İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’ın Soykırımların Önlenmesi Tasarısı BM’de kabul edildi

Ermenistan inisiyatifiyle Soykırımların Önlenmesi Tasarısı  (″Prevention of genocide″) 27 Mart 2015’te Cenevre BM İnsan Hakları Komisyonu 28. Oturum Dönemi çerçevesinde konsensüsle kabul edildi. Tasarıda, Ermenistan’ın inisiyatifine İnsan Hakları Komisyonu tüm bölgesel gruplarını temsil eden 64 ülke katıldılar. Tasarı 2 hafta daha katılıma açık olacak.

Tasarı, soykırım ve insanlığa karşı suçların cezalandırılmamasının benzeri suçların tekrarını teşvik ettiği, uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması  yönünde halkların işbirliği için ciddi bir engel oluşturduğu ve cezalandırmamaya karşı mücadelenin, önlemenin önemli bir aracı olduğunun altı çizilmekte.
Tasarıda, soykırım suçunun inkarı ve haklı çıkarma denemelerinin cezalandırmamaya karşı mücadeleyi tehlikeye düşürdüğü, soykırımın önlenmesine yönelik çabaları engellediğinin altı çizilmekte.
Tasarıda, devletlerin ulusal raporlarında soykırım ve diğer kitlesel suçların önlenmesi yönünde tesebbüs edilen çabalara ilişkin bilgi vermeye davet edilerek,  ortak periyodik gözlem mekanizmalarının önemi yeniden teyid edilmekte.
Tasarı, BM üyesi ülkelere soykırımların önlenmesi, soykırıma dönüşme olasılığı olan kitlesel, ciddi ve periyodik insan hakları ihlallerinin önlenmesi  amacıyla varolan mekanizmalar çerçevesinde işbirliğinin pekiştirilmesi çağrısında bulunmakta.
Belge soykırımların engellenmesi işinde eğitimin öneminin altını çizmekte ve üye ülke hükümetlerine eşdeğer eğitim programları aracılığıyla soykırımlara ilişkin bilgilendirme ve bunlar aracılığıyla engelleme çağrısında bulunmakta.
Önleyici tedbir olarak tasarı, benzeri suçların asla unutulmaması ve herkesin geçmişin dersleri zemininde daha güvenli bir geleceğin inşasına katkıda bulunabilmelerine katkı için, BM üyesi ülke hükümetlerine geçmişte işlenen soykırım kurbanlarının anılmasına yönelik ulusal günler belirlemeleri çağrısında bulunmakta.
Tasarıyla İnsan Hakları Komisyonuna, BM Genel Kurulunun Soykırımların Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin kabul günü 9 Aralık’ın, Soykırım Suçu Kurbanları Anma Günü olarak kabul edilmesini önermektedir.
Tasarı gereği, Soykırımların Önlenmesi İşleri Dünya Koordinasyon Ağının kurulması öngörülmekte.
Ermenistan inisiyatifiyle bu önemli tasarının Ermeni Soykırımının 100. Yılı arifesinde kabul edilmesi büyük bir anlam ifade etmekte.
Ermenistandan haberler – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.