Çağlayan Çevik/ ccevik@hurriyet.com.tr
Nuran Akkaya’nın Alef Yayınları tarafından yayımlanan foto-belgesel kitabı ‘Ermeniler’, onları anarken “affedersin” diyerek söze girenlere inat, Anadolu coğrafyasında bugün varlığını sürdüren Ermeni toplumuna ve geçmişten bugüne bir çizelgeyle onların gündelik yaşantılarına odaklanıyor.
24 Nisan 1915’in yıldönümü dolayısıyla, Yiğit Bener editörlüğünde 35 edebiyatçı ‘İçimizdeki Ermeni’ adlı ortak bir kitaba imza atmışlar ve Hrant Dink’e adadıkları kitabın önsözünde, “1915’in yüzüncü yılında artık bu hançeri çıkarmanın, ortak bir insani vicdanda buluşmanın zamanı gelmiş, geçmektedir,” diyerek geçmişi unutmadan, inkâr etmeden, bugüne bakmanın ve geleceği oluşturmanın zamanı geldiğini söylemişlerdi. Haklıydılar elbette. Ama nasıl olacak? Elbette bilerek… Dünü bilip bugünden haberdar olarak. Nuran Akkaya’nın Alef Yayınları tarafından yayımlanan foto-belgesel kitabı ‘Ermeniler’ bu soruları görsel olarak cevaplayan, tek kelimeyle ‘olağanüstü’ bir çalışma.
Yine kısa süre önce okurla buluşan ‘1916 Ankara Yangını’ adlı kitaplarının kimi sayfalarında Taylan Esin ve Zeliha Etöz, 1915 ve 1919 yılları arasında Anadolu’nun farklı şehirlerinde çıkan yangınlarda tarihe karışan/karıştırılan Ermeni mahallelerine odaklanıyorlardı. Öyle ki saydıkları şehirlerin sayısı ve yayıldığı geniş coğrafi alan, bu toprakların binlerce yıllık sakinleri Ermeniler’in “talihsiz serüven”inden bir kesiti de gözler önüne seriyordu. Bugün Anadolu’nun hangi şehrine giderseniz gidin karşınıza çıkacak kilise, cami, köprü, konut mimarisinde mutlaka bir Ermeni mimarın, ustanın imzasını görmemiz bu topraklardaki silinmeyecek izlerinin bir diğer ispatı. Uzun lafın kısası; böyle yüklü bir geçmiş mirasından söz ediyoruz ve kimileri bundan şikâyetçi olsa, onları anarken “affedersin” diyerek söze girse de, Anadolu coğrafyasında bugün de varlığını sürdüren Ermeni toplumunun bugününe odaklanıyor Nuran Akkaya.
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/29218597.asp
Yorumlar kapatıldı.