Rusya kaynaklı “Lenta.ru” haber sitesi, Türkiye-Almanya ilişkilerini konu alan bir yazıda bu ilişkilere Suriye krizi, Türk göçmenleri ile Ermeni Soykırımı konusunun etkisini yorumladı. Son yıllarda Berlin ile Ankara arasında çok sayıda anlaşmazlığın ortaya çıktığına dikkat çeken yazıda Almanya tarafından 1915 yılında Ermenilere karşı yapılan katliamın Soykırım olarak tanınmasının Ankara için tatsız bir sürpriz olduğu vurgulandı.
23 Nisan’da Berlin’de Ermeni Soykırımı’nın 100. yılını anma etkinliğinde Soykırım ile ilgili Almanya Cumhurbaşkanı Joackim Gauck’un açıklamasına Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in açıklaması izledi.
Steinmeier “Yaşananlar “Soykırım” tanımlamasına uyuyor. Tam bu kelimesinin kullanılmasını isteyenlerin duygularını da getirdiği gerekçeleri de çok iyi anlıyorum” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Gauck’un Berlin’in de kısmen sorumluluğunu olduğunu açıkladığına rağmen (Alman İmparatorluğu askerleri Ermenilerin tehcirine katıldı) Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan sert tepki geldi.
“Cumhurbaşkanı Gauck’un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur…Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck’un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir” ifadelerini içeren açıklamada Ankara, Almanya’nın bu tarihi mesele konusunda tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmamasının, Türk-Alman ilişkilerini olumsuz şekilde etkileyeceğini duyurmuştu.
Rusya Bilimler Akademisinin uluslararası ilişkiler ve küresel ekonomi enstitüsü araştırmacısı Aleksandr Kokeyev’e göre Ermeni Soykırımı’nın inkar edilmesi Almanya’da Türkiye imajını olumsuz etkiliyor.
Kokeyev “Bu Ankara için çok hassas bir konu. Türkler yaşananları “soykırım’ kelimesiyle nitelemeye karşıdır. 2. Dünya Savaşında sorumluluğunu tamamen kabul eden bir ülke olarak Almanya Türkiye iktidarının tutumuna sıcak bakmıyor. Ermeni Soykırımı’nın inkarı Türkiye’yi çok arzu ettiği Avrupa Birliği üyeliğinden uzaklaştırıyor” ifadelerini kullandı.
Yorumlar kapatıldı.