İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

New Jersey’de Sözde Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı Tasarısı

Turkishny.com
1915 hadiselerinin 100. yılında Ermeni soykırımı iddialarının milletlerarası sahada tanınması yönündeki çalışmalarını yoğunlaştıran ABD’deki Ermeni lobisi, ABD’de Türk Amerikan toplumunun en yoğun yaşadığı eyaletlerden biri olan New Jersey’de sözde Ermeni soykırımının 100. senesine ilişkin bir tasarı geçirmeye çalışıyor.

ABD’de sözde Ermeni soykırımını tanıyan 43 eyalet arasında yer alan New Jersey’de 1915 olaylarının 100. yılı vesilesiyle geçirilecek karar tasarısında 1915-1923 yılları arasında 1,5 milyon Ermeninin Osmanlı İmparatorluğu tarafından 20. asrın ilk soykırımına maruz bırakıldıkları iddia ediliyor.

Sözde Ermeni soykırımının 24 Nisan 1915 tarihinde Türk hükümetinin İstanbul’da 200’den fazla Ermeni toplumu liderini tevkif etmesiyle başladığı ifade edilen tasarıda Osmanlı Ermenilerinin tanınmış simalarının bir süre sonra idam edildikleri ve bunun ardından da etnik Ermenilerin tehcir, alıkoyma, işkence, katliam ve açlığa mahkum edildikleri ileri sürülüyor.
1915 hadiseleri sırasında yüz binlerce Ermeninin cebren yurtlarından çıkarılarak Suriye çöllerinde açlık ve susuzluktan ölmeye mahkum edildikleri kaydedilen tasarıda, 1918 yılı itibarıyla bir milyon Ermeninin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesinin ise mülteci konumuna düştüğü iddia ediliyor.
New Jersey’de hem Eyalet Meclisi hem de Eyalet Senatosu’na sunulan yanlı tasarı,  sözde Ermeni soykırımının 100. yılını tanırken New Jersey eyaleti sakinleri 1915 hadiselerinin 100. yılında sözde soykırım kurbanı Ermenileri anmaya davet ediliyor.
New Jersey Eyalet Meclisi Üyeleri Joseph A. Lagana ve Tim Eustace tarafından sunulan tasarıya karşı Türk Amerikan toplumunun kısa süre içerisinde Eyalet Meclisi ve Senatosu üyelerini bilgilendirmeye yönelik bir seferberlik başlatması bekleniyor.

Yorumlar kapatıldı.