Ohannes Conkar
Ressam Verjin Şabcı, tablolarında (Verşa) imzasını kullanıyor. Paris’teki ilk kişisel sergisini 16 Mayıs – 23 Mayıs arasında, Paris Anadolu Kültür Merkezi’nde açtı. Sergide Verşa’nın 20 tablosu sergilendi. (Ben 22 Mayıs Cuma günü gidebildim.) Yağlıboya tabloları ve Pastel tabloları görülmeye değer güzellikteydi. Akademik kurallara fazla bağlı kalmadan spontane içinden o an ne geliyorsa içinde tualine taşımıştır. Yağlı boya çalıştığı natürmortlarında da kendine özgü resimlerini görmek mümkün. Objeyi kalın kontularla tualine taşıyor.
Renoir, Pissaro, Sisley, Guillaumi, Delacroix, Courbet, Manet gibi sanatçıların natürmortlar gözlemledim. Paul Cézanne portrelerinde olan sadelik, güzellik, gerçekcilik ve Léon Tütüncüyan’ın üç boyutlu tablolarını gözlemleyebiliyoruz.
Yunanistan, Avustralya ve Avusturya’da sergi açmıştır. Bu sergilere katılanlar ise :
Atina başkonsolosu Beyza Üntuna Paleo Faliro belediye başkanı Dionisios Hacidakis, Beyza Üntuna ve Avusturya büyükelçisi Dr. Michael Linhart, Rodop millekvekili Ahmet Hacıosman, Beyza Üntuna sekreteri Maria Köseoğlu arkadaşları Janin Maskol ve İnci Karal, sergilerın de hazır bulunmuşlardır.
Serginin açılışında bulunamadım. Edindiğim bilgiler ise, açılış konuşmasını Dr. Demir Fırat ONGER yapmıştır. Kültürlerarası diyaloga çok önem verdiğini belirttiği konuşmasında, ‘Bundan dolayı kültür ağırlıklı etkinliklerin düzenlenmesine daha fazla önem veriyoruz’ dedi. Serginin açılışında UNESCO Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi, Sayın Hüseyin Avni Botsalı, 9. Paris Belediye Başkanı, (Mr Le Maire) Delphine BURKLI ve yardımcısı, (l’adjoint au maire) Mr Alexis GOVCIYAN hazır bulundular.
Resimlerin bazılarını Anadolu Kültür Merkezi dostlarımız bana gönderdi, ayrıca ben de tabloları ile tablolarıyla sevgili Verjin Şabcı, (Verşa)’yı çekebildim.
Verşa, Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği, İstanbul Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği üyesi ve sanatçının bazı tabloları resim kitaplarında yer almıştır. Bunlar Yazar Mayda Saris (PAROS dergisinin yayın yönetmeni) ‘Başlangıcından Bugüne Ermeni Ressam Sanatı’, ‘Ermeni Portreleri’, Hüdavendigar Onur Yoksulluk ve Sanat – Türkiye İsrafını Önleme Vakfı’, sayılabilecek Sosyal ve kültürel etkinliklerde yer almıştır.
Sayın Dr. Demir Fırat ONGER ile yaptığım görüşmede kendisini bu gibi kültürel etkinliklere adadığını, etkinliklerden bir ücret talep etmediğini, artık geçmişe değil geleceğe bakmamızın daha doğru olduğunu belirtmiştir.
(Evet, bu gibi kültürel etkinliklerin bizleri birbirimize yaklaştıracağı, bunun sanat ve sanatçıların sayesinde ve halkların birbirini anlaması, diyolag kurması, konuşması, yüzleşmesi ve inkârın son bulması ile olur.)
Verjn Şabcı’nın kısaca hayat hikâyesi :
‘İstanbul’da doğan Verjin Şabcı, (Verşa). Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi mezunudur. Resim sanatına karşı ilgisi okul çağlarında başladı ve ilk denemelerini bu dönemde yaptı. Ancak 1974 senesinden itibaren resim çalışmalarına sürekli ve ciddi olarak ressam Kristin Saleri nezdinde başladı. Ve 5 sene müddetle devam ettikten sonra 1980 ve 1986 yılları arasında İstasyon Sanat Merkezi Prof. Sabrı Berkel Atölyesi’nde resim eğitimini geliştirdi ve olgunlaştırdı. Sabri Berkel sanat hayatına çok şey kattı. Yurt içinde ve yurt dışında (Rusya, Almanya, Yunanistan, Avustralya ve Avusturya da kişisel sergiler açtı. Ve çeşitli karma sergilere katıldı. Resimleri çeşitli özel koleksiyonlarda (yurt içinde ve yurt dışı) ve Pamukbank Genel Müdürlüğü’nde bulunmaktadır. Sanatçı Uluslar arası Plastik Sanatlar Derneği ve İstanbul Güzel Sanatlar Birliği Resim Derneği üyesidir. Ayrıca, TİSVA (Türkiye İsrafı Önleme Vakfı) tarafından ”Dünyada Yoksullukla Mücadele” konulu resim sergisine ve TİSVA’ya bağışlarından dolayı verilmiş onur belgesine sahiptir.
Verjin Şabcı, halen çalışmalarını serbest olarak atölyesinde sürdürmektedir.
Sanatçının yer aldığı kitaplar :
Başlangıcından Günümüze Ermeni Resim Sanatı – Mayda Saris Ermeni Portreleri – Hüdavendigar Onur Yoksulluk ve Sanat – Türkiye İsrafı Önleme Vakfı.
Sanatçı ”Arşil Gorki Riyakat Nişanı” Sahibidir.’
Ohannes Conkar
Yorumlar kapatıldı.