İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’da ‘Roman caz’ havası

Okay Temiz
Bu yıl 6.sı düzenlenen “Ramazan’da Caz” 4-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek… Ramazan’da Caz’ın geçen yılki konserlerinden biri, ilk kez Fransız Sarayı’nın bahçesinde düzenlenmişti. Mekânda bu sene 10 Temmuz’da Ermeni asıllı Fransız caz piyanisti Andre Manoukian Quartet konseri olacak. Usta klarnetçi Hasan Gırnatacı (Yarımdünya Hasan), asma davul ustası Hacı Rüstem Çembeli ve zurna virtüözü Ahmet Özden sanatçıya eşlik edecek. Andre Manoukian, Ermeni asıllı bir Fransız, ailesinin kökeninde Türkler de var. Fakat Fransız Başkonsolosu bayan Muriel Domenach’ın ifadesine göre Fransa’da Ermeni olduğu pek bilinmiyor. Daha çok karizmatik bir müzisyen olarak tanınıyor. Fransız müzikal mirasının bir parçası olduğu söyleniyor. Sanatçı aynı zamanda, ‘O Ses Türkiye’nin Fransa versiyonu olan ve bu yıl 11. sezonu yayınlanan “Yeni Bir Yıldız” programının başından beri jürisi üyesi.

***
Bu yıl 6.sı düzenlenen “Ramazan’da Caz” 4-11 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Festivalin 4 Temmuz’daki açılış konserini Okay Temiz ve Roman Orkestrası, Uniq İstanbul Açıkhava Sahnesi’nde verecek. Geçtiğimiz mart ayında açılan Maslak’taki Uniq İstanbul, Volkswagen Arena’nın da içinde olduğu bir mekân. Alışveriş merkezi imajı var fakat konser salonundan başka bir müzik mağazası, birkaç yeme içme yeri dışında AVM olduğu söylenemez. Ormanın kenarındaki mekân, açık hava konserleri için ideal. “Ramazan’da Caz” üç konserini burada gerçekleştirecek. Bu yılki festivalin teması ‘Roman cazı’. Uniq İstanbul’daki üç konserin haricinde Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı ile Ankara’daki Fransız Büyükelçiliği’nde gerçekleştirilecek iki konserde de bu tema hakim.

Yasmine Hamdan
Açılış konserinde Türkiye’de ‘Roman caz’ akımının öncülerinden Okay Temiz ve Magnetic Band topluluğu yeniden bir araya geliyor. Şimdi moda olan Roman kökenli caz müziği esintisi 25 sene önce Okay Temiz ile başlamıştı. Hatta 12 yaşındaki Hüsnü Şenlendirici o grupta klarnet çalıyordu. Babası da aynı gruptaydı. Uniq’teki ikinci konserin konuğu Lübnanlı sanatçı Yasmine Hamdan. “Only Lovers Left Alive” (Türkiye’de Sadece Aşıklar Hayatta Kalır adıyla 2014 Şubat’ta gösterime girmişti.) filminde söylediği şarkıyla ün kazanan Hamdan 5 Temmuz’da sahneye çıkacak. Geçen sene Fransız Sarayı’nın bahçesinde konser veren ve beğenilen Pier Blanchard & Gypsy Jazz Quartet Gipsy, bu yıl ikinci kez Ramazan’da Caz’ın konuğu. Fransız Roman caz geleneğinin en iyi temsilcilerinden biri olarak bilinen grup, 9 Temmuz’da aynı mekânda dinlenebilecek.

Andre Manoukian
Ramazan’da Caz’ın geçen yılki konserlerinden biri, ilk kez Fransız Sarayı’nın bahçesinde düzenlenmişti. Mekânda bu sene 10 Temmuz’da Ermeni asıllı Fransız caz piyanisti Andre Manoukian Quartet konseri olacak. Usta klarnetçi Hasan Gırnatacı (Yarımdünya Hasan), asma davul ustası Hacı Rüstem Çembeli ve zurna virtüözü Ahmet Özden sanatçıya eşlik edecek. Andre Manoukian, Ermeni asıllı bir Fransız, ailesinin kökeninde Türkler de var. Fakat Fransız Başkonsolosu bayan Muriel Domenach’ın ifadesine göre Fransa’da Ermeni olduğu pek bilinmiyor. Daha çok karizmatik bir müzisyen olarak tanınıyor. Fransız müzikal mirasının bir parçası olduğu söyleniyor. Sanatçı aynı zamanda, ‘O Ses Türkiye’nin Fransa versiyonu olan ve bu yıl 11. sezonu yayınlanan “Yeni Bir Yıldız” programının başından beri jürisi üyesi.
‘KARDEŞLİĞE VARGU YAPMAMIZ GEREKİYOR’
Festival programıyla ilgili Fransız Sarayı’nda dün yapılan basın toplantısında konuşan Muriel Domenach, “Fransa’da ocak ayında ve yine yakın zamanda Tunus, Kuveyt ve Fransa’da meydana gelen terör saldırıları sonrası, kardeşliğe vurgu yapmamız gerekiyor. Kardeşlik aynı zamanda hem çok farklı hem de birbirine çok yakın müzik geleneğine sahip Andre Manoukian, Okay Temiz ve diğer müzisyenlerin buluşmasıdır.” dedi.
Ramazan’da Caz, ilk kez şehir dışına taşınıyor. Son konser Ankara Fransız Büyükelçiliği’nin bahçesinde olacak. 11 Temmuz’daki konserin konuk sanatçısı yine Andre Manoukian Quartet, Yarımdünya Hasan, Hacı Rüstem Çembeli ve Ahmet Özden. Hakan Erdoğan Productions’ın düzenlediği Ramazanda Caz’ı İstanbul Fransa Başkonsolosluğu, İstanbul Fransız Kültür Merkezi ve üç yıldan bu yana da Kültür ve Turizm Bakanlığı destekliyor. (www.ramazandacaz.com)

Yorumlar kapatıldı.