İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

70 yıl sonra Hiroşima

ABD’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya kentleri Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombaları atarak öldürdüğü 200 binden fazla kişi, saldırının 70. yılında ilk bombanın düştüğü yerde, bugünkü Barış Anıt Parkı’nda anıldı.

Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerinde atom bombası saldırılarında hayatını kaybedenler, savaştan 70 yıl sonra anıldı.

Hiroşima’daki anma törenine ülke içinden ve dışından binlerce ziyaretçi geldi. Kalabalık, ölenlere saygılarını sunmak üzere bugün Barış Anıt Parkı olarak anılan, ilk bombanın düştüğü yerde toplandı.

Saat 8.15’te bir dakikalık saygı duruşunun ardından dualar edildi, barış güvercinleri gökyüzüne salındı.

Japon çocuklar, savaşta ölenlerin temsil edildiği performanslar sergiledi.

Anma töreninde konuşan Japonya Başbakanı Şinzo Abe, nükleer silahsızlanmanın önemine değindi, Japonya’nın güvenliği için bu konuda yasal düzenlemeler olması gerektiğini söyledi. Hiroşima Belediye Başkanı Kazumi Matsui de, silahlanma yarışının tehlikesine değindi ve Japon halkının barışa her zaman sadık kalacağını söyledi.

ABD’nin Japonya Büyükelçisi Caroline Kennedy (solda) ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rose Gottemoeller de Hiroşima’daki törendeydi.

6 Ağustos 1945 günü saat 8.15’te ABD uçaklarının bıraktığı bomba 140 bin kişiyi öldürdü.Üç gün sonra Nagazaki kentine atılan diğer bomba tek seferde 40 bin kişiyi öldürdü. Savaş 15 Ağustos’ta sona erdi.
Kaynak: Reuters

Yorumlar kapatıldı.