İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kılıçdaroğlu, CHP’nin seçim bildirgesini açıkladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Önce Türkiye’ başlığını taşıyan seçim bildirgesini açıkladı. Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesini gençlere adadığını açıklayarak CHP iktidarında yapılacakları “Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilmesinin yasasını çıkaracağız. Hiçbir ailenin geliri 720 liradan az olmayacak. Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek. Passolig uygulaması kalkacağız. Çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Asgari ücreti net bin 500 lira yapacağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız” diye sıraladı.

1 Kasım’da yapılacak Milletvekili Genel Seçimi için vaatlerinin gençlere yönelik olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, seçim bildirgesinin temelini gençlerin oluşturmasının nedenini açıklayarak “Bu seçim bildirgesini gençlerimize adıyoruz. Bu seçim bildirgesinin ana omurgasına gençler oluşturuyor. Umudumuz ve geleceğimiz olan gençler oluşturuyor. Gençleri yarının umudu olarak görüyoruz. Ama gençler bugünün de ortaklarıdır. Onlara sus, demeyeceğiz. Önce sen konuş, diyeceğiz. Söz vereceğiz onlara. Baskıya karşı direnen, söz konusu vatansa gerisi teferruattır, diyen gençlere adıyoruz seçim bildirgesini. Ali İsmail’lere, Özgecan’lara adıyoruz seçim bildirgesini. Merdiven altı atölyelerde karın tokluğuuyla çalışan on binlerce gence adıyoruz seçim bildirgesini. Taşeron işçisi olarak çalışan gençlere adıyoruz seçim bildirgesini. Çöpten kağıt toplayarak ailesinin geçimini sağlayan, Soma’da, Ermenek’te, yerin yüzlerce metre altında yaşamını yitiren genç maden işçilerine adıyoruz seçim bildirgesini. Teröre kurban verdiğimiz gencecik fidanlarımıza adıyoruz bu seçim bildirgesini. İşsiz gençlerimize adıyoruz seçim bildirgesini. TOMA’lara, biber gazlarına karşın, polis barikatlarının önünde, elinde gülle, karanfille bekleyen, kitap okuyan, yarattığı mizahla bir diktatöre diz çöktüren gençlere adıyoruz bu seçim bildirgesini” diye konuştu.
“GENÇLER OLAĞAN ŞÜPHELİ OLARAK GÖRÜLÜYOR”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bir süreç başladı. 12 Eylül hukukuyla başladı. Gençler olağan şüpheli olarak görülüyorlar. Anayasa’da gençlerle ilgili maddeye bakın. Orada da aynı düzenleme var. Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız. Öyle görünmesine izin vermeyeceğiz. Onları olağan şüpheli olarak değil, olağan yurtsever göreceğiz. Gençlerden istediği sadece bir şey var. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinazorlardan temizleyin. Siyasette aktif olarak yer alın” açıklamasında bulundu.
“SİYASETE GİRİN, AKTİF BİR GÜÇ OLARAK ÖNE ÇIKIN”
Gençlere siyasete yönelmeleri ve aktif siyasette yer almaları konusunda çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, “Sizler, siyasete girer ilgi gösterirseniz emin olun bugün Türkiye’de yaşananların hiçbirisi olmaz. Ülkeye barışı, huzuru sizler getirirdiniz. Çünkü meydanlarda siz, bunları söylüyorsunuz. Ama bazı siyasiler kulaklarını kapatmışlar. Sizi dinlemiyorlar. Siyasete girin. Aktif bir güç olarak öne çıkın. Sizin isteğiniz üzerine yüzde 10 gençlik kotası getirdik. Gençler siyasete girsin diye. Oran, az; diyorsanız önümüzde Kurultay var. Gelin Kurultay’a oranı yükseltin, ben size destek vereceğim” dedi.
“İŞ GARANTİLİ EĞİTİM YAPACAĞIZ”
Gençlere iş garantili eğitim sağlayacaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, “İş garantili eğitim yapacağız. Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde yatılı meslek liseleri olacak. Anneye ve babaya asla yük olmayacaksınız. Üçüncü sınıftan itibaren fabrikada stajlarınızı yapacaksınız. Mezun olduğunuz gün, işiniz hazır olacak. Böylece sanayinin beklediği ara eleman ihtiyacını hiçbir sınava girmeden, mezun olduğunuz gün fabrikada çalışarak bunu gerçekleştireceksiniz. Anne-babalara sesleniyorum. Oğlunuzu meslek lisesine gönderdiniz, işsiz. Ama bizim getireceğimiz düzende oğlunuz kızınız asla işsiz olmayacak” diye konuştu.
