İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım Müzesi Müdürü Demoyan: Büyükannem İki Defa Tehcir Edildi

Elif Akgül
Soykırım üzerine çalışan yaklaşık 200 akademisyenin anmalar için geleceğini, 34 ülkede sergiler düzenleneceğini aktaran Dr. Demoyan soykırımın Ermenileri nasıl etkilediği ile ilgili şöyle konuştu:“Benim için soykırıma dair en dramatik hikaye kendi ailemin hikayesi. Büyükannemin hikayesi. 7 ya da 8 yaşındayken bana tekrar tekrar anlattığını hatırlıyorum. Büyükannem 1902’de Kars’ta doğdu. 10 yaşında ve 12 yaşında olmak üzere iki defa tehcire maruz kaldı. “1992’de öldüğünde ben 16 yaşındaydım. Ama ölmeden önce uykusunda ağlayıp sayıkladığını hatırlıyorum. ‘Türkler geliyor’, ‘kaçın’ diye sayıklıyordu. Ölmeden önce iki ay boyunca bunu sayıkladı.”

***
“At the Foot of Ararat” Uluslararası Medya Forumu’nun ikinci gününde konuşan Ermeni Soykırımı Müzesi Direktörü ve Enstitü Başkanı Dr. Hayk Demoyan: “Benim için soykırıma dair en dramatik hikaye kendi ailemin hikayesi. Büyükannemin hikayesi”.
Erivan’da gerçekleştirilen “At the Foot of Ararat” Uluslararası Medya Forumu’nun ikinci gününde Ermeni Soykırımı Müzesi Direktörü ve Enstitü Başkanı Dr. Hayk Demoyan soykırımın 100. Yıl anmaları ile ilgili bilgi verdi.
Soykırım üzerine çalışan yaklaşık 200 akademisyenin anmalar için geleceğini, 34 ülkede sergiler düzenleneceğini aktaran Dr. Demoyan soykırımın Ermenileri nasıl etkilediği ile ilgili şöyle konuştu:
“Benim için soykırıma dair en dramatik hikaye kendi ailemin hikayesi. Büyükannemin hikayesi. 7 ya da 8 yaşındayken bana tekrar tekrar anlattığını hatırlıyorum. Büyükannem 1902’de Kars’ta doğdu. 10 yaşında ve 12 yaşında olmak üzere iki defa tehcire maruz kaldı.
“1992’de öldüğünde ben 16 yaşındaydım. Ama ölmeden önce uykusunda ağlayıp sayıkladığını hatırlıyorum. ‘Türkler geliyor’, ‘kaçın’ diye sayıklıyordu. Ölmeden önce iki ay boyunca bunu sayıkladı.”
“Soykırım bir grubu hedef aldığında, hafıza da kaybolur” diye konuşan Dr. Demoyan buna rağmen dünyanın çeşitli yerlerinden soykırım belleğine ilişkin belge, anlatı ve fotoğraflar bulduklarını söylüyor.
Soykırım Müzesi bugün sekiz binden fazla yazılı, görsel ve ses kaydı olarak belgeyi bünyesinde bulunduruyor. Müze arşivlerini de dijital ortama aktarıyor.
Müzenin ardından Medya Forumu kapsamında Erivan’da bulunan gazeteciler Soykırım Anıtını ziyaret etti, soykırımda öldürülenleri andı. (EA)
Soykırım Müzesi Hakkında
Ermeni Soykırım Müzesi 1995 senesinde soykırımın 80. yıldönümünde açıldı. Müzenin farklı mimarisi mimarlar Kalaşyan, Tarkhanyan ve heykeltraş Arekelyan tarafından yaratıldı.
Ermenice, Rusça, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinde rehberlik yardımı da veren müzeyi bugüne kadar Ermenistan’a resmi ziyaretle gelen çok sayıda yetkili devlet protokolü kapsamında ziyaret etti.
Müzenin iki katlı binası soykırım anıtının görüntüsünü bozmamak için tepenin diğer tarafında yer alıyor. Müzenin bulunduğu yerden Ararat ovası ve heybetli Ararat (Ağrı) dağı gözüküyor.
https://www.youtube.com/watch?v=G8kT0xQWfAo
Müze, enstitü ve çalışmaları hakkındaki ayrıntılı bilgiye şu linkten ulaşabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.