İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin ilk Hıristiyan kanalı SAT-7 Türk’ün Genel Müdürü, Medyatava’ya konuştu!

Melih Ekener, Türkiye’de 3 aydır uydudan yayın yapan Hıristiyan kanalını, Medyatava’dan Canan Kaya’ya anlattı.

Türkiye’nin ilk Hıristiyan kanalı olma özelliğini taşıyan SAT-7 Türk, 14 Şubat’tan bu yana Türksat 4A uydusu üzerinden yayın yapıyor. Türkiye’de yaşayan Hıristiyanlara ve Hıristiyan inancını öğrenmek isteyenlere yönelik kurulan kanalın Genel Müdürlüğü’nü Melih Ekener üstlenmiş. SAT-7 Türk’ün Genel Yayın Yönetmenliği koltuğunda ise 2007 yılında Malatya da Zirve yayınevi katliamından mucize ile sağ kurtulan Gökhan Talas oturuyor.

Kutuplaşmaların giderek arttığı ve farklı inanç topluluklarına olan önyargıların hâlâ kırılamadığı bir Türkiye’de, Hıristiyan inancını yansıtan bir TV kanalının kurulabiliyor olması, ifade özgürlüğü açısından umut verici…

Uzun yıllar tiyatro sahnelerinden ve televizyon dizilerinden tanıdığımız oyuncu-yapımcı Melih Ekener ise bu kez karşımıza medya yöneticisi olarak çıkıyor.

Peki SAT-7 Türk nasıl kuruldu, ne tarz yayınlar yapıyor, nasıl tepkiler aldı ve Ekener medya yöneticisi olmaya nasıl karar verdi?

Amaçlarının “Müslüman mahallesinde salyangoz satmak” olmadığını belirten kanalın Genel Müdürü Melih Ekener, SAT-7 Türk’ü ve uyduya geçiş aşamasını Medyatava’ya anlattı.

Oyunculuktan medya yöneticiliğine geçmeye nasıl karar verdiniz? 

Sadece oyunculuk yapmadım. Yapımcılık geçmişim de var. 1981’den beri sinema, televizyon ve tiyatro dünyasının içindeyim. Üst düzey yöneticilik de yaptım, kameramanlık da yaptım. Türkiye’deki Hıristiyan sayısı nüfusun 0,02’si kadar az… Bu nüfus içinde medyayla ilgilenen bir Hıristiyan bulmak zor. Benim dışımda ya 1 ya da 2 kişi daha var bildiğim kadarıyla. Bu işi yapacak birisi aranıyordu ve özelliklere uygundum. O nedenle bana denk geldi. Müracaat ettim, konuştum ve oldu.

Medyada yönetici olarak çalışmak çok başka bir alan. Zorlandığınız oluyor mu?

Zorluk yaşamadım. Çünkü bildiğim bir alan. Ancak şimdi uyduya da çıkıyoruz. Tabii derdimiz reklam alabilmek, kendimizi tanıtabilmek. Bu kadar kanal arasında kendimizi ifade edip yer bulabilmek. Bunlar zor ama Allah’ın yardımıyla aşacağım onları da diye düşünüyorum.

SAT-7 Türk ne zaman yayın hayatına başladı, kuruluş amacı nedir?

1 Ocak 2015 itibari ile ilk test yayınını gerçekleştirdi. 14 Şubat 2015’te de normal yayınına geçti.

Kuruluş amacı; ülkemizdeki Hıristiyan kültürünü anlatabilmek ve Hıristiyanların bu inancını rahat yaşayabilmesi, onlara seslenebilmek ve onlara birbirlerinden haberler vermek amacıyla yola çıktı. Bu girişim 2006 yılında başladı. 2012’ye kadar Türksat’a başvuru yapmak için eksikliklerimizi tamamladık. Aslında ben de Ocak 2012’ye kadar bu kanalda yoktum. O tarihten sonra başladım. 2012’den sonra da başvuru girişiminde bulunduk ve RTÜK’ten lisansımızı aldık.

Lisans alırken bir zorlukla karşılaştınız mı?

Hayır, hiç bir şekilde zorluk yaşamadık. Ancak gariplikler oldu, olmadı değil…

Ne gibi gariplikler?

Komedi kanalı mı açacaksınız diye sordular. Ben de hayır Hıristiyan kanalı açılacak dediğimde garip oldular. Normal karşılanmadı hak verirsiniz ki…

Türksat’tan yayına başladığınız tarihten bu yana nasıl tepkiler aldınız?

Türkiye’ye çok köklü bir ülke gibi bakıyoruz ama aslında yeni bir ülke… Cumhuriyet’in kurulmasından sonra yeni bir ülke ve her şeyiyle yeni gelişiyor. Demokrasi ve demokratik yapıya da yeni yeni geçiyoruz. Paradigmalarımızdan ve yanlış bilgilerimizden de yeni yeni kurtuluyoruz. Zaten bizim bir amacımız da o… Hıristiyanlık yanlış biliniyor ve bu yanlış bilgileri nasıl düzeltiriz, geniş kitlelere nasıl anlatırız derdindeyiz.

Birkaç örnek verebilir misiniz? Nedir yanlış bilinen şeyler?

