İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Washington’da Türk Amerikan Lobisinin Etkisi Güçleniyor

İbrahim H. Aydoğan – Turkishny.com
Belirli aralıklarla gündeme taşınan sözde Ermeni soykırımı tasarıları ile Türk ve Ermeni lobi kuruluşlarının mücadelelerine sahne olan ABD Kongresi’nde ilk defa Türkiye lehine bir Ermeni tasarısı sunulması, ABD’deki Ermeni diasporasını telaşlandırdı.

1915 hadiselerinin 100. yıl dönümü vesilesiyle Ermenilerin ABD’nin soykırım iddialarını tanıması için gayretlerini olabildiğince artırdıkları bir dönemde gelen tasarı, ABD Kongresi’ne 1915 olaylarının “tarafsız, yapıcı ve kalıcı Türk-Ermenistan ilişkileri doğrultusunda ele alınmasını” teklif edecek.
Uzun yıllar boyunca ABD Kongresi’nin gündemini meşgul etmekten ve Türkiye’nin ABD ve Ermenistan’la arasındaki ilişkilerde gerginlik yaratmaktan başka bir gayeye hizmet etmeyen Ermeni tasarılarının ardından 1915 hadiselerine ilişkin meseleye yeni bir bakış açısı getiren tasarı, Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi için Başkan Barack Obama’ya bir görev gücü oluşturma çağrısında bulunuyor.
Ermeni Diasporası Tedirgin
Cumhuriyetçi Parti Florida Milletvekili Curt Clawson tarafından hazırlanan tasarının hiçbir noktasında 1915 hadiselerinden “soykırım” diye bahsedilmemesi ise Ermeni diasporasının sert tepkisine neden oldu.
Wall Street Journal’ın haberine göre tasarıyı değerlendiren Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) İcra Direktörü Aram Hamparian, “Kongre Üyesi Clawson’un tasarısı Türk Ermeni ilişkileri üzerine eğilirken hiçbir şekilde ‘Ermeni soykırımı’ndan bahsetmiyor. Bu, hem uygulanamaz hem de prensip sahibi olmayan bir yaklaşım. Soykırım meselesi, Türk Ermeni ilişkilerinin merkezini oluşturmaktadır” diye konuştu.
ABD Kongresi’nde Ermeni diasporasının sözcüsü gibi çalışan Kongre üyelerinden olan Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff ise Türkiye lehine olan tasarıyı, Holokost’un olup olmadığı tartışmak üzere ABD Başkanı’nın himayesinde kurulacak bir panele benzetti.
Schiff, “Bu tarz bir hamle belki Holokost’u inkar edenler tarafından alkışlanacaktır lakin Holokost’un olmadığını iddia etmenin herhangi bir güvenli zemini olmadığı gibi ‘Ermeni soykırımı’nı inkar etmenin de bir zemini yoktur” diye konuştu.
Türkiye Aleyhtarı Soykırım Tasarısına Destek Düşük
2007 yılında Ermeni soykırımı iddialarının tanınması için sunulan tasarının 200’den fazla Kongre üyesinin desteğiyle sunulduğu göze alındığında, 1915 olaylarının 100. yılı nedeniyle Ermeni diasporasının var gücüyle gerçekleştirdiği tüm propaganda faaliyetlerine rağmen bu yılki tasarının önce yeterli imza toplanamadığı için bir müddet ertelenmesi ve daha sonra sadece 40 milletvekilinin imzasıyla Kongre’ye sunulması, Ermeni diasporasında büyük bir hayal kırıklığına neden oldu.
Kongre’de tasarıya desteğin düşük kalması ve bu yıl ilk defa Türkiye lehine alternatif bir tasarı sunulması, Türk hükümetinin ABD’de lobiye ayırdığı finansmanı artırmasının ve Türk Amerikan lobisinin Washington’da artan müessiriyetinin bir emaresi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar kapatıldı.