İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımının 100. yıldönümü vesilesiyle Londra’da Çukhacyan’ın “Karine” opereti sahnelendi

Londra’nın ünlü “Arcola” tiyatrosunda başlayan “Grimeborn” yıllık festivali çerçevesinde Ermeni milli operasının kurucusu Tigran Çukhacyan’ın “Karine” opereti sahnelendi. Operetin adaptasyonunun, Fransa’lı Ermeni yönetmen Jerald Papazyan tarafından sahnelendiğini bildirildi. Libretto yazarı ise Tagvor Nalyan’dır. Papazyan, “Çukhacyan’ın müziğinin dunyaya duyurulmasını  istiyorum.  Onun ismi adeta tamamen  unutularak batı kültürün mensupları  tarafından tanınmamaktadır. Fakat Çukhacyan’ın eserlerini duyanlar, onun müziğini çok beğeniyor ve şimdiye kadar hiç karşılaşmadıklarına şaşırıyor” şeklinde konuştu.

Ermeni Soykırımı’nın 100. ve eserin doğuşunun 140. yıldönümüne ithaf olunan temsil, Temmuz sonunda Londra’da gerçekleşti.
“Karine” operetin prömiyeri, 17 Kasım 1875 tarihinde “Francias” tiyatroda gerçekleştirilmişti.  Hemen ilk temsilinden sonra büyük başarı kazanarak İstanbul’da ve Güney Kafkasya’da 100’den fazla kez sahnelenen eser, 20. yüzyılın başlangıcında Yunanca ve Almanca’ya tercüme edildi.
1948 tarihinde T. Saryan tarafından ilk kez Ermenistan’da sahneye çıkarıldığı sırada operet ilk kez “Karine” olarak adlandırıldı, Hor-hor Ağa dışındaki tüm kahramanların isimleri de değiştirildi.

Yorumlar kapatıldı.