“TAŞERON İŞÇİLERİNİN TAMAMI KADRO ALACAK”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, gençlere yönelik seçim vaatlerini, şöyle sıraladı: “800 bin taşeron işçisi var. Bunların yüzde 80’i genç. İş güvenceleri yok. Ömür boyu asgari ücrete mahkum. Sözümün kapı gibi arkasındayım. Taşeron işçilerinin tamamı kadro alacak. Tamamının sosyal güvenliği olacak. Tamamı sendikal hakka kavuşacak”
“ASGARİ ÜCRET CHP İKTİDARINDA NET BİN 500 LİRA OLACAK”
“İşçilerin şu anda yüzde 80’i asgari ücretle çalışıyor. Şu anda mevcut asgari ücretle çalışanların yüzde 80’i genç. Bin lira 54 kuruşa çalışıyorlar. Sözüm söz, asgari ücret CHP iktidarında, net bin 500 lira olacak. Mali disiplini bozmadan, bütçe dengelerini bozmadan bu işi çözeceğiz. Herkes rahat yaşayacak. Bin liradan, bin 500 liraya çıkması rahat nefes almanızı sağlayacak”
“CHP İKTİDARINDA İŞ BULUNCAYA KADAR BU BORÇLARIN TAHSİLİ ENGELLENECEK”
“Üniversitede okurken öğrenim için kredi alıyor. Mezun olunca devlet yakasına yapışıyor, kredi borcunu öde. İyi de iş bulamadı. Vermezsen faiziyle beraber senden alacağım, diyor. İcraya veriyor. CHP iktidarında iş buluncaya kadar bu borçların tahsili engellenecek. İş bulduktan sonra parayı sizden isteyeceğiz. Faizler de silinecek”
“DİKTATÖRE DİZ ÇÖKTÜREN SEVGİLİ GENÇLER, SİZİNLE GURUR DUYUYORUZ”
“Bir ülkede diktatöre diz çöktüren sevgili gençler, sizinle gurur duyuyoruz. CHP iktidarında bütün meydanlar sizin olacak. Meydanlarda özgürce gezeceksiniz. Biber gazı CHP iktidarında olmayacak. Çünkü biz düşünceden korkmuyoruz. Özgürce herkesin düşüncelerini açıklamasını istiyoruz. Yasaklar da kalkacak. Gençler özgür bir ülkede olmanın havasını teneffüs edecekler”
“PASOLİG’İ KALDIRACAĞIZ”
“Gençler maça gitmek istiyor. Pasolig nedeniyle maça gidemiyorlar. Söz, kaldıracağım bu belayı. Özgürce maçlara gideceksiniz. Niye getirdiler? Slogan atılıyor da beyefendiler rahatsız oluyorlar. İyi de o sloganlar boşuna atılmıyor ki bir nedeni var. Sormuyor nedenini, rahatsızlığını dile getiriyor. Pasolig’i kaldıracağız. Herkes özgürce maça gidebilecek, istediği sloganı atabilecek”
“YÖK BELASINI KALDIRACAĞIZ”
“YÖK belasını kaldıracağız ve öğrencilere üniversite yönetiminde söz ve karar imkanı sağlayacağız. Üniversite yönetiminde sizin söz hakkınız olacak”
“LİSEKART UYGULAMASI GETİRECEĞİZ”
“Yeni bir uygulama getireceğiz. Lisekart. Aile sigortası kapsamında lise öğrencileri, son sınıf öğrencilerine okul harcamalarını karşılamaları için lisekart uygulaması getireceğiz. Hiçbir harcama yapmayacak. Tamamını sosyal devlet karşılayacak”
“İKİNCİ ÖĞRENİMDE HARÇLARI KALDIRACAĞIZ”
“Atama bekleyen öğretmenler, sizi çocuklarınızla yan yana getireceğiz. Öğretmenler, öğrenciler bir araya gelecekler. İkinci öğrenimde harçlarınız var. O harçları da kaldıracağız. Eğitimi parasız yapacağız. Gençler için düşündüğümüz her şey ülkenin geleceği için düşündüklerimizdir. Aldığımız her kararda sizin yolunuzu, önünüzü açmak istiyoruz”
“ETNİK KİMLİK ÜZERİNDEN SİYASET YAPAN; AYRIŞTIRICIDIR, BÖLÜCÜDÜR”
Gençlere inanç ve etnik kimlik üzerinden siyaset yapanlara aldanmamaları gerektiği uyarısında bulunan Kılıçdaroğlu, “Gençler, sakın tuzağa düşmeyin. İster üniversitede ister meydanda ister fabrikada ister tarlada eğer birisi gelip size; inanç üzerinden siyaset yaparsa bilin ki o bu ülkeye en büyük ihaneti yapan insandır. İnanç üzerinden siyaseti kabul etmeyin. Yine birisi gelir etnik kimlik üzerinden siyaset yaparsa bilin ki o ülkesini seven biri değildir. Ayrıştırıcıdır, bölücüdür. Hiçbir inanç ve etnik kimlik üzerinden siyasete izin vermeyin” dedi.
“ÖNÜNÜZDE BEKLEYEN EN CİDDİ TEHLİKE; ETNİK KİMLİK, İNANÇ, YAŞAM TARZI ÜZERİNDEN SİYASET”
CHP iktidarında herkesin yaşam tarzına ve inancına saygı duyacaklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, eşit yurttaşlık vurgusu yaparak “Herkesin yaşam tarzına, kimliğine, inancına saygılı olacağız. Bunları siyasette kullanılan araçlar olmaktan çıkaracağız. Önünüzdeki en büyük tehlike bu. Önünüzde bekleyen en ciddi tehlike; etnik kimlik üzerinden, inanç üzerinden, yaşam tarzı üzerinden siyaset. Bunları reddedin ve bütün toplumu kucaklayın. Bunları kabul etmeyin. Bu tuzağa düşmeyin. Ülkenin dünya kadar sorunu var. Sorunlara odaklanın. Ama şunu unutmayın. Herhangi bir yurttaşımız, inancı dolayısıyla ötekileştiriliyorsa onun sorununu çözeceğiz. Herhangi bir vatandaşımız etnik kimliğinden dolayı ötekileştiriliyorsa onu kabul etmeyeceğiz. Eşit yurttaşlığı savunacağız” diye konuştu.
“HER KURUŞUN HESABINI YAPTIK”
7 Haziran seçimleri için seçim kampanyasında açıkladığı bildirgesinin ardından başlayan ‘kaynak’ tartışmalarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Her kuruşun hesabını yaptık. Uygulanması mümkün olmayan bir projeyi asla gündeme getirmedik. Uygulanabilir, kaynağı olan, mali disiplini tutarlı bir projeyle halkın önüne çıktık” ifadelerini kullandı.
“CUMHURBAŞKANI, BAŞBAKAN’DAN GİZLİ ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ NASIL KULLANACAK?”
Örtülü ödenek konusunda Cumhurbaşkanı ve hükümete yönelik eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, “İki örtülü ödenek kullanan makam var. Biri cumhurbaşkanlığı, biri başbakan. Cumhurbaşkanı, Başbakandan gizli örtülü ödeneği nasıl kullanacak? Ondan habersiz ne için kullanacak? Aklınız kabul ediyorsa bir sorun yok. Ya böyle bir şey olmaz diyorsanız elinizi vicdanınıza koyup sandıpa gideceksiniz. Bu garabete beraber son vereceğiz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yerde üretim olmaz. Demokrasinin olmadığı bir yerde üretim olmaz. İş adamının ensesinde vergi sopasıyla üretim olmaz. Makul şüpheyle iş adamını, öğrenciyi içeri atacaksın. Dosyaya gizlilik kararı koyacaksın, avukat tutacak; nasıl savunacağını bilmeyecek. Bunun adına da ileri demokrasi diyorlar. Kaldıracağız bunları. Tamamını çöp sepetine atacağız” ifadelerini kullandı.
“DOLAR 3 LİRAYI GEÇTİ, KİM İKTİDARDA?”
Dolar’da yaşanan yükselişe değinen Kılıçdaroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Ne diyorlardı? Sakın ha CHP’ye oy vermeyin, iktidar olursa dolar fırlar. E dolar 3 lirayı geçti, kim iktidarda? Nasıl yalan söyledikleri çıktı ortaya. CHP’ye oy vermeyin sakın faizler fırlar. E faizler fırladı kim iktidarda? Biz bunları biliyorduk. Kendisi sorun olan bir siyasal iktidar sorunlara çözüm bulamaz. Vatandaş borç batağında. Kim borç batağından kurtaracak? Buradan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu dolayısıyla sizin omuzlarınıza yüklenen faizlerin en az yüzde 80’ini silme sözü veriyorum. Diyorlar ya nasıl? Şimdi diyemiyorlar. Biz dünya uygulamalarına da baktık, hiç endişe etmeyin. En az yüzde 80 diyorum. Ekonomide en iyi kadrolar bizde”
“DOLAR’DAKİ ARTIŞ NEDENİYLE 1 LİRA 80 KURUŞTAN VERECEĞİZ”
Çiftçilere yönelik vaatlerini açıklayan Kılıçdaroğlu, Dolar’daki artış sebebiyle çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceklerini belirterek “Ve çiftçi kardeşim. Ekonomide biliyorum sorun olduğunu. Mazotu sana 1,5 liradan vereceğimizin sözünü vermiştim. Çiftçi kayıt sistemine göre. Kimin ne kadar ekeceği, ne kadar yakıt kullanacağı belli. Buna göre mazotu sadece dolardaki artış nedeniyle 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Her kuruşu hesaplıyoruz. Bugüne kadar orman köylüsüyle ilgili hiçbir şey söylenmedi. Kişi başına gelirin en düşük olduğu kesimdir orman köylüsü. Orman Genel Müdürlüğü yıllardır kaçak işçi gibi çalıştırır onları. Sen işverensin, primini ben ödemem; der. Bu uygulamaya son vereceğiz, Orman Genel Müdürlüğü seni çalıştıracak, sigortalı yapacak ve sen çalışacaksın ve zamanı geldiğinde emekli olacaksın. Sana bu hakkı biz vereceğiz” diye konuştu.
“BU POLİTİKAYLA 5 YIL SONUNDA TÜRKİYE ÇOK FARKLI BİR NOKTAYA GELECEK”
Kılıçdaroğlu, 5 yıl sonra Türkiye’nin farklı bir noktada olacağını savunarak “YÖK’ü kaldıracağımızı söyledim. O beladan kurtaracağız. Her yıl en az 15 bin üniversite bitiren çocuğumuzu yurtdışına doktoraya götüreceğiz. Bu politikayla beş yıl sonunda Türkiye çok farklı bir noktaya gelecektir. Biz şu hedefi güdüyoruz. Şu anda İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde Türkiye; 69’ncu sırada. Biz 20 yıl içinde Türkiye’yi ilk 20’ye sokmak istiyoruz. Amaç ne? Türkiye’yi uygar dünyanın parçası haline getirmek” açıklamasında bulundu.
“DIŞ POLİTİKAYI SAĞLAM TEMELE OTURTAMAZSANIZ AB’YE ÜYELİKTE SORUNLAR ÇIKAR”
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Beş sorun alanı birbiriyle bağlantılıdır. Toplumsal barışı sağlayamazsanız, ekonomide, dış politikada sorunlar çıkar. Dış politikayı sağlam temele oturtamazsanız, ekonomide, AB’ye üyelikte sorunlar çıkar. Siz eğitim sorununu çözemezseniz, dünya lideri Türkiye’yi yaratamazsınız. Bütün bunlar hepsi iç içe geçen mekanizmalar. Beş sorun alanını bizim kadar açık ve net ortaya koyan ikinci bir parti yoktur. Sizin önünüze bir siyasetçi geldiğinde ona şu soruyu sorun. Türkiye’nin beş temel sorununu sayın kardeşim deyin” açıklamasında bulundu.
“KAMUDA TAŞERON İŞÇİLİĞE SON VERİLECEK”
CHP iktidarının ilk 100 gününde neler yapılacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, “Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verilmesinin yasasını çıkaracağız. Aile Sigortası Kanunu TBMM’den çıkacak. Hiçbir ailenin geliri 720 liradan az olmayacak. Kamuda taşeron işçiliğe son verilecek, mevcut taşeron işçiler kadroya alınacak. Kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarında faizlerin en az yüzde 80’inin silinmesine dönük düzenleme yapılacak. Siyasi Ahlak Yasası çıkacağız. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız. Siyasiler vatandaştan topladığı her kuruşun hesabını verecekler. Passolig uygulaması kalkacağız. Her gencimiz maçlara istediği gibi girecek. Üniversitede okurken aldıkları krediler dolayısıyla iş buluncaya kadar kredi takiplerini sonlandıracağız ve bunların faizlerini sileceğiz” ifadelerini kullandı.
“ASGARİ ÜCRETİ NET BİN 500 LİRA YAPACAĞIZ”
CHP’nin iktidarının ilk bir yılında yapılacaklar için ise Kılıçdaroğlu, “Çiftçiye mazotu 1 lira 80 kuruştan vereceğiz. Asgari ücreti net bin 500 lira yapacağız. Esnafın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi kaldırılacağız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Bir yıl içinde üniversite öğrencilerinin yurt sorunu çözeceğiz. Teşvik sistemini değişeceğiz. Vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ’lere, ödedikleri vergi ve sigorta primi kadar sıfır faizli kredi açacağız. Vahidi fiyat uygulamasını kaldıracağız. Orman köylüsü sigortalı çalışacaklar” dedi.

Yorumlar kapatıldı.