İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kürtler ve Ermeniler sorun Bosna için soykırım!

Fatih Tunç
Ölüm ırk, acı renk tanımaz… Acıları kıyaslamak değil niyetim. Bir dönem bu topraklar üzerinde ki yaşanan kırımlarında Bosna’da ki gibi kabul edilmesi tek temennim. Benim anlayamadığım nokta nedense biri bizim tavuğumuzu öldürünce düşman, biz başkasının tavuğunu öldürünce kahraman olma şovenistliği. 1992-1995 yılları arasında Bosna savaşında, Sırplar tarafından sayısı resmi kaynaklara göre 8.347 insan katledildi. Katledilen insanlar, sivil ve savunmasız insanlar olmakla beraber, çoğu çocuk ve kadındı. Bunu soykırım olarak dillendiren sayın Başbakan Davutoğlu kendini tutamadı ve ağladı. Peki soruyorum, bu ülkede ne kadar Ermeni, ne kadar Kürt ve Alevi katledildi? Orda olanlar soykırım da, bu ülkede olanlar neydi?

Yoksa Sırplar mı gelip bu kırımları gerçekleştirdi? Aslında olayın özünde Müslüman olmak var. Haberlerde de öyle bahsediyor, “Müslüman Boşnaklar katledildi”. Kürtler ki bu ülkede halen İslamiyet’in iskeletini ayakta tutmaya çalışırken ne yazık ki, halen bile kimse ölümlerine ağlamıyor. Bu ülkede her yerde bir toplu mezar var. Ama kimse sorgulamıyor tarlayı ekmek için pulluklara takılan kime ait olduğu bilinmeyen toplu kemikleri. Dışarıdan o kadar vicdanlı ve adaletli bir ülke görüntüsü verirken neden kendi içimizde paramparçayız? Benim takılı kaldığım olaylardan biri ise 1992’de meydana gelen katliamların Nisan ayında meydana gelmesi ve Nisan denince ben hep Ermenileri hatırlarım. Umut mevsimi olan baharı takvimlerinden çıkaran Ermenileri. Bir dönemler bu topraklar üzerinde yaşayan nüfusun 3’de birini oluşturan Ermeniler şimdi nerdeler ? Ne oldu da böyle aniden bu topraklar üzerinden yok olup gittiler. Yok mu bir fikriniz ? Şimdi çıkarırsınız bir belge “bak onlar girmek istedi” dersiniz. Peki katledilenlerde “bak onlar katledilmek istedi” şeklinde mi demeç vereceksiniz ? Yoksa katledilmek istediklerine karşın yazılı beyanatlarımı var arşivlerinizde.
Kendi içinde onlarca insanın katledilişi sorun olurken başka yerde yaşanana soykırım demek samimi gelmiyor. Bu ülke daha beterlerini yaşadı hem de kendi eli ve ismiyle. Acıları kıyaslamak değil niyetim sadece acıları paylaşmak. Eğer Bosnalıları acılarını paylaşıyorsanız, birazda bu ülkede ki diğer halkların acılarını paylaşmaya çalışın. Bosna’da yaşananlar soykırım ise bu ülkede yaşananlar neydi bunu da belirttin. Belki o zaman acılar diner, her ne kadar sizden kimse ağlamanızı beklemese de .
Fatih Tunç           

Yorumlar kapatıldı.