İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun / Շնորհաւոր Կանանց Միջազգային Օր.

Kadınlar günü Roma imparatorluğu döneminde de kutlanırdı,o gün evli kadınlar eşleri tarafından özel ve değerli hediyelerle onurlandırılır ve kutlanırdı:Roma imparatorluğunda,o gün kadınlar için resmen tatil günüyüdü,bu günde kadınlar en şık giyisilerini giyererler,en güzel takılarını takarlar ve süslenerek Mabede ziyarete giderlerdi. Bugünkü anlamdaki ”Dünya Kadınlar Günü” bir kaç tarihsel olgulardan doğmaktadır.
Kadınlar günü,çalışma koşullaını iyileştirmek için mücadele veren emekçi kadınların dayanışmasından doğdu.

Bilindiği gibi 20.y.y başlarında iş hayatına atılan birçok kadın zor ve ilkel şartlar altında ve çok düşük ücret karşılığında çalışmaktayıdılar.
1857 yılında New-York’ta teksil işcileri kadınlar sokağa inerek hakları savunmak için gösteriler düzenlediler.Yarım yüzyıl sonra 1905 yılında New-York’ta Sosyal-Demokrat örgütler kadınların bu hareketine destek verdi ve 1908 yılında ”Kadın Haklarını Koruma” adı altında gösteriler düzenlendi,bu eylemler kısa zamanda ve hızla tüm dünyaya yayıldı.Şubat 1909 tarihinde A.B.D de ”Kadınlar Günü” ilan edildi,1909 yılında Kopenhag’ta ”Uluslararsı Kadın Meclisi” toplandı ve Alman uyruklu Klara Çetkin’in ”Dünya Kadınlar Günü” ilan edilmesi için verdiği öneri kabul edildi ve 8 Mart 1911 tarihi ”Dünya Kadınlar Günü” olarak tüm dünyaya ilan edildi.
Bu günü ilk abul eden devletler önceleri  Avusturya,
Almanya,Danimarka,İsviçre,daha sonraları ise diğer devletler oldular.
Alman uyruklu Klara Çetkin o dönemlerde ”Devrimci Kadınalar Mangası”nı kurduğu için Dünya Kadınlar Günü, geleneksel olarak Klara Çetki’in ismine bağlanmaktadır.
”Dünya Kadınlar Günü”nun dünya kamu oyunda onay bulması çeşitli varsayımlara bağlanmaktadır.
Bazılarına göre 8 Mart,bahar başlangıçında Yahudilerin kutladığı ”Purim” bayramı ile ilişkilidir.(Purim bayramı,Eski İran’da ,Yahudilerin yok oluştan kurtuluşunu simgeleyen ve görkemli bir şekilde çoşku ile kutlanan bir Yahudi Bayramıdır).
Bu günün,Alman uyruklu Klara Çetki’in önerisiyle kabul edilmesinin diğer bir varsayımı ise, bu günün,”Purim Bayramı” yerine (antitezi olarak) koyup Yahudi kadınları dini gelenek ve göreneklerine bağlı tutmak amacına bağlar.
Bir başka varsayıma göre ise ”Dünya Kadınlar Günü”adıyla  tüm dünyanın ”Purim bayramı”ını kutlaması amaçını taşımaktadır:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü ,Ermenistan’da sadece bir tatil günü değil,aynı zamanda,kadınların güzelliğine armağan edilen ”Kadınların Sevgi ve Şefkat Günü” olarak kutllanan resmi bir bayram günüdür.Ermenistan’da bu gün  büyük çoşku ve törenlerle kutlanır:
8 Mart Dünya Kadınlar Günü,7 Nisan”Güzellik ve Anneler Günü”üne ek olarak resmen  bayram günü olarak ilan edilmiştir,diğer bir deyişle Ermenistan,kadınlar gününü senede 2 kere kutlamaktadır,birincisi ”8 Mart Dünya Kadınlar Günü”,ikincisi ise ”7 Nisan Güzellik ve Anneler Günü”.

Bu vesile ile ”Dünya Kadınlar Günü” kutlu olsun.
Bu gün, tüm ezilen,şiddet mağduru,hor görülen kadınlara ,şehit eşlerine ve şehit annelerine armağan olsun.
Dr.med.Sarkis Adam
Yararlanılan Kaynak:Ganants Donı-(www.ankakh.com-29.3.2012)
Շնորհաւոր  Կանանց Միջազգային Օր.
Դեռ Հռոմի Կայսրութեան շրջաններուն “Կանանց Օր” կար, այդ օրը ամուսնացած կիներ կը մեծարուէին եւ իրենց ամուսիններէն նուէրներ կ’ստանային:Այդ օրը կանայք “Հանգիստի Օր”ի իրաւունք ունէին, կը հագուէին իրենց ամէնալաւ հագուստները, անուշաբոյր ծաղկեպսակներ գլխներնին դնելով կ’այցելէին տաճար:
 Իրական իմաստով ,կանանց միջազգային օրը ծնունդ կ’առնէ մի քանի պատմական եղելութիւններէ.
Կանանց Օրը,սկզբնական շրջանին ծայր առաւ, կանանց տարած իրենց աշխատանքներու պայմանները բարելաւելու պայքարէն. Ինչպէս~ ծանօթ է 20.րդ. դարու սկզբը բազմաթիւ կիներ սկսան մուտք գործել աշխատանքի կեանք ‘ ցած աշխատավարձեր ստանալով եւ անյարմար վատ պայմաններու տակ աշխատելով.
1857 թուականին Նիւ-Եորքի մէջ, հիւսուածեղենի(tekstil) գործարանի բանուոր կիները փողոց իջան բողոքի ցոյցերով’ իրենց իրաւունքները պաշտպանելու համար:
Կէս դար վերջ,1905 թուականին,Նիւ-Եորքի մէջ սոցեալ-տէմոքրաթական կազմակերպութիւններու համակիրները յիշեցին,1857թուականի կին աշխատաւորներու բողոքը եւ

1908 թուականին կազմակերպեցին “Կանանց Իրաւունքները Պաշտպանող” ցոյցեր: Կիներու իրաւունքները պաշտպանելու այս պայքարի ալիքը շուտով արձագանգ ու տարածում գտաւ աշխարհի չորս ծագերուն:
Փետրուար1909 թուականին ,Ա.Մ.Ն մէջ հռչակուեցաւ “Կանանց Օր”,1910 թուականին Քօփենհակի մէջ  գումարուեցաւ “Կանանց Միջազգային Խորհուրդի Ժողով”ը, հոս քննարկուեցաւ Գերմանացի սոցեալ տէմոքրաթ Գլարա Չէթքինի “Կանանց Միջազգային Օր” հռչակելու  առաջարկը: 8 Մարտ 1911 թուականին, հռչակուեցաւ “Կանանց Միջազգային Օր” որպէս տօն.
 Այս տօնը նախ նշուեցաւ Աստրիա, Գերմանիա,Դանիա, Զուիցերիա, ապա  բազմաթիւ երկիններու մէջ.
Այս տօնի պատմութիւնը աւանդաբար կը կապուի Գերմանացի Գլարա Չէթկինի  անուան հետ որը, այդ ատեն կազմակերած էր “Կանանց Յեղափոխական Ջօկատ”ը.
Տօնի հաստատման վերաբերեալ մի քանի վարկածներ կան որ,8 Մարտի պատմութիւնը’ ոմանց  կողմէ կը կապուի գարնան սկզբին նշուող Հրեական “Բուրիմ”(Հրեաներու ամենէն խանդավար տօներէն մին է.Պատմական Պարսկաստանի մէջ , Հրեաներու ձուլումէն փրկութիւնը կը խորհուրդանշէ) տօնի հետ:
Ուրիշ մէկ վարկածով ալ այս տօնը ,Գլարա Չէթքինի առջարկով կը նշուի “Բուրիմ” ի հակադրութեամբ,հրեայ կիները կրօնական  սովորութիւններու հետ պահելու համար: Այլ ուրիշ մէկ վարկածի համաձայն ալ ,ան պատուրակ մըն է, հրեական “Բուրիմ” տօնը  ամբողջ աշխարհ նշելու համար.
Հայաստանի մէջ ,8 Մարտ”Կանանց Միջազգային Օր”ը, ոչ թէ միայն արձակուրդի օր է,այլ  նաեւ դարձած է “Կանանց Գեղեցկութեան” նուիրուած “Կանանց Սէր ու Գուրգուրանք”ի տօնի օր:
Հայաստանի մէջ այս  տօնական օրը կը նշուի մեծ խանդավարութեամբ ,այլեւ ,Հայաստանի Ազգային Ժողովի որոշումով պետական տօներու շարքին աւելցուած է ,Մարտ 8 ը որպէս “Կանանց Միջազգային Օր” եւ պահպանելով նախապէս հաստատուած Ապրիլ 7- ի տօնը որպէս “Մայրութեան ու Գեղեցկութեան Օր”,այլ խօսքով, Հայաստանի մէջ կանանց տօնը կը տօնուի երկու անգամ, առաջինը, 8- Մարտ Կանանց Միջազգային Օր,իսկ եկրորդը,Ապրիլ 7- Մայրերու եւ Գեղեցկութեան Օր.
Կանանց Միջազգային Օրուայ տօնի կապակցութեամբ կը շնորհաւորեմ  բոլոր կիները ,մաղթելով  երջանկութիւն,յաջողութիւն, առողջութիւն եւ դէմքերնուն  վրայ հմայիչ ժպիտներ.
Շնորհաւոր  ըլլայ Կանանց Միջազգային  Օրը.
                                                                                                                                                         Տքթ. Սարգիս Ատամ.

Օգտագործուած Ակ:Կանանց Տօնը–(www.ankakh.com-29/3/2012)






Yorumlar kapatıldı.