İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kirk Kerkorian hayata veda etti

Amerikalı Ermeni işadamı, hayırsever, Ermenistan ulusal kahramanı Kirk Kerkorian Pazartesi 15 Haziran akşamı 98 yaşında hayata veda etti. «USA Today»in MGM Resort International referanslı haberine göre Las Vegas’ın devi, kumarhaneler kentinin gelişiminde  büyük rol oynadı, Ermenistan’a büyük finansal katkıda bulundu. MGM Resort International İcra Direktörü Jim Murray açıklamasında ″Büyük adamdı, harika bir işadamı, yenilikçi, zamanımızın en itibarlı ve etkili finansçılarından biriydi″ dedi.

Efsanevi işadamı «Forbes»e göre dünyanın en zengin 393 kişisinden biriydi; serveti 4 milyar Dolar olarak hesaplanmakta.
Kirk Kerkorian (Aharon oğlu Grigor Grigoryan) 19. yy. sonunda Harput’tan Frezno’ya göç etmiş  Aharon Grigoryan’ın ailesinde 1917 yılında doğdu. 1935 yılına dek farklı işlerde çalıştı, profesyonel boksör oldu. Daha sonra Pilot Okulunda okudu, pilot eğitmeni oldu. Hava Kuvvetleri pilotu olarak II. Dünya Savaşına katıldı. Savaş sonrasında uçak hissleri ticaretiyle (1947 yılında küçük charter havayolları Los Angeles Air Service’i satın aldı) ayrıca otel işiyle uğraşmaya başladı. Las Vegas «Flamingo», «MG Grand» vd. büyük otelleri inşa etti. 1968 yılında film üretimiyle uğraşmaya başladı; «Metro Goldwyn Mayer» ve «United Artists» film stüdyoları, «MGM Mirage Corp.» kurucu hissedarıydı. Chrysler Corp. hissedarı oldu.
Ermenistan Spitak depremi (1988)sonrasında  ve abluka yıllarında Kerkorian Ermenistan ve Karabağ’a büyük yardımlarda bulundu. Kurduğu Lincy Fonu 2001’den itibaren Ermenistan’a yolların inşası, kültür kurumlarının onarımı, afet bölgesinde konut inşası için 151 milyon Dolar tahsis etti. Ayrıca küçük ve orta ölçekli müteşebbisliğin gelişimi için 21 milyon Dolar tahsis etti.
2004 yılında yurda hizmetlerinden ötürü  Ermenistan Cumhuriyetinin en yüksek ünvanı olan «Ermenistan Ulusal Kahramanı» ünvanıyla ödüllendirildi.
Kerkorian 1943 yılında dişçi Hilda Schmidt’le evlendi ve 9 yıl sonra boşandı. 1955 yılında ski dansçı Jean Maree Harbour-Hardy’le evlendi. Kerkorian’ın bu evlilikten Tracy ismimde bir kızı oldu, aynı zamanda Linda isminde bir kızı evlat edindi. 29 yıl sonra Kerkorian tekrar boşandı.Kerkorian 1999 yılında tenisçi Lisa Bonder’le kısa süren bir evlilik yaptı.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.