İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ramazanda Caz, Fransa Sarayı’nda

Ermeni asıllı Fransız caz sanatçısı Andre Manoukian ile perküsyon ustası Okay Temiz, Fransa Sarayı’nda sanatseverlerle buluştu. “Ramazanda Caz” festivali kapsamında, Ermeni asıllı Fransız caz sanatçısı Andre Manoukian ile perküsyon ustası Okay Temiz, Fransa Sarayı’nda konser verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla Hakan Erdoğan Productions tarafından düzenlenen etkinlikte sahne alan Manoukian Quartet’e, Türk-Roman müziğinin önemli isimlerinden Yarımdünya Hasan, Hacı Rüstem Çembeli ve Ahmet Özden de eşlik etti.

Konserle eş zamanlı olarak gerçekleştirilen iftarda konuşan Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Fransız Sarayı’ndaki “ramazan gecesi” etkinliklerinin bir gelenek haline geldiğini belirterek, bundan gurur duyduğunu söyledi.
Domenach, iftar davetlerini, Fransız laikliğinin daha iyi anlatılması için bir fırsat olarak gördüklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Dışlama değil de bir özgürlük ve de bir birleşme prensibi. Farklı dinlerin inananlarıyla, inanmayanlarının bir arada birlikte yaşamalarını sağlamak için bulabildiğimizin en iyisi. Zira inanmayanların, inanmadıkları için özür dileme zorunlulukları yoktur. Laiklik, kamusal alanın tarafsızlığını tanzim eder ve manevi olan ile dünyevi olan arasındaki bağımsızlığı düzenler.”
İslam’ın bir barış dini olduğuna vurgu yapan Domenach, Fransa’nın ikinci dininin İslam olduğunu kaydetti.
Domenach, yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Fransa’da İslam’ı cumhuriyet değerleriyle uyumsuz görenlerin sayısının azaldığını belirterek, “Fransız makamları da ırk ve din üzerine kurulmuş ayrımcılığa, nefret söylemi ve eylemlerine karşı son derece katıdır” diye konuştu.
Ramazan gecesini, “bir kardeşlik anı” diye nitelendiren konsolos, yarın Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nde de iftar daveti ve konser verileceğini kaydetti.
Domenach’ın ardından kürsüye çıkan eşi Prof. Dr. Olivier Bouquet, Tevfik Fikret’in “Ramazan” şiirini okudu.
Etkinliğe, İstanbul’daki dini cemaat temsilcileriyle diplomasi, spor, medya, iş ve kültür-sanat dünyasından isimler katıldı.
AA
Kaynak: Haber Kaynağı

Yorumlar kapatıldı.