İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

24 Temmuz “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”

Selina Doğan / selinadoganbasin@gmail.com
Modern toplumlarda en önemli haklardan biri haber alma hakkıdır. Zamanla bir ihtiyaç haline gelen haber alma hakkına yaklaşım ve bu hakkın kullanımı, demokratik yönetimlerle otoriter yönetimler arasındaki en önemli farklardan birini oluşturmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nda gazetelerin sansür memurlarının kontrolünden geçtikten sonra yayınlanması uygulamasından İkinci Meşrutiyet’in ardından 24 Temmuz 1908’de vazgeçildi. Bu tarih daha sonra “Basın Bayramı” olarak ilan edildi. 24 Temmuz her ne kadar “Basın Bayramı” olarak ilan edilse de bu tarihe “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” demek daha doğru olacaktır.

Toplumların gelişiminde çok önemli bir yeri olan basının, gerçekleri aktarmak değil de algıları yönlendirmek için pervasızca kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz. Haberlerin gerçek olup olmadığından, kamuoyunu ilgilendirip ilgilendirmediğinden çok hizmet ettiği siyasal zihniyetin çıkarlarına uygun olup olmadığına bakılan bir gazetecilik anlayışı ile karşı karşıyayız.
Gazetecilerin tutuklandığı ve kitlesel halde işten atıldığı, çok sesliliğin giderek kaybolduğu, otosansürün sansürden daha etkili bir şekilde kullanıldığı bir dönemden geçiyoruz.
Bu vesileyle halkın haber alma hakkı için mücadele eden ve bu hakkın yerine getirilmesi için çalışan tüm gazetecilerin 24 Temmuz’unu kutlarım. Daha özgür ve daha demokratik bir toplum ve ülke yaratılması konusunda sizlerin gayretini takdirle karşılıyorum.
Selina Doğan

CHP İstanbul Milletvekili

Yorumlar kapatıldı.