İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Çetin Altan Hayatını Kaybetti

Gazeteci yazar Çetin Altan 88 yaşında hayata gözlerini yumdu. Yazar, oyun yazarı olan Altan, 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekilliği yaptı. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuydu. Çetin Altan köşe yazılarına Milliyet gazetesinde köşe yazıları kaleme alıyordu.

Sağlık durumu ağırlaşan Çetin Altan mayıs ayında hastaneye kaldırılmıştı. Haziran ayında oğlu gazeteci yazar Ahmet Altan, Çetin Altan’ın sağlık durumunun düzeldiğini açıklamıştı.
22 Haziran 1927’de İstanbul doğumlu olan Çetin Altan  Galatasaray Lisesi’ni, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gördü.
Çınaraltı, Varlık, İstanbul ve Kaynak’da şiirleri ve düz yazıları çıkan, 1946’da ilk kitabı Üçüncü Mevki’yi yayımlayan Altan 1946 yılında Ulus Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı.
Halkçı, Tan, Akşam, Milliyet, Yeni Ortam, Hürriyet, Tan, Sabah, Güneş gazetelerinde ve Çarşaf dergisinde çalışan Çetin Altan 1965-1969 arasında Türkiye İşçi Partisi’nden milletvekilliği yaptı.
68 yıllık gazetecilik hayatını 18 Ocak 2015’te, Milliyet’teki “Şeytanın Gör Dediği” başlıklı köşesindeki yazılarına ara verene kadar sürdüren Altan Büyük Gözaltı (1973), Bir Avuç Gökyüzü (1974), Viski (1975) ve Küçük Bahçe (1978) ile roman, Üçüncü Mevki (1946) ile şiir, Kalem Bahçelerinden Yedi Hayat (2009) ile eleştiri,  Rıza Bey’in Polisiye Öyküleri(1985) ile öykü, Çemberler, Mor Defter, Suçlular, Dilekçe ve Tahteravalli, Beybaba, Yedinci Köpek, Islıkçı ve Telefon Kimin İçin Çalıyor ile tiyatro oyun dalında eserler verdi.
Altan bunların yanı sıra gezi, deneme, inceleme, mizah, çocuk ve çeviri alanlarında da eser yayımladı.
Önce dokunulmazlığı kaldırılan, sonra da iade edilen ilk milletvekili olan Altan bu dönemki anılarını Ben Milletvekili İken kitabında anlattı.
Çetin Altan “Hayal ettiğim ülke bu değildi” başlıklı son yazısını 25 Haziran 2015’te Cumhuriyet’e yazmıştı.

Altan’ın Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Zeynep Bakan isimli üç çocuğu var. (HK/EA)

Yorumlar kapatıldı.