İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Batı’dan Dağlık Karabağ’daki ‘seçimlere’ tepki

ABD, Avrupa Birliği, Azerbaycan ve Türkiye, Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’da, Birleşmiş Milletler üyesi hiçbir ülkenin resmen tanımadığı yönetimin düzenlediği ‘parlamento seçimlerinin’ yasa dışı olduğunu ve sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı. Erivan yönetimi Dağlık Karabağ’ın bağımsızlığını resmen tanımamakla birlikte, seçimlerin uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılacağını söylemişti.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hikmet Hacıyev, Ermenistan işgali altındaki topraklardaki ‘kukla rejimin düzenlediği yasa dışı parlamento seçimlerinin’, Azerbaycan anayasası ve uluslararası hukuk ilkelerinin açık bir ihlali olduğunu söyledi.
Hacıyev, bu ‘provokatif’ girişimin, Minsk Grubu nezdindeki görüşmeleri engellemeye yönelik olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü, seçimlerin düzenlendiği ‘anayasal ve yasal çerçeveyi tanımadıklarını belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Jeff Rathke de ‘Dağlık Karabağ’ı bağımsız ve egemen bir devlet olarak tanımadıklarını ve bu sebeple 3 Mayıs’taki seçimlerin sonuçlarını kabul etmeyeceklerini’ ifade etti.
Oylama öncesinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, ‘uluslararası hukuk ilkelerinini, BM Güvenlik Konseyi kararlarının ve AGİT ilkelerinin açık ihlali niteliğindeki bu seçimlerin, Yukarı Karabağ ihtilafını barışçı yollardan kalıcı bir çözüme kavuşturmaya yönelik çabalara zarar verecek bir girişim olduğu’ ifade edildi.
Açıklamada, ‘Azerbaycan’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün yeni bir ihlalini teşkil edecek bu eylemi kınıyor, gayrımeşru addettiğimiz bu seçimlerin sonuçlarını tanımıyoruz’ denildi.

Yorumlar kapatıldı.