Türk müziğine büyük katkılarda bulunmuş Rumen asıllı bestekâr ve tanbur sanatçısı Dimitrie Kantemir (1673–1723)’in İstanbul’unu ve müziklerini Belçikalı müzikseverlere sunarken, İstanbul’un Türk, Sefarad, Ermeni ve Osmanlı nağmelerinde saklanmış kültürel çeşitliliğini de hatırlatmayı hedefliyor.

Dimitrie Kantemir’in İstanbul’u, şehrin en parlak dönemini yaşadığı, birçok seyyah, diplomat ve sanatçının uğrak yeri olan İslam’ın dini ve kültürel başkenti. Kantemir’in Osmanlı padişahı III. Ahmed’e ithafen yazdığı ‘Kitâb-ül ilm-il mûsikî’ adlı kitabında 16. Ve 17. Yüzyıla ait 355 eseri kendi buluşu olan notasyonla kaydetmesi sayesinde birçok beste günümüze ulaşabilmiştir. Konserin ana temasını oluşturan bu kitapta yer alan özenle seçilmiş parçaların yanısıra dönemin Sefarad ve Ermeni kökenli sanatçılarının eserlerine de yer verilecektir.
Jordi Savall’a bu konserinde sahnede Hespèrion XXI Grubu eşlik etmektedir. Hespèrion XXI geleneksel ve/veya erken dönem müziklerini tarihsel bir tutarlılık içerisinde sunmaya adamış olan grup ismini eski Yunan’da İtalya ve İber yarımadalarına verilen Hesperia’dan almıştır. Grup, 1974’te Jordi Savall, (geçen sene vefat eden ve en az kendisi kadar büyük bir müzisyen olan) karısı Montserrat Figueras ve dostları Lorenzo Alpert ile Hopkinson Smith tarafından kurulmuştur.
Jordi Savall & Hespèrion XXI Grubu:
Hespèrion XXI – Jordi Savall sanat yönetmeni, keman – Hakan Güngör kanun – Yurdal Tokcan ud – Murat Salim Tokaç tanbûr – Fahrettin Yarkin drums – Haïg Sarikouyyoumdjian duduk – Gaguik Muradyan kemençe – Nedyalko Nedyalkov kaval – Dimitri Psonis santur – Pedro Estevan davul
Tarih/Saat: 24 10 ’15 – 20:00
Yer: Bozar– Rue Ravenstein 23
B-1000 Brussels
Bilgi ve biletler için: www.bozar.be

Yorumlar kapatıldı.