İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atina’daki uluslararası konferansta Ortadoğu’daki dini çoğulculuk konuşuldu

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Atina’da organize ettiği “Ortadoğu’da dini ve kültürel çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama” adlı uluslararası konferansa Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan çoğunluğunu Hıristiyan din adamlarının oluşturduğu üç dinin temsilcileri, dışişleri bakanları ve politikacılar katılıyor…Bütün dini liderlerin, din krizini idare çerçevesi oluşturması gerektiğini kaydeden İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ise Ortadoğu’daki dini liderlere de diyalog çağrısı yaparak “Dinle ilgili krizlerle karşı karşıya kaldığımızda, dinî liderlerle işbirliği içerisinde diplomaside ince davranışlara ihtiyaç var” dedi. Ortadoğu’da tek Tanrılı dinlerin asırlardır uyumlu ve uzun birlikteliğinin sorunların aşılabileceğinin kanıtı olduğunun altını çizen Patrik Bartholomeos “Radikal terör güçlerinin İslam dinini trajik bir şekilde çarptırmasıyla şansız durumlar yaşıyoruz. Tanrı adına korkunç cinayetlere imza atıyorlar” dedi. “Halkımızın yaşamasına izin verin” ifadelerine konuşmasında yer veren Antakya Patriği “İnsanlarımız kanlarıyla bedel ödüyor. Bütün evrene, kendilerine yanlış şekilde bahar müjdesi verilen Suriyelilerin ve Lübnanlıların, bizim insanlarımızın acısını aktarıyorum. İnsanlarımız mülteci olarak ölmek, çocuklarımız da dalgalarla kıyıya vurmak için doğmadılar. Hepimiz aynı geminin yolcusuzuz…dedi.

***
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Ortadoğu’da dini ve kültürel çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama’ adlı uluslararası konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias “üç kıtanın köprüsü olan Yunanistan’ın farklı dogmaların, algıların, inançların barışçıl bir şekilde bir arada var olmasında ve özellikle de insan hayatının savunulmasında oynadığı dürüst arabulucu rolünün” önemine vurgu yaptı.
Bunun Yunanistan’ın ve çok yönlü dış politikasının mesajı olduğunu kaydeden Nikos Kotzias “Ortadoğu ve Kuzey Afrika, ülkemiz Yunanistan’a binlerce yıllık ortak tarihle bağlı. Çok kültürlülüğün ve çok dinliliğin uygulandığı bir coğrafya. Ancak bugün için bu unsurlar, dini emirleri gerekçe gösteren ve insanlık dışı ve din karşıtı faaliyetlerini gerekçelendiren, aynı zamanda insanlığa ve tarihe karşı cinayet işleyen uç unsurlar tarafından yok ediliyor” ifadelerini kullandı.
Bütün dini liderlerin, din krizini idare çerçevesi oluşturması gerektiğini kaydeden İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ise Ortadoğu’daki dini liderlere de diyalog çağrısı yaparak “Dinle ilgili krizlerle karşı karşıya kaldığımızda, dinî liderlerle işbirliği içerisinde diplomaside ince davranışlara ihtiyaç var” dedi.
Ortadoğu’da tek Tanrılı dinlerin asırlardır uyumlu ve uzun birlikteliğinin sorunların aşılabileceğinin kanıtı olduğunun altını çizen Patrik Bartholomeos “Radikal terör güçlerinin İslam dinini trajik bir şekilde çarptırmasıyla şansız durumlar yaşıyoruz. Tanrı adına korkunç cinayetlere imza atıyorlar” dedi.
“Halkımızın yaşamasına izin verin” ifadelerine konuşmasında yer veren Antakya Patriği “İnsanlarımız kanlarıyla bedel ödüyor. Bütün evrene, kendilerine yanlış şekilde bahar müjdesi verilen Suriyelilerin ve Lübnanlıların, bizim insanlarımızın acısını aktarıyorum. İnsanlarımız mülteci olarak ölmek, çocuklarımız da dalgalarla kıyıya vurmak için doğmadılar. Hepimiz aynı geminin yolcusuzuz. Hıristiyanların korunmasından bahsedenler, barışın bölgeye getirilmesi için uğraşmalı. Biz Hıristiyanlar, azınlık olarak hesaplanmayı reddediyoruz” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın Atina’da organize ettiği “Ortadoğu’da dini ve kültürel çoğulculuk ve barış içinde bir arada yaşama” adlı uluslararası konferansa Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan çoğunluğunu Hıristiyan din adamlarının oluşturduğu üç dinin temsilcileri, dışişleri bakanları ve politikacılar katılıyor.
İki gün sürecek konferansın dün yapılan açılışı Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’un katılımı ile başladı.
Üst düzey ve geniş katılımın dikkat çektiği konferansın ana hedefleri arasında insan yaşamını savunmak ve ortak anlayışa zemin hazırlayacak barışçıl ve haysiyetli bir ortama katkı sunacak dini liderlerin rolünü ortaya koymak bulunuyor. Atina’nın girişim ve çabaları ile gerçekleşen konferans, Ortadoğu’da Hıristiyan, çok kültürlü ve çok dinli nüfusa saygı gösterilmesini koordine etmeyi amaçlıyor.
İlk defa Ortadoğu’daki kiliseleri, dini liderleri, bölgede tanınan Müslüman, Musevi, Katolik ve Protestan mezhep ve dinlerinden isimleri bir araya getiren etkinliğe Türkiye’den Başbakanlık Başmüşaviri Prf. Dr. Bekir Karlığa, Mısır, Vatikan, Hollanda, Irak ve Güney Kıbrıs Rum dışişleri bakanları, Irak Kürt bölgesi temsilcisi ile ABD’den siyasiler de katılıyor.
Patrik Bartholomeos’un yanı sıra İskenderiye, Antakya ve Kudüs patrikleri, Atina, Kıbrıs, Arnavutluk, ABD, Kanada, Bergama ve Fransa başpiskoposları, Rusya Patriği Kiril’in temsilcisi ile diğer bölge kiliselerinin temsilcileri de etkinlikte yer alıyor. Mısır’dan Başmüftü Şevki Kerim Allam, Gümülcine resmi müftüsü Hafız Cemali Meço da konferansa katılıyor.

Yorumlar kapatıldı.