İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik’in güvenliğini yakından takip etmiş

Hillary Clinton’ın 2009 yılına ait yazışmalarında, Patrik Bartholomeos’un CBS televizyonuna verdiği röportajdan sonra hayatından endişe ettiği aktarılıyor. Clinton ekibine olayı yakından izlemesi talimatı veriyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Hillary Clinton’un bakanlık yaptığı döneme ait yayınladığı yeni e-posta yazışmalarında Türkiye ile ilgili detaylar gün ışığına çıktı. 3 bin sayfa yazışmaya göre Fener Rum Patriği Bartholomeos, 2009’da Amerikan CBS televizyonuna verdiği röportajda “Çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum” dedikten sonra can güvenliğinden endişe etmeye başladı. Clinton gelişmelerden haberdar edildiğinde konunun yakından takip edilmesini istedi.

Yayınlanan belgelere göre, Patrik’in güvenlik endişesinin Clinton’a iletilmesini sağlayan mesajı Amerika Yunan Ortodoks Kilisesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Peder Alex Karloutsos yazdı. Karloutsos, 20 Aralık 2009’da Clinton’a en yakın isimlerden olan John Podesta’ya attığı e-postada röportaja Türkiye’de şovenist tepkiler yağdığını ifade etti. Dışişleri Bakanlığı’nın Patrik’i arayarak rahatsızlığını bildirdiğini hatırlatan Karloutsos, gazetelerin de saldırıya geçtiğini, Patrik’i Haç’a asılmış şekilde gösteren bir fotoğrafın yayınladığını yazdı. Karloutsos “Bizim endişemiz bir milliyetçinin Patrikhane’ye zarar vermeye çalışması ya da daha kötüsü milliyetçi Bozkurtlardan bir delinin Patrik’e zarar vermesine ya da onu öldürmesine izin verilmesi” dedi.
Gordon izliyordu
Podesta bu mesajı Clinton’ın sağ kolu Cheryl Mills’e “Ekümenik Patriğin çevresindekiler röportajdan sonra tutuklanabileceği ya da saldırıya uğrayabileceği konusunda çok endişeliler” notuyla iletti. Mills mesajı aynı gece Clinton’a gönderirken Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Philip Gordon’un konuyu takip ettiğini ekledi. Clinton yanıtında “Röportajın bir kısmını izledim. Sorun çıkarıp çıkarmayacağını merak etmiştim. Bunu yakından takip etmeliyiz. John bunun bir yerlerde yazılmasını sağlayabilir mi?” dedi.
Aynı yılın ekim ayında da Clinton’a Patrik’in Türkiye içinde ve dışında sürekli tehlikeyle yüz yüze olduğunu belirten bir mesaj ulaştırıldı. Clinton bu mesajda yer alan ancak yayınlanan belgelerde görülmeyen fotoğraf ve belgelerin çıktısının alınmasını istemişti.

Yorumlar kapatıldı.