İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi Eserlere Sahip Çıkalım

KKTC Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner de KKTC’deki bütün tarihi eserlerin restorasyona ihtiyacı olduğunu vurguladı… Alevkayası Piknik Alanı yakınlarındaki Sourp Magar Ermeni Manastırı kelimenin tam anlamıyla dökülüyor. Manastırın bazı yerleri çökmüş, çevresi ise pisliklerle dolu. Manastırda her gün onlarca turistin gezmesine rağmen önlem alınmıyor.

***
            MADDİ YETERSİZLİKTEN BU DURUMDA: Manastırın durumu ile ilgili Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli maddi yetersizlikten bu durumda olduğunu söylerken, Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner de KKTC’deki bütün tarihi eserlerin restorasyona ihtiyacı olduğunu vurguladı
            Alevkayası Piknik Alanı yakınlarında bulanan Sourp Magar Ermeni Manastırı’nı günde onlarca turist ziyaret ediyor, fakat manastırın durumu ise içler acısı. Manastırın, duvarları kırık dökük, bazı yerleri çökmüş, içerisine yazılar yazılmış, dış bahçesi ise bira şişeleri boş kola şişeleri ve poşetler ile dolu. Bölgeye okullar tarafından da geziler düzenleniyor. Bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar manastırın durumu hakkında “bizim için utanç verici” şeklinde konuştu Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli konu ile ilgili yaptığı açıklamada kaynak olmadığını vurguladı. Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner ise KKTC’deki bütün tarihi eserlerin restorasyona ihtiyacı olduğundan bahsetti.

            Hiçbir temizlik yapılmıyor
            Manastır içerisinde hiçbir temizlik yapılmıyor. İç kısımlardaki ağaçlar bakımsızlıktan kurumuş halde. Manastır içerisindeki çukurlar ve dökülmek üzere olan yerler ise tamir edilmek yerine kırmızı koruma şeritleri ile kontrol altına alınılmaya çalışılıyor.
            Sourp Magar Ermeni Manastırı’nın içinden geçen bir yolun durumu, önlem alınmazsa birkaç yıl içerisinde tamamen yıkılacak.
                        Gençler de kirletiyor
            Sourp Magar Ermeni Manastırı’nın çevresi bira şişeleri ve sigara izmaritleri ile dolu. Manastırdaki bir vatandaştan “gençler geceleri gelip içkiler içip pisliklerini yere atıyorlar, defalarca uyardım anlamadılar şikayette bulundum kaleye alan olmadı” şeklinde konuştu. Bölgeyi gez bir çift turist manastırın arkasındaki çöplerin fotoğraflarını çektikleri gözlemlendi.
            Azimli: Restore edilmeli fakat kaynak yok
            Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, Eski eserlerin hepsine restorasyon yapılması gerektiğini fakat Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nin bunu karşılamayacağını söyledi. Azimli Sourp Magar Ermeni Manastırı’nın temizliğini fırsat buldukça kendilerinin yaptığını kaydetti. Azimli tarihi eserlerin ve müzelerin girişlerinde alınan paranın Maliye Bakanlığı’na bağlı olan, Eski Eserleri Koruma Fonu’na gittiğini fakat bu fonun büyük bir çoğunluğunun personele, tarihi eserlerin elektrik, su ve ek mesailere harcandığını belirtti, geriye kalan paranın da eski eserlere harcandığını ekledi.
            “Girne Kalesi için kaynak yok”
            Fuat Azimli, Girne Kalesi’nde büyük sorunlar olduğunu fakat kaynak olmadığı için çalışma yapamadıklarından bahsetti. Azimli, tarihi eserlerin restorasyonu için çok büyük miktarda paralar harcandığını, bu tip işlerin ince elenip sık dokunması gerektiğini vurguladı. Azimli, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde personel eksikliği olduğunu da hatırlattı.
            Altıner: Tarihi eserlerin hepsinin restorasyona ihtiyacı var…
            Rehberler Birliği Başkanı İbrahim Altıner, Sourp Magar Ermeni Manastırı’na İngiltere’den ve Almanya’dan gelen turistler yürüyüş grupları halinde gittiklerini söyledi. Altıner, manastırın çevresindeki çöplerden rehberler olarak rahatsız olduklarını belirtti. Altıner sadece Sourp Magar Ermeni Manastırı’nın değil bütün tarihi eserlerin restorasyona ihtiyacı olduğunu ve en başında da Girne Kalesinin geldiğini kaydetti.
            “Ücretler Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne kalmalı”
            İbrahim Altıner, tarihi eserlerin girişlerinde alınan paraların Maliye Bakanlığı’na değil Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne kalması gerektiğini savundu ve ekledi “Maliye Bakanlığı tarihi eserler için bütçeleri olmadığını söylüyor, giriş paraları Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne kalırsa bir bütçe oluşturulur ve tarihi eserlerimiz restore edilir.”Altıner tarihimize sahip çıkalım vurgusu yaptı.

Yorumlar kapatıldı.