İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kerkük’te Kilise Açılışı

Kerkük’te Vali Necmettin Kerim ve Irak Bayındırlık Bakanı Vekili Dara Hasan’ın katılımıyla Ermeni Kilisesi’nin açılışı yapıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan Kerim, DAEޞsaldırıları nedeniyle yaşadıkları ekonomik krize rağmen proje ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Kerim, 7 yıl içinde Kerkük’te yaşayan Hristiyanların yüzde 75’inin ülkeyi terk ettiğini belirterek, bunun önlenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Kerim, kentteki birlikte yaşam kültürünün ve etnik ile dini azınlık haklarının korunması için çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

Irak hükümetindeki bazı bakanlıkların Kerkük’ü DAEޞ bölgesi olarak gördüğüne dikkati çeken Kerim, “Bu bakanlıklardan şikayetçi olduğumuzu söylemek istiyoruz. Çünkü bu yanlışŸkanaatten dolayı Kerkük’ün mali istihkakı verilmiyor. Biz de projelerimizi gerçekleştiremiyoruz” dedi.
Herşeye rağmen projelerini hayata geçirmekte kararlı olduklarını dile getiren Kerim, “Bugün Bağdat bizi görmezden geliyor. Ancak şayet Bağdat Valiliği, Kerkük gibi çalışmış olsaydı, bugün Irak genelinde her şey bambaşka olurdu” diye konuştu.
Kerkük’ün hala göçmenlerin ağır yükünü taşıdığını söyleyen Kerim şunları kaydetti: “Toprakları kurtarılanların kendi evlerine dönmelerinden yanayız. Kerkük ve Basra, Irak ekonomisinin şah damarıdır. Buna rağmen her iki şehrin kalkınması konusunda merkezi hükümetten gerekli destek sunulmamıştır. Bu kentlere daha fazla önem verilmelidir.”
Ermeni Kilisesi BaşŸpiskoposu Abidin Margosyan da, ”Son yıllarda Hristiyanlar olarak büyük sıkıntı çekmekteyiz. Özellikle Ermeni Hristiyanları nerdeyse memlekette yok olmakla karşıya. Hepsinin temel nedeni aşırı ve şiddet yanlısı gruplardır. Can güvenliği nedeniyle Kerkük’ten binlerce aile ayrıldı. Bugün Kerkük’te sadece 50 Ermeni Hristiyan ailesi yaşamaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar kapatıldı.