İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Başkonsolos Budak: Tarihi Hadiselere Miyop Bakış, Türk Ermeni İlişkilerine Zarar Veriyor

Turkishny.com
Türkiye’nin Boston Başkonsolosu Ömür Budak, Boston Globe için kaleme aldığı makalede her dinden ve her etnik kökenden milyonlarca Osmanlı vatandaşının hayatını kaybettiği Birinci Cihan Harbi dönemindeki karmaşık döneme ilişkin miyopik bakışların, Türk Ermeni ilişkilerine zarar verdiğini yazdı. Boston Globe’da Chris Bohjalian imzasıyla yayınlanan makaleye cevap veren Başkonsolos Budak, Bohjalian’ın Türk ve Ermeni halklarının 8 asır boyunca dostluk, karşılıklı saygı ve hoşgörü ile birlikte yaşadıklarını göz ardı etmek suretiyle Türk Ermeni meselesinin karmaşık tabiatını anlamaktan uzak kaldığını ifade etti.

Ermeni diasporası arasındaki radikallerin hiçbir farklı görüşe tahammül edemediklerini ifade eden Budak, söz konusu çevrelein 1915 hadiselerini adil ve doğru bir şekilde tahlil etme teşebbüsünde bulunan her türlü düşünceyi “inkar” olarak nitelendirdiklerini ve milyonlarca Türk’ün hatıralarına hürmetsizlik ettiklerini kaydetti. Başkonsolos Budak, “Bohjalian’ın savunduğunun aksine, 1915 hadiselerinin tanımlanması konusunda ne siyasi, ne hukuki ne de akademik bir uzlaşı söz konusu değildir” diye yazdı.

Türkiye’nin Ermenilerin yaşadığı trajediyi anladığını ve kabul ettiğini de vurgulayan Başkonsolos Budak, “23 Nisan 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da ilan edildiği üzere benzer adetlere ve kültüre sahip halklarımızın, kayıplarını birlikte ve uygun bir şekilde yad edebilmesini ümit ediyoruz” diye yazdı.
Bohjalian’ın Çanakkale anma etkinliklerine ilişkin görüşlerinin de problemli olduğunu ifade eden Budak, 25 Nisan tarihinin Avustralyalı ve Yeni Zelandalılar tarafından Anzak Günü olarak kabul edildiğini ve bu tarihten bir gün öncesinin de Türkiye’de uzun yıllardır Çanakkale Savaşı’nın uluslararası anma günü ittihaz edildiğini kaydetti. 24 Nisan tarihinde tüm milletlerin kayıplarının ortak programlarla anıldığına dikkat çeken Başkonsolos Budak, bu günün Türkiye ve İspanya’nın başını çektikleri ‘Medeniyetler İttifakı’ projesinin ruhunun canlı bir emaresi olduğunu yazdı.

Yorumlar kapatıldı.