İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanları görüşecek

AGIT, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının sene sonuna kadar bir araya gelebileceğini açıkladı. AGIT Özel Temsilcisi Andjey Kaspşık, Azerbaycan ve Ermenistan cumhurbaşkanlarının yıl sonuna kadar bir araya gelmesini umduklarını söyledi.

Ermeni medyasına Dağlık Karabağ sorununun barışçıl çözümüne ilişkin müzakere sürecinde AGİT Minsk Grubu’nun olası yeni önerileri hakkında konuşan Kaspşık bütün tekliflerin Madrid’de kabul edilen ilkeler çerçevesinde ele alınacağını ifade etti.
2009 yılında kabul edilen ve 2010 yılında bazı düzeltmeler yapılan bu ilkeler Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a geri verilmesini, bu hududa özerklik verilmesini ve Ermenistan ve Dağlık Karabağ arasında açık iletişimin korunmasını öngörüyor.
İki ülke arasındaki çatışmalar Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı toprak iddiaları üzerine 1988 yılında başlamıştı. Daha sonra Dağlık Karabağ ve Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini oluşturan yedi çevre ilçesi Ermeni Kuvvetleri tarafından işgal edildi.
1994 yılının Mayıs ayında taraflar ateşkesi kabul ettiler ve şundan sonra AGİT Minsk Grubu himayesinde ve Rusya, Fransa ve ABD eş başkanlığında yürütülen barış görüşmeleri henüz bir sonuç vermedi.
BM Güvenlik Konseyi’nin Dağlık Karabağ ve çevre bölgelerin özgür bırakılması hakkındaki dört kararı Ermenistan tarafından uygulanmıyor.

Yorumlar kapatıldı.