İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İslamlaştırılmış Ermeniler Ermenistan Cumhuriyeti’nde

Meline Anumyan
Diaspora bakanlığının, Kanadalı Ermeni piyanist, hayırsever Raffi Bedrosyan hamiliğinde, 2-11 Ağustos 2015 tarihinde gerçekleştirdiği “Ari Tun” (eve gel-çev. notu) programının 6. aşamasına Diyarbakır, Dersim, Sasun (Sason-çev. notu) ve Hopa’dan (günümüzde Türkiye’nin Artvin ilinde bulunan Hopa şehri ve kazasında çok sayıda Müslüman Hemşinli Ermeni yaşamaktadır) yaklaşık 85 İslamlaşmış Ermeni katıldı.

Raffi Bedrosyan tarafından “Veradsnund” (“Yeniden Doğuş”-çev. notu) olarak adlandırılan bu projenin amacı, İslamlaşmış Ermenilerin köklerine dönüşü ve bu kişilere Ermeni kültürü ile Ermenistanlıları tanıştırmaktır.
Tekrar Raffi Bedrosyan’ın hamiliğinde, geçen yıl da gerçekleştirilen “Ari Tun” programına 48 Diyarbakırlı Ermeni’nin katılmış olduğunu belirtelim. Bu sefer farklı yörelerden gelmiş olan İslamlaşmış Ermeni’lerin arasında 8 de Hemşinli Ermeni bulunmaktaydı.
Büyük bir kısmı ilk defa Ermenistan’a gelmiş olan İslamlaşmış Ermeniler grubunun üyeleri Oşakan’da bulunan Aziz Mesrop’un mezarını, Muğni Aziz Gevorg kilisesini, Sardarapat anıtını, Baş makam Aziz Eçmiadsin’i, Yerevan’daki Mesrop Maştots’un adıyla anılan Matenadaran’ı (dünyanın en büyük elyazmaları koleksiyonu-çev. notu), Garni pagan tapınağını, Geğard manastırını, Khor Virap’ı, Noravank’ı, Dsidsernakaberd anıtı ile Ermeni Soykırımı müze-enstitüsünü, Yerabılur şehitliğini, Yerevan hayvanat bahçesini ve Sevan manastırını ziyaret etti. Ayrıca, programa göre grup günlük Ermenice dil derslerine katılmaktaydı.
Bu günler zarfında Raffi Bedrosyan, Yerevan’daki Arno Babacanyan konser salonunda, diaspora bakanlığının tertiplemiş olduğu bir konser de verdi.
Ermenistan parlamentosu milletvekillerinden Aragads Akhoyan, 6 Ağustosta İslamlaşmış Ermeniler için “Zıvardnots” kompleksinde bir yemek verdi. Geceye Ermeni halk şarkıları ve danslarıyla katılan “Nubar” dans grubu tarafından sunulan Hemşin oyunlarına, Hemşinli misafirler de coşkuyla katıldı.
Bir grup Diyarbakırlı Ermeni 11 Ağustosta Ermenistan toplum radyosunu veya onların deyimiyle “Yerevan radyosunu” da ziyaret ederek, radyonun müdür yardımcısı Nerses Davityants tarafından karşılandı. Diyarbakırlılar, radyonun “Vatan-diaspora köprüsü” programı ile Yezidice programı redaktörüne röportaj verdi.
İslamlaşmış Ermeniler, sıcak intibalarla, Ermenistanlıların misafirperverliği, zengin Ermeni kültürünün özellikleri ile Yerevan’ın etkileyici güzelliğini vurgulayarak Ermenistan’ı terk etti.
Çeviren: Diran Lokmagözyan
Akunq.net

Yorumlar kapatıldı.