İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Suruç’ta Ne Oldu?

Suruç’ta en az 32 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı sonrası neler yaşandı, kimler neler dedi? Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’nun (SGDF) çağrısıyla Suriye sınırında Suruç’tan Kobanê’ye gidecek gençler dün öğlen saat 11.30 sıralarında Urfa’nın Suruç ilçesinde Amara Kültür Merkezi’nde basın açıklaması yaparken meydana gelen patlamada en az 32 kişi hayatını kaybederken, en az 76 kişi yaralandı.

İstanbul’dan otobüsle yola çıkan ve Suruç üzerinden Kobane’ye geçmek isteyen gençler Kobane’deki çocuklara oyuncak ve günlük ihtiyaç malzemeleri götürüyorlardı.
Ayrıca Kobane’ye park, hatıra ormanı ve kütüphane yapmayı planlıyorlardı.
Canlı bomba mı?

Urfa Valisi İzzettin Küçük, saldırının ardından saldırının canlı bomba ile gerçekleştirildiğini açıkladı.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise bu sabah yaptığı açıklamada, olayın büyük ihtimalle canlı bomba saldırısı olduğunu ama henüz kesinlik kazanmadığını söyledi.
“Urfa’da IŞİD var mı?”
16 Haziran’da Vali Küçük’e “Urfa’da IŞİD’liler olduğu söyleniyor, doğru mu?” sorusunu yönelten  Evrensel ve Hayat TV’den Hasan Akbaş, Cumhuriyet’ten Pınar Öğünç, Die Welt’ten Deniz Yücel ile Gamze Topçu, Onur Burçak Belli valinin talimatıyla gözaltına alınmıştı.
Dün meydana gelen bombalı saldırı sonrası Vali Küçük’ün bu tavrı sosyal medyada tekrar gündeme geldi. Pek çok Twitter kullanıcısı Küçük’e “Urfa’da IŞİD var mı?” sorusunu yöneltti.
İzzettin Küçük kimdir?
1964’te Erzurum’da doğan İzzettin Küçük, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra Sakarya Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı.
Sırasıyla Yenice, Pehlivanköy ve Eflani Kaymakamlığına vekâleten görev yaptıktan sonra Abana, Aydıntepe Kaymakamlığı, Siirt Vali Yardımcılığı, Pamukova, Safranbolu ve Üsküdar Kaymakamlığı yaptı. 2010-2014 arasında Karabük Valisi olan Küçük Bakanlar Kurulunun 16.02.2014 tarih ve 2014/5916 Sayılı Kararnamesi ile Urfa Valiliğine atandı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de yaptığı yazılı açıklamada konuya değindi:
“Şimdi Vali Küçük’e tekrar soruyoruz: Kentte IŞİD var mıdır yok mudur? Tüm kolluk ve istihbarat yetkililerinin, çıktıkları şehirden Urfa’ya varana kadar dikkatle takip ettikleri gençler nasıl olur da bombalı saldırıya uğramışlardır? Gazetecilerin sorularını yanıtlamak ve kamuoyunun endişelerini dindirmek yerine beğenmediği soruları soran gazetecileri gözaltına aldıran Urfa Valisi İzzettin Küçük başta olmak üzere, Suriye’ye yönelik askeri operasyon için tansiyonu ısrarla artıran Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarı katliamın sorumluları arasındadır.”
Kınamalar
Saldırının ardından sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar peş peşe kınama mesajları yayımladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Başkanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da saldırıyı kınadı.
MHP lideri Devlet Bahçeli ise yaptığı açıklamada saldırıyı kınarken öte yandan da SGDF’nin çağrısıyla Suruç’ta bir araya gelen ve saldırıda hayatını kaybeden gençleri suçladı.
TIKLAYIN – HAK ÖRGÜTLERI VE SIYASETÇILERDEN SURUÇ SALDIRISINA KINAMA
Öte yandan Beşiktaş taraftar grubu çArşı, Fenerbahçe taraftar grubu Vamos Bien, Trabzonspor taraftar grubu Devrimci Trabzonsporlular ve Gençlerbirliği taraftar grubu Kara Kızıl da Suruç’ta düzenlenen bombalı saldırıyı kınadı.
KCK’ye göre sorumlu AKP
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da saldırının sorumlusu olarak AKP işaret edildi.
Saldırının istihbarat örgütleri ve AKP’den habersiz yapılmış olamayacağının altı çizilen açıklamada AKP ve IŞİD arasındaki yakınlıklara da dikkat çekildi.
HDP’liler ne diyor?
bianet’e konuşan Osman Baydemir saldırıda “PYD IŞİD’ten daha tehlikeli” diye yazanların da mesuliyeti olduğunu belirtirken, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, “Kimse sınırda MİT’in haberi olmadan gezemez” dedi.
Demirtaş ise bu sabah ölü sayısının 32’ye yükseldiğini açıklarken AKP’ye yakın medyayı “IŞİD’le aynı zihniyette” diyerek eleştirdi.
Protestolar
En az 32 gencin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Türkiye’nin pek çok yerinde protesto gösterileri düzenlendi.
İstanbul’daki gösterilerde İstiklal Caddesi’nde polis protestoculara gaz bombaları ve tazyikli suyla saldırırken, Mersin’de grubun üstüne ateş açılması üstüne bir kişi hafif yaralandı. Siirt’te de 10 kişi gözaltına alındı.
Uluslararası tepkiler
Birleşmiş Milletler (BM), Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya Suruç’taki bombalı saldırıyı kınadı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, yaşananları “iğrenç terör saldırısı” diye nitelerken, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, Twitter hesabından, “Suruç saldırısı karşısında dehşete düştüm. Benim de o yaşlarda çocuklarım var. Birleşik Krallık olarak her türlü terör faaliyetinin kınanmasında Türkiye’nin yanındayız” dedi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun “Hiçbir gerekçe ve sorun, sivilleri hedef almayı haklı gösteremez” ifadesini kullanırken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Fransa, terörle mücadele işbirliğimizin bir kez daha önemini gösteren bu saldırı karşısında Türkiye’nin yanındadır” dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier “Failin özellikle gençleri hedef almasından ayrıca dehşete düştüm. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyorum” derken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin “terörle mücadelede uluslararası toplumun aktif şekilde koordine olması gerektiğini” vurguladı.
Soruşturmada gelişmeler
Başbakan Ahmet Davutoğlu Suruç’taki saldırıda yaralananları hastanede ziyaret ettikten sonra Urfa Valiliği’nde basın açıklaması yaptı.
Bir şüphelinin tespit edildiğini, yurt içi yurt dışı bağlantılarının çıkarıldığını ifade eden Davutoğlu, özellikle IŞİD bağlantısı ve canlı bomba ihtimalinin yoğunluk kazanmış durumda olduğunu belirtti ve ekledi:
“Ama nihai soruşturma neticeler ortaya çıkmadan bir şey söylemek doğru değil, en kısa sürede bu soruşturmanın tamamlanmasını bekliyoruz.” (EKN)
* Fotoğraf: Eşber Ayaydın / AA

Yorumlar kapatıldı.