Her şey yanlış biliniyor. Kitabımızdan, üç tane yayınlanmasından, değiştirilmesinden tutun aklınıza gelebilecek her şey yanlış biliniyor. Özellikle Hıristiyan inancından olmayan gençlerden aldığımız tepkiler hep bu yönde oluyor. “Biz böyle bilmiyorduk, şimdi doğrusunu öğreniyoruz” diyorlar.

Sadece Hıristiyanlar izlemiyor o halde…

2000 yıldır bu topraklarda Hıristiyan kültürü var ve diğer inançtan olan insanlarla çok ortak yaşıyorlar. Ben İstanbulluyum ve dönemleri biliyorum. Ermeni, Rum komşularım vardı mesela. Paskalya kutlarlardı, yumurta tokuştururlardı, Ramazan’da oruç tutarlardı… Pek çok sıkı dostluğumuz vardı, aslında yabancı değiliz birbirimize. Ama sonra düşünceler farklılaştı, bir sürü şeyler girdi devreye.

Bu sıcaklığı tekrar sağlamak istiyoruz. Ancak insanlar ne kadar bilseler de birbirlerinin inançlarını, içine dahil olmaktan korkuyorlar.

Neden korkuyor olabilirler?

Örneğin İstanbul’un hemen hemen her bölgesinde kilise var, fakat hiçbirimiz gidemiyoruz. Çünkü çarpılırım diye korkuyoruz. Böyle bir inanış var. Ama şimdi kiliseyi gösteriyoruz. Kilisenin içindeki ibadeti gösteriyoruz. Onların yaşantısından farklı bir yaşantımız olmadığını onlara gösteriyoruz. Hıristiyan olmayanların da umarım hoşuna gidiyordur.

Eleştiri aldınız mı? “Müslüman mahallesinde salyangoz mu satıyorsun?” diye sordular mı mesela?

Hayır olmadı. Çünkü aynı topraklarda yaşıyoruz. Salyangoz satmaksa eğer bu, isteyen yer, istemeyen yemez. Yemeyen olursa üzgün oluruz, parasız kalırız, ticareti yapamayız. Herkes salyangoz yesin diye bir derdimiz de yok.

Kaç kişilik bir ekibiniz var?

Böyle bir kanal için profesyonel teknik eleman bulmakta oldukça zorlanıyoruz. Şu an kadrolu 21 personelimiz var. 4-5 arkadaşımız da freelance (dışarıdan) çalışıyor. Şimdilik idare ediyoruz. Ama inşallah kendimizi geliştirdiğimizde, daha da büyümeyi hedefliyoruz.

Peki reklam geliri elde edebiliyor musunuz şu an?

Biri yabancı üç ortaklı ve çok yeni kurulmuş bir kanal. Dolayısıyla onların desteğiyle kurulmuş bir kanal aynı zamanda. Ama reklam almaya da başlıyoruz. Reklam departmanı kurduk. Yakında kanalda da dönmeye başlar. Tabii ki biz de reklamla geçineceğiz. Olmazsa da yapacak bir şeyimiz yok…

SAT-7 Türk’te ne tarz programlar var?

Her şey var. Sabah çocuk programından tutun, gençlik, kadın, yemek… Farklı olan 2-3 tane öğretiş programları var. Kutsal kitabı öğretiyoruz. Kiliselerdeki ibadetleri çekip yayınlıyoruz. Çünkü kilisesi olmayan ya da cemaati olmayan yerler var. Onlara hizmet olsun diye ibadetleri yayınlıyoruz.

Haber programı var mı?

Evet. Şu an sadece Cuma günleri canlı giriyor haber bülteni. Ama haberimizi de “Hıristiyanlara, Hıristiyanlardan Haber” sloganıyla veriyoruz.

Sloganınız ilgi çekici… Neden Hıristiyanlardan?

Haberi yapmak için bir ajansla anlaşmıştık. Onlara dedik ki sadece Hıristiyan haberi yapacağız, baktık orada Hıristiyan haberi yok. Diğer ajanslara bakalım dedik, hiçbir ajansta Hıristiyan haberi yok. O zaman hadi biz kendi haberimizi kendimiz üretelim dedik. Çünkü birçok şehirdeki kilisemize ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla oradan gelen haberleri de diğer Hıristiyanlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Şimdilik haftada 1 gün ama her güne taşımaya gayret gösteriyoruz.

Yakın dönemde yenilikler olacak mı kanalda? Hedefleriniz neler?

Her zaman yeniliklerimiz olacak. Yeni programlarımız olacak. Enteresan ve farklı projeler geliyor.

Ne gibi mesela?

Özellikle yapmayı istediğimiz şeyler Türkiye’nin de faydalanacağı şeyler olacak. Çünkü 2000 yıllık bir geçmişimiz var bu topraklarda. Hıristiyan din turizminde bundan faydalanamıyoruz ve aslında bu çok büyük bir gelirimiz olabilir. Kutsal kitabı açtığınızda neredeyse tamamı Anadolu’da geçiyor. Para buldukça yapacağımız belgesellerle buradaki kültürü batıya anlatmak olacak amacımız. Çok değerli tarih araştırmacılarımız var. Onlar birkaç Talk-show yapacak. Böyle enteresan işlerimiz olacak inşallah.

Canan Kaya / Medyatava

canankaya@medyatava.com

twitter.com/ckayacanan

https://www.medyatava.com/haber/turkiyenin-ilk-hiristiyan-kanali-sat-7-turkun-genel-muduru-medyatavaya-konustu_123812

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın