İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Piri, AP Türkiye raporundaki ‘soykırım’ önergelerinin geri çekilmesini istedi

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Parlamento’nun 2014 Türkiye rapor taslağında 1915 olaylarıyla ilgili verilen değişiklik önergelerinin geri çekilmesini istedi… Bir Avrupa Parlamentosu üyesi olarak, AP’nin geçtiğimiz ay kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı kararın arkasında durduğunu söyleyen Piri, ‘Ancak hatırlatırım ki bu konuyla ilgili olarak ayrı bir karar çıkarmamızın sebebi, geçtiğimiz 10 yıl boyunca bu meselenin katılım müzakerelerine bağlanmamış olmasıydı. Bu sebeple, bu konuyla ilgili değişiklik önergesi getiren üyelerden, önergelerini geri çekmelerini rica ediyorum. Çünkü bu konu farklı bir kararda ele alındı’ dedi. Parlamento rapor taslağının son halinin önümüzdeki hafta Dışişleri Komitesi’nde oylandıktan sonra 20 Mayıs’ta genel kurula gelmesi bekleniyor.

***
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, Parlamento’nun 2014 Türkiye rapor taslağında 1915 olaylarıyla ilgili verilen değişiklik önergelerinin geri çekilmesini istedi. Piri, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinin bu konuyla ilişkilendirilmediğini ve konunun bu sebeple AP’nin kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı ayrı bir metinde ele alınmış olduğunu söyledi.
Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri’nin hazırladığı 2014 raporunun taslağı ve değişiklik önergelerinin AP Dışişleri Komitesi’ndeki görüşmelerine devam edildi.
Komite oturumunda konuşan Piri, rapora ilk taslakta bulunmayan ve parlamenterlerin de hakkında herhangi bir önerge vermediği iki yeni unsurun eklendiğini söyledi.
Bunlardan birincisinin Türkiye’de yakın zamanda kabul edilen ‘iç güvenlik paketi’ olduğunu belirten Hollandalı Sosyal demokrat siyasetçi, ‘kapsamı aşırıya kaçan ve yargıyı by-pass eden bu yasadan derin bir üzüntü duyduklarını’ söyledi.
Piri, rapora eklenen ikinci konunun ise, PKK’nın silah bırakma ve demokratik siyaseti benimeseme doğrultusunda bir kongre toplayacağı duyurusunun, çözüm sürecinin başarıyla sonuçlanması doğrultusunda önemli bir adım teşkil ettiği olduğunu belirtti.
31. fasıl ve Kıbrıs
Rapor taslağında aynı zamanda Türkiye Dışişleri Bakanı’nın, gerektiği durumlarda AB dışişleri bakanları toplantısına davet edilmesi ve ‘Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları’ başlıklı 31. faslın açılması çağrısında bulunulması konusunda da anlaşmaya varıldı.
Piri, KKTC’nin yeni lideri Mustafa Akıncı’nın, adada birleşme müzakerelerinin yeniden başlaması konusunda ifade ettiği kararlılığı memnuniyetle karşıladığını ve raporun bu gelişme doğrultusunda güncellenmesi için görüşmelerde bulunacağını söyledi.
‘Soykırım’ önergeleri
Bir Avrupa Parlamentosu üyesi olarak, AP’nin geçtiğimiz ay kabul ettiği ‘Ermeni soykırımının 100. yıldönümü’ başlıklı kararın arkasında durduğunu söyleyen Piri, ‘Ancak hatırlatırım ki bu konuyla ilgili olarak ayrı bir karar çıkarmamızın sebebi, geçtiğimiz 10 yıl boyunca bu meselenin katılım müzakerelerine bağlanmamış olmasıydı. Bu sebeple, bu konuyla ilgili değişiklik önergesi getiren üyelerden, önergelerini geri çekmelerini rica ediyorum. Çünkü bu konu farklı bir kararda ele alındı’ dedi.
Parlamento rapor taslağının son halinin önümüzdeki hafta Dışişleri Komitesi’nde oylandıktan sonra 20 Mayıs’ta genel kurula gelmesi bